Kvalifikacije za europsku smotru

Mašić i Cvitković u sastavu hrvatske košarkaške reprezentacije: U Vukovar po pobjedu u borbi za EP

Katarina Blažević

Hrvatske reprezentativke sa stručnim stožerom/Foto M. SUŠIĆ/HKS

Hrvatske reprezentativke sa stručnim stožerom/Foto M. SUŠIĆ/HKS

Drugi cilj je pobijediti sa što više poena razlike, jer i nekoliko najboljih drugoplasiranih ide dalje te je svaki poen bitan - kaže Bralić



RIJEKA Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija okupila se danas u Zagrebu uoči novog ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo, što će se u lipnju sljedeće godine igrati u Sloveniji i Izraelu. Hrvatske će igračice u ovom ciklusu odigrati tek jednu utakmicu, u nedjelju u Vukovaru protiv Bugarske. Na popisu od 14 igračica nalaze se i Riječanka Mia Mašić te Kraljevičanka Andrijana Cvitković, a izbornik Stipe Bralić je pozvao i naturaliziranu Amerikanku Shavonte Zellous, koja hrvatsku putovnicu ima još od 2015. godine.


– Odaziv je dosta dobar, no imamo nekih problema na poziciji »playmakera«. Otkazala je Ana Petrak zbog operacije koljena, Mihaelu Lazić nije pustila NCAA trenerica, klub Ivane Dojkić je zatražio da propusti okupljanje zbog niza manjih ozljeda, a Ivana Ujević se ozlijedila na posljednjem treningu u Puli. Sva četiri otkaza su na poziciji graditelja igre. Ipak, imamo tu Tadić, a i neke druge cure mogu preuzeti tu poziciju. Nakon dužeg vremena za reprezentaciju će zaigrati i Shavonte Zellous. Jednostavno, pokušat ćemo nekim kombinacijama nadomjestiti nedostatak klasičnog »playmakera« – rekao je izbornik Stipe Bralić.


Njegove igračice su u skupini E sa Srbijom i Bugarskom, a u prva dva kola upisale su pobjedu nad Bugarskom 84:73 te poraz od europskih prvakinja (66:84). Hrvatska bi pobjedom nad Bugarskom u nedjelju osigurala drugo mjesto u svojoj skupini, a na EP će se plasirati 10 pobjednika skupina, kao i četiri najbolje drugoplasirane ekipe te Izrael i Slovenija kao domaćini.




– U prvom smo kolu pobijedili Bugarsku, no to je dosta solidna ekipa. Možda ne pripada najužem vrhu europske košarke, no dugi niz godina igraju zajedno, imaju izuzetno iskusnu ekipu i utakmica sigurno neće biti lagana. Prvi cilj je naravno pobijediti, s time ćemo osigurati minimalno drugo mjesto u skupini, a drugi cilj je pobijediti sa što više poena razlike, jer i nekoliko najboljih drugoplasiranih ide dalje te je svaki poen bitan – kaže Bralić.