Gabriel Barac

Mladi Bribirac višestruki je državni prvak u akvatlonu: “San su Olimpijske igre, ali do toga me čeka još puno rada”

Tomislav Volarić

IZAZOVNI OLIMPIJSKI KRUGOVI - Gabriel Barac/Foto Facebook

IZAZOVNI OLIMPIJSKI KRUGOVI - Gabriel Barac/Foto Facebook

San svakog sportaša su Olimpijske igre, ali do toga me čeka još puno rada i želim ići korak po korak - kaže 18-godišnji Gabriel Barac



RIJEKA Bribirac Gabriel Barac, član Triatlon kluba Rival, postao je apsolutni, U-23 i juniorski državni prvak u supersprint i standardnom akvatlonu na prvenstvu održanom u Bilju kraj Osijeka. Natjecalo se preko 130 triatlonaca, a 18-godišnji Barac došao je do titule u standardnom akvatlonu (2,5 km trčanja, 1 km plivanja, 2,5 km trčanja) zahvaljujući vremenu od 31 minute i 16 sekundi, dok je utrku supersprinta (250 m plivanja, 1,25 km trčanja) i sprinta (500 m plivanja, 2,5 km trčanja) završio za 15 minuta i 25 sekundi.


Hrvatska triatlonska liga pokrenuta je 2020. godine s ciljem razvoja na nacionalnoj razini, ali i postizanja kvalitetnih rezultata na međunarodnim natjecanjima. U Hrvatskoj djeluje čak 39 triatlonskih klubova, a natjecanja se održavaju u raznim kategorijama. Također, naši triatlonci se natječu i na međunarodnim natjecanjima, a Gabriel je već zabilježio zapažene rezultate.


Bilje


Distanca na kojoj Gabriel inače nastupa je 800 metara plivanja, 20 kilometara vožnje biciklom i 5 kilometara trčanja, što su norme za triatlonc od 15 godina nadalje.




– Triatlon je prije svega zanimljiv sport jer ima puno poddisciplina, poput primjerice duatlona i akvatlona. Triatlon, kao i njegove poddiscipline, sve su razvijenije u Hrvatskoj i konkurencija je već sad jaka. Ovaj sport možda nije toliko popularan među mojom generacijom, ali dosta starijih ljudi se voli njime baviti. Ipak, već sada se u Hrvatskoj isprofiliralo nekoliko natjecatelja koji su konkurentni na međunarodnoj razini pa bih rekao da je budućnost ovog sporta svijetla.


Što se tiče zadnjeg natjecanja u Bilju, očekivao sam dobar rezultat, a naposljetku sam ga i ostvario i ne mogu biti ništa drugo nego zadovoljan ovim uspjehom. Prvi dan sam pobijedio s 20 sekundi prednosti, drugi dan s 45. To mi je još samo jedan dodatni motiv za daljnji rad.


Za Gabriela su ozljede isto dio svakodnevice, ali kada ostvari rezultat poput onog u Bilju, sve manje boli.


– Do sada nisam još ništa slomio, ali svako toliko uslijed pada prilikom utrka zaradim ogrebotine. Na Europskom juniorskom kupu u Austriji sam pao, baš sam se »ogulio«. Četiri dana sam ležao u krevetu, nisam znao do zadnjeg trena hoću li moći na natjecanje u Slavonski brod tog vikenda. Ipak sam otišao, a na kraju i pobijedio, što je za mene bilo iznimno motivirajuće. Ozljede i nisu toliko strašne ako voliš to što radiš – rekao je Gabriel Barac.


Fizika


Gabriel je ove godine uspješno završio srednju školu, a odlučio se za studij fizike. Za vrijeme školskih praznika trenira po dva, nekad i tri puta dnevno. Školske obveze je uspijevao uskladiti sa školom, a sve je stvar dobre organizacije.


– Nekad discipline radimo odvojeno pa samo trčimo ili plivamo, nekad kombiniramo, ali uglavnom nikad nije dosadno. Škola je imala razumijevanja za moje sportske obveze i uspijevao sam sve uskladiti. Trener mi je otac Blaž, što je također olakotna okolnost. Nitko te ne poznaje bolje od roditelja, što rezultira boljim odnosom trenera i natjecatelja, a naposljetku i boljom fizičkom spremom.


Ove godine nastupam još na Balkanskom prvenstvu, a iduće godine planiram pohoditi mnoga europska natjecanja. Još iduće godine nastupam u juniorskoj konkurenciji, premda sam se do sad natjecao uglavnom sa starijom generacijom. San svakog sportaša su Olimpijske igre, ali do toga me čeka još puno rada i želim ići korak po korak – zaključio je Gabriel Barac.