ANAMARIJA RADIKOVIĆ

Mlada riječka šahistkinja poslije debija za reprezentaciju: “Presretna sam rezultatom i neizmjerno zahvalna”

Luka Medak

Anamarija Radiković/Foto: S. DRECHSLER

Anamarija Radiković/Foto: S. DRECHSLER

S uzastopnih pet pobjeda osvojila sam čak 103 boda, iako se, iskreno, nisam ni nadala da ću ih osvojiti na samo jednom turniru - kaže Anamarija Radiković, koja je time prešla rejting od 2100 bodova i stekla titulu šahovske FIDE majstorice



RIJEKA Anamarija Radiković, članica Drage, našla se prvi put među hrvatskim reprezentativkama. Mlada, 18-godišnja riječka šahistkinja, na tradicionalnom Mitropa kupu, ekipnom šahovskom natjecanju srednjoeuropskih zemalja, u svojem debiju nije razočarala, štoviše, u šest odigranih partija osvojila je čak pet bodova, najviše od svih reprezentativki, koje su naposljetku završile turnir na šestom mjestu.


– Presretna sam rezultatom i neizmjerno zahvalna što mi je ukazano povjerenje. Kao ekipa smo imale jako puno remija, ali i oni su dobar rezultat s obzirom na to da su druge zemlje imale stvarno jake igračice. Kada se to uzme u obzir, stvarno smo jako dobro prošle – komentira uspjeh reprezentacije Anamarija Radiković.


Riječanka je u Mitropa kupu ostvarila čak pet pobjeda u nizu, a sve je počelo pobjedom nad Talijankom Mariannom Raccanello u petom kolu.


Napadačka igra




– Ta pobjeda mi posebno znači jer je došla protiv svjetske FIDE majstorice. Za tu partiju sam se dobro pripremila, igrala sam varijante koje sam ranije gledala, a u svemu tome mi je jako pomogao i izbornik. Zadovoljna sam time što sam uspjela u toj partiji puno napadati, pokazati svoj stil, koji malo zna biti agresivan. U svakom slučaju, uživala sam – objašnjava svoj trijumf Anamarija, koja je nakon ovog turnira i sama stekla titulu FIDE majstorice.


– Ovim turnirom sam prešla rejting od 2100 bodova i time postala FIDE majstorica. Za svaku pobjedu se dobivaju bodovi i ja sam s tih uzastopnih pet pobjeda osvojila čak 103 boda, iako se, iskreno, nisam ni nadala da ću ih osvojiti na samo jednom turniru, a kamoli na ovom. Mislila sam da će to sve puno duže trajati jer teško je dobiti rejting kada se rijetko igra. Sljedeće titule koje mogu dobiti su one intermajstorice i velemajstorice, a za svaku od njih moram ostvariti tri norme igrajući na međunarodnim turnirima upravo s velemajstorima i intermajstorima. Moram osvojiti 2300 bodova da postanem intermajstorica, a 2400 za velemajstoricu, no još je dug put do toga – kaže Anamarija.


Cvijet Mediterana


No, ovakav uspjeh nije došao preko noći. Anamarija šah igra na dnevnoj bazi, kako u klubu, tako i u svoje slobodno vrijeme, a odlična priprema za spomenuti podvig bio je i riječki Cvijet Mediterana, međunarodni šahovski turnir za žene koji se održao ranije ove godine.


– Treniram svaki dan i zahvalna sam svojem treneru Ivanu Mandekiću što izdvaja toliko vremena za mene. Osim toga vježbam i sama, često gledam druge partije, rješavam šahovske zadatke, igram šah online… Jednostavno je potrebno stalno nešto raditi ako želim ostati u formi. Jako puno mi je pomoglo i što sam prije dva mjeseca imala nastup na Cvijetu Mediterana. To je bio velemajstorski pozivni turnir u organizaciji ŠK Draga i na tom turniru sam dobila priliku igrati s jakim i uglednim svjetskim igračicama. To mi je bilo jako dobro iskustvo i dobra priprema za ovaj kup i okršaje protiv jakih međunarodnih šahistkinja. Zbog pandemije je puno manje turnira, a ovaj ne samo da je bio gotovo jedini, nego je bio i vrhunski – objašnjava mlada šahistkinja Drage, koja se nastavlja pripremati za nove turnire na kojima će skupljati bodove.


– Još uvijek ne znamo kakva će biti situacija s pandemijom i hoće li se održavati pojedini turniri, ali sljedeće natjecanje bi sigurno trebalo biti juniorsko prvenstvo, koje će se održati u srpnju i tamo ću nastupiti ako sve bude po planu – zaključuje Anamarija.


Sportska psihologija

– Trenutačno sam maturantica i, kad ne treniram, pripremam se za maturu. Dosta je naporno trenirati šah i još učiti za školu jer za obje stvari je potreban mentalni napor. No, treba samo dobro rasporediti vrijeme, pokušati što više naučiti na satu da doma bude manje posla. Želja mi je studirati psihologiju jer me dosta zanima grana sportske psihologije. Primijetila sam da upravo u šahu ima dosta psihologije, tako da je i tu poveznica – kaže Anamarija Radiković.