Slučaj Car

Mladi hrvatski reprezentativac želi otići iz Zameta, ali mu klub to ne dopušta: “Devčić se postavlja kao vlasnik našeg djeteta”

Igor Duvnjak

ČEKA RJEŠENJE PAT POZICIJE - Matija Car/Foto V. KARUZA

ČEKA RJEŠENJE PAT POZICIJE - Matija Car/Foto V. KARUZA

Niti u jednom trenutku nismo sporili odštetu po pravilniku HRS-a, ali nismo prihvatili niti odštetu od 75.000 kuna. Vedran Devčić nije nikada objasnio kako je došao do tog iznosa, očito smatra da je to Matijina tržišna vrijednost - kaže otac mladog hrvatskog reprezentativca



RIJEKA Osvajanje srebrne medalje na Europskom U-19 prvenstvu u kolovozu, kao i zlato na Europskom festivalu mladih 2019. godine, samo su ugodne uspomene crikveničkog rukometnog bisera Matije Cara, koji i dalje ne igra, a tjedni, sada već i mjeseci prolaze.


Čvor se zamrsio kada se 19-godišnji mladić odlučio vratiti iz Zameta u matični Mornar Dramalj-Crikvenicu, no riječki premijerligaš se tome usprotivio traženjem odštete za igrača, koji je došao u Rijeku bez ikakve odštete, odigravši jednu sezonu. Neugodni ping-pong s Matijom traje, arbitražni postupak se nastavlja, treba ga sada upotpuniti dodatnim dokazima, on trenira sa Zametom, a ne igra.


Izdanak sportske obitelji (djed Ivan Požarić, slavni čelnik rukometaša Crikvenice po maminoj i Darko Car Pamprla, nogometaš Crikvenice iz njezinih velikih dana po tatinoj strani) često je spominjan u javnosti, roditelji ga ne žele dodatno izlagati te je o ovom slučaju za naš list govorio Matijin otac Denis osvrčući se na istupe čelnika Zameta Vedrana Devčića u tekstu pod naslovom »Igrače gubimo sve brže, s manjom bazom pada kvaliteta.«




– Zbog učestalih medijskih istupa predsjednika Zameta Vedrana Devčića i tvrdnji u njegovu potpunu ispravnost, osjetio sam potrebu stati u obranu našeg sina Matije, iznoseći nepobitne činjenice. On ima ugovor o sportskom usavršavanju i stipendiranju, koji je u Registru HRS-a evidentiran kao amaterski. Temeljem amaterskog ugovora i propisnika HRS-a, Matija je podnio zahtjev za ispisnicu 22. srpnja putem osobnog pretinca HRS-a klubu čiji je član, sve sukladno propisniku HRS-a – kaže Denis Car.


– U razgovoru s Devčićem, koji je prethodio traženju ispisnice, a nazočna je bila i moja supruga, izražena je želja da se Matija vrati u matični Mornar Dramalj-Crikvenicu. Devčić je odmah izrazio sumnju u Matijine namjere i tu počinju problemi. On se postavlja kao vlasnik našeg djeteta, omalovažavajući ga i prijeteći građanskim parnicama te nevjerojatno, ali istinito, čak i pozivom izborniku reprezentacije. Nakon toga prestaje svaka naša komunikacija, a Devčić je nastavlja u medijima.


Sumnja


Matija je došao u Zamet besplatno, klub za njegov odlazak traži odštetu, druga strana pak ne pristaje na to.


– Kako mu prijetnje nisu uspjele i mi nismo odustali od namjere, Devčić, hvatajući se za stav da Matija namjerava ići u treći klub, postavlja pitanje odštete. Niti u jednom trenutku nismo sporili odštetu po pravilniku HRS-a, ali nismo prihvatili niti odštetu od 75 tisuća kuna i razne varijante za njezino plaćanje. Devčić nije nikada objasnio kako je došao do tog iznosa, očito smatra da je to Matijina tržišna vrijednost. Stoga s moje strane postoji sumnja u njegovu povezanost s menadžerskim agencijama, što dovodi u pitanje njegovu sportsku dobronamjernost. Također ne znam kako je Matija mogao oštetiti Zamet za taj iznos.


Denis Car vidi ponašanje vodstva riječkog premijerligaša kao vrstu ucjene.


– Iz Devčićevih izjava je nevjerojatno da Matijin prelazak u niži rang natjecanja vidi kao neprihvatljiv, čak kao nešto nedoživljeno u njegovu dugogodišnjem prisustvu u sportu, a upravo je ove godine iz Zameta još jedan igrač reprezentativnog ranga napravio isto (Liridon Zena, reprezentativac Kosova, prešao u Rudar Adria Oil, op. a.). Očigledno postoje dvostruka mjerila. Smatram da je odlučnošću Matije da se vrati u matični klub postavljena ucjena plati pa igraj ili ne plati pa propadaj.


To dokazuje i nastavak postupanja Devčića u vidu žalbe na odluku arbitražnog suda HRS-a, donesene u Matijinu korist, vrlo jasne i obrazložene. Ali, postupak traje, samim time vrijeme prolazi, a Matija ne igra dok Devčić isključivog krivca za to vidi u njemu i Mornaru Dramalj-Crikvenici.


Kada je riječ o ispunjavanju obaveza Zameta prema igraču, Denis Car je nabrojio niz opaski.


– Devčić je više puta iznosio da Zamet uredno ispunjava obaveze iz ugovora. To sve ako zanemarimo neredovitost i neisplatu naknada, neobavještavanje o terminu treninga, neobavještavanje o pozivu na reprezentativno okupljanje, neobavljeni liječnički pregled, uskraćivanje pomoći fizioterapeuta te šikaniranje na treninzima. U isto vrijeme Matija uredno dolazi na treninge i ispunjava obaveze iz ugovora. Očito zaboravljajući naše početne dogovore i potpisivanje ugovora s Matijinih nepunih 18 godina uz punu podršku nas i matičnog kluba, a sve u svrhu igranja, a ne materijalne dobiti, postupanje Devčića uime obrane kluba, te Zameta preko mladog igrača, izvan je svakog sportskog ponašanja.


Reprezentacija


Bilo kako bilo, neugodna trakavica se proteže od ljeta, sada već duboku u jesen.


– Po povratku s EP-a je dobio tjedan odmora, od tada, od konca kolovoza, trenira na ovakav način. Vozi se svakodnevno iz Crikvenice, o svom trošku. Naknadu za kolovoz nije dobio, kao ni za rujan, koju bi trebao primiti do konca listopada. To ćemo tek vidjeti, ali s obzirom na to da nije dobio naknadu za kolovoz, za očekivati je da neće dobiti ni onu za rujan. Znači, to je sve ostavljeno na nas roditelje i na njega samog, mjesečno se toga skupi.


Obitelj Car se mora nositi s ovom pat pozicijom kako zna i umije.


– Sve teže gledamo na sve to. Najgore od svega nam je što Matija ne igra i ne trenira kako bi trebao, nije to taj trening. On ispunjava obavezu, a da niti u potpunosti ne sudjeluje u treninzima, a koliko mu nedostaje igranje ne treba ni pričati. Sad je okupljanje reprezentacije, a on će doći bez odigrane ijedne utakmice.


Denis Car demantira insinuacije Vedrana Devčića kako je sve ovo igra da bi njegov sin prešao u neki treći klub.


– O tome od početka uopće ne trebamo razgovarati. Jednom smo rekli da je cilj da Matija ode natrag u Mornar Dramalj-Crikvenicu, dovoljno je reći jednom. Riječ je samo o tome da će se vratiti i ništa više. O razlozima ne trebamo raspravljati, to je naša osobna odluka. U tom trenutku smo mislili da je to najbolje, još uvijek mislimo tako s obzirom na cijelu situaciju, ali nažalost taj povratak se još uvijek ne događa. Poruke kako je ovo igra za njegov prelazak u neki treći klub apsolutno ne stoje. To je samo njegovo viđenje svega toga, ovo je samo njegova odluka na kojoj inzistira, što nije ispravno.


U isčekivanju raspleta čvora obitelj Car mora vježbati strpljenje, ne odbacuje niti mogućnost da će protiv Zameta pokrenuti spor na građanskom sudu.


– Izlaz je čekati krajnju odluku, da prođu svi ti rokovi do kojih se Devčić može žaliti, a nakon toga se nadamo da će se konačno dobiti ta ispisnica da Matija može početi igrati u Crikvenici. Hoćemo li morati na građanski sud? Za očekivati je da hoćemo. Što reći nakon svega? Pokušajte zamisliti mladoga igrača s 19 godina koji ne igra utakmice, jedva čeka nastupe, a to jednostavno nije moguće dok se ta situacija ne riješi s pravne strane. A Devčić je i sam rekao da će i arbitraža i sud HRS-a reći svoje, sada je on već pomalo rekao svoje, ali predsjednik Zameta i dalje postupa po svome. Mi smo ipak optimisti, da će se sve povoljno riješiti.