Milan Ristovski

Mladi Rijekin napadač dolazi na Rujevicu kao drugi strijelac slovačke lige: “Vjerujem u sebe i spreman sam za svaki izazov”

Mateo Sučić

Foto FACEBOOK NITRA FC

Foto FACEBOOK NITRA FC

U čemu sam se najviše poboljšao? Iskreno - u glavi! Do sada sam uvijek bio negdje između juniorskog i seniorskog nogometa, još sam se tražio, a u Slovačkoj sam se baš posložio - tvrdi Milan



RIJEKA »Nemojte misliti da je ovdje došao na račun brata, gledali smo ga i u njemu definitivno postoji potencijal i karakter da izraste u dobrog igrača«, govorio je Matjaž Kek u proljeće 2017. godine kada je Rijeka iz Rabotničkog dovela mladog reprezentativca Makedonije Milana Ristovskog, brata jednog od junaka generacije koja je na Kvarner donijela prvi naslov prvaka u klupskoj povijesti.


I Stefan je silno želio da njegov brat karijeru nastavi u Rijeci, da se ovdje razvija i da se pokuša izboriti za status koji je i on sam imao.


Tri godine kasnije Milan je na još jednim pripremama prve momčadi. Iako je već debitirao za seniore »bijelih«, tek sada bi mogao biti u konkurenciji za prvu momčad Rijeke. Uostalom, iza sebe ima prvu ozbiljnu seniorsku sezonu u kojoj je ostavio jako dobar dojam u slovačkoj Nitri u čijim je redovima najzaslužniji za očuvanje prvoligaškog statusa.




Golovi tu puno govore, u 32 nastupa 15 puta je bio strijelac, odnosno sam je postigao gotovo polovicu svih golova svoje momčadi u prošloj sezoni.


– Jesam li spreman za priliku u Rijeci? Vjerujem u sebe i mislim da sam spreman za svaki izazov koji mi se nađe na putu. Počeo sam kao junior Rijeke, bio na posudbama u Krškom i Nitri, ali posvetio sam se radu na sebi kroz ove tri godine i mislim da sam u Slovačkoj na najbolji način iskoristio priliku koju sam imao. Dignuo sam samopouzdanje, uhvatio dobar ritam i idem korak po korak prema onome gdje želim doći – rekao je Milan Ristovski uoči priprema s Rijekom na koje dolazi izboriti se za mjesto u kadru Simona Rožmana.


Vuk je u Slovačkoj pokazao talent

Od mladih igrača koji su ove sezone bili na posudbi, na pripreme Rijeke doći će i ofenzivac Matej Vuk. U slovačkom Seredu u devet nastupa postigao je četiri pogotka i zabilježio tri asistencije.
– U prvom redu, riječ je o mom dobrom prijatelju, a onda odličnom igraču. Kada je dolazio u Sered dao sam mu neke savjete i iskreno mi je drago što je u kratko vrijeme pokazao talent koji ima u sebi. Čvrsto vjerujem da će to pokazati i u Rijeci jer je odličan igrač koji može doći na visoku razinu – poručuje Ristovski.

Samopouzdanje


Da je na dobrom putu pokazao je u Slovačkoj gdje je uspio isplivati iz nimalo lake situacije u kojoj je bio njegov klub koji je ostanak u ligi izborio tek kroz doigravanje.


– Nije bilo lako, ali mislim da sam dokazao da se i u takvom okruženju može skrenuti pažnju na sebe ako se posvetiš svakom detalju svog rada. A ja sam baš radio na sebi i trebala mi je jedna takva sredina gdje ću biti koncentriran na teren i na svoje igre. Osobno sam zadovoljan sezonom koju imam iza sebe i vjerujem da je to dobar temelj za ono što slijedi.


U prilog akcijama mlađeg brata Ristovskog ide i činjenica da je bio drugi strijelac lige, iako je igrao za jednu od najslabijih momčadi.


– Nisam bio upoznat kakvo je stanje u Slovačkoj kada sam dolazio, ali iznenadio sam se koliko se liga prati, koliko prilika dobivaju mladi igrači i za napadača je ovakvo natjecanje pun pogodak. Igra se ofanzivni nogomet, može se napredovati i zadovoljan sam kako sam iskoristio svoje vrijeme u Nitri.


Budući da je Rijeka malo viša razina od Nitre sigurno će mu od velike važnosti biti napredak koji je ostvario.


– U čemu sam se najviše poboljšao? Iskreno – u glavi! Do sada sam uvijek bio negdje između juniorskog i seniorskog nogometa, još sam se tražio kao igrač, a u Slovačkoj sam se baš posložio. Napredovao sam i u drugim segmentima, ali mislim da sam mentalno uspio izrasti na višu razinu nego na kojoj sam bio. Uz to, uspio sam vratiti i samopouzdanje koje je za napadača uvijek važno, tako da mislim da se u Rijeku vraćam kao bolji igrač.


Učiti od Čolaka


Budući da se na Rujevici puno govori o odlasku Čolaka, Ristovski bi prema profilu mogao biti jedan od njegovih nasljednika.


– Kada god se spominje Rijeka u meni je uvijek neki pozitivan osjećaj. Tako je bilo i ovih zadnjih mjesec dana kada smo razgovarali o povratku, moja želja je bila vratiti se na Rujevicu, da se izborim za priliku i da probam pomoći klubu na način da se nametnem treneru.


Ne želim stvarati pritisak, ali znam da su moji nekadašnji suigrači iz juniora dobili priliku koju su zaslužili i želja mi je zajedno se s njima dokazati na seniorskoj razini. Kada gledam Čolaka mogu samo učiti od njega i zato jedva čekam da počnemo trenirati.


Čolak i Ristovski na prvu djeluju kao dosta slični profili igrača jer puno rade za momčad, ne bježe od duela, a svojim kretnjama znaju doći i u završnicu.


– Kao mladi napadač ne želim razvijati samo jedan segment svoje igre, a zapostavljati neki drugi, već pokušavam raditi na svemu da u igri mogu biti što raznovrsniji. A onda je prirodno da se u nekom trenutku isprofiliraš na određeni način, kao što je to slučaj sa Čolakom, koji u svakom trenutku puno radi za suigrače i za momčad, a uz to postiže i važne golove.


Ristovski velikog savjetnika i navijača ima u bratu Stefanu koji prati svaki njegov korak, ali i svaki korak Rijeke.


– Stalno razgovaramo i njemu je stvarno drago za sve što se događa u mojoj karijeri, a pogotovo što ću na pripreme s Rijekom. Njegov savjet je da uvijek vjerujem u sebe i da budem mirne glave. On će biti najsretniji ako izborim dres prvotimca Rijeke i iz prve ruke mogu reći da je jedan od najvećih navijača, a ja se nadam da će biti prilike da ga obradujem – zaključio je Ristovski mlađi.