PRVA LIGA - JUG

Rukometaši Kozale, Mornar Crikvenice i Senja ovoga vikenda kreću s natjecanjem u Prvoj ligi rukometaša – jug

Igor Duvnjak

Rukometaši Kozale s trenerima

Rukometaši Kozale s trenerima

Pribojavam se nedovoljnog iskustva. Koliko god se pribojavam, s druge strane dečki su izuzetno sportski zagriženi i vjerujem da ćemo kroz nekoliko utakmica brzo sazreti - kaže Tadej Široka, trener Kozale



RIJEKA Lokalni klubovi s dugogodišnjom rukometnom tradicijom, Kozala, Crikvenica i Senj, u uobičajenom dobrom raspoloženju dočekuju start utrke za bodovima, subotnji početak prvenstva u Prvoj ligi – jug. Riječ je o sportskim sredinama koje rade tiho i marljivo bez velike pompe, ali s dobrim plodovima, o čemu svjedoči čitav niz istaknutih igrača poniklih u tim klubovima. U ovom prvenstvu nemaju baš iste ambicije, ali su im želje slične. Ne razmišlja se toliko o probojima na neke visoke pozicije, zajednički nazivnik je i daljnji mukotrpan rad na brušenju talenata, a u toj vožnji na dva kolosijeka želi se što bolje odgovoriti i rezultatskim prohtjevima koji u ovom slučaju nisu (pre)veliki.


Vrijedi to recimo za Kozalu koja je proteklih godina lansirala niz istaknutih imena, momčad u eri velike fluktuacije igrača vodi Tadej Široka, nekada istaknuto krilo Zameta.


– U pauzi između dvije sezone smo praktički ostali bez šest igrača i to su sve redom momci koji su bili nositelji igre. Od toga su četvorica otišla u Premijer ligu – konstatira Tadej Široka. – Dizdar je otišao u Umag, a ostala trojica, Tomaš, Milih i Islamović su prešli u Zamet, što mi je s jedne strane izuzetno drago. To je potvrda dobrog rada Kozale koja se već godinama potvrđuje kao sredina koja izbacuje igrače koji igraju određenu ulogu u premijerligaškom rukometu, pa čak i na reprezentativnoj razini. To je i potvrda za mene kao trenera koji je uspio napraviti dobar ambijent gdje su igrači došli do izražaja kroz utakmice odigrane na visokoj razini. Prošlom sezonom sam izuzetno zadovoljan, a sada smo opet na početku, opet smo osuđeni na stvaranje igrača, prvenstveno radi sebe, da bi prva ekipa Kozale zadržala prvoligaški status. Imamo nešto igrača iz kadetskog sastava Zameta koji su kao juniori došli kod nas. To su u načelu dečki koji su sada nositelji igre. Pribojavam se nedovoljnog iskustva koje bi nam moglo garantirati mirno natjecanje. Koliko god se pribojavam, s druge strane dečki su izuzetno sportski zagriženi i vjerujem da ćemo kroz nekoliko utakmica brzo sazreti i ponovo postati stabilan prvoligaš kojega će svi morati respektirati.




Slične poruke kao ove s Kozale stižu i iz Crikvenice, te iz Senja, od trenera Crikveničanina Tomislava Čupića i Senjanina Josipa Štokića.


– S pripremama nismo baš u kompletu zadovoljni. Malo smo kasnili s okupljanjem, dečki imaju obaveza, dosta njih ide na fakultet, zaposleno je ili su se nakon srednje škole dosta pripremali za fakultete – veli Tomislav Čupić. – Stoga na početku prvenstva sigurno nećemo biti u optimalnoj formi. Dečki se trude koliko mogu i dolaze koliko mogu. Imamo promjena u sastavu. Doveli smo Grgurevića iz Zameta, ovo ostalo su dečki iz prošle i pretprošle sezone. Od starijih tu su Matejčić te Domijan od domaćih igrača. Došao nam je vratar Loparac iz Kozale. Uglavnom, uz sve te promjene nismo se uspjeli baš kvalitetno ukomponirati, ali se nadamo, barem tako procjenjujemo, da smo jači no prošle sezone. Primarni cilj je ostanak u ligi.


Senj bilježi dosta odlazaka, u klubu se nadaju da će uspjeti dovesti još kojeg igrača.


– Ima dosta primjena u ekipi u odnosu na prošlu sezonu. Otišlo je dosta igrača, jako smo zadovoljni što su otišli ili u inozemstvo ili u više lige. Prema tome, možemo zaključiti da se radilo izuzetno kvalitetno, te da je rukomet u Senju na dobroj razini. Konkretno, Barbić je otišao u Dubravu, Krajcar u Poreč, Raos u Dubrovnik, Grozdek u Poljsku, a dva brata Kazića u Prvu talijansku ligu – podsjeća Josip Štokić.- Nažalost, nismo ostvarili sve ambicije oko pojačanja te ćemo ih nastaviti tražiti. Mislim da ovo nije ekipa zaokružena u cjelini. Inače, pristupili su nam dečki iz Ogulina, Turković i Vincetić, Kota iz KTC-a. Još uvijek radimo na pojačanjima i vjerojatno ćemo uspjeti. Prva nam je ambicija osigurati ostanak u ligi sa što manje stresa i usporedo s time razvijati mlađe igrače.