Odbrojavanje...

Marko Bijač uoči prvog nastupa Hrvatske na SP-u: “Bit ćemo krupan zalogaj za sve suparnike”

Davor Petrović

UZDANICA BARAKUDA - Marko Bijač/Foto PIXSELL

UZDANICA BARAKUDA - Marko Bijač/Foto PIXSELL

Skupinu otvaramo utakmicom protiv Grčke i sigurno ćemo dati sve od sebe za pobjedu. Moramo biti spremni na eventualne oscilacije u igri jer takve stvari su dio odrastanja ovako mladih momčadi - kaže Bijač



ZAGREB Najbolji hrvatski vaterpolisti ovog su vikenda odradili dva treninga s Mađarskom u Budimpešti i otišli prema Debrecenu, gdje ih već sutra očekuje početak natjecanja u Skupini B na Svjetskom prvenstvu. U odnosu na prošlogodišnje Olimpijske igre u Tokiju, za reprezentaciju danas igra čak osam novih igrača, što znači da je 31-godišnji golman Marko Bijač praktički preko noći prešao iz srednje generacije među najstarije igrače koje Ivica Tucak ima na raspolaganju.


– Nakon završetka klupske sezone imali smo određeno vremensko razdoblje za pripreme, koje smo dosta dobro iskoristili. Radili smo kvalitetno i dobro smo se pripremili. Sada svi jedva čekamo početak Svjetskog prvenstva, da vidimo gdje smo u odnosu na one najbolje reprezentacije. Kao jedan od najiskusnijih, dat ću sve od sebe kako bih što više pridonio dobrom rezultatu – objašnjava Bijač, koji je debitirao za Hrvatsku 2012. godine.


Tokio je označio zadnju stanicu reprezentativne karijere za Luku Lončara, Maru Jokovića, Andru Bušlju, Paula Obradovića i Xaviera Garciju. Ivan Marcelić je, pak, ozlijeđen, a Marko Macan i Lovre Miloš ovom prigodom nisu dobili izbornikov poziv.


Počast Tiboru Benedeku



Po dolasku u Budimpeštu hrvatski reprezentativci iskazali su dužno štovanje prema prerano preminuloj legendi vaterpola, ali i sporta općenito, Tiboru Benedeku. Upravo je u subotu bila druga obljetnica od smrti ovog vaterpolskog velikana.


Izbornik Barakuda Ivica Tucak sa stručnim stožerom i cijelom momčadi zapalili su svijeće ispred ploče s velikom fotografijom Tibora Benedeka.

Poletna momčad


– Puno toga se promijenilo u ovih godinu dana. Sada imamo mladu i poletnu momčad i nešto drugačiji stil igre nego prijašnjih godina. Svi smo puni samopouzdanja i sigurno ćemo biti krupan zalogaj za sve suparnike. Izbornik Tucak posvećuje puno pažnje svakom taktičkom detalju i malo po malo uklapa nove momke u reprezentaciju. Čak bih rekao da je sada zahtjevniji nego ranije – dodaje golman Olympiacosa.


Nije tajna da su hrvatski vaterpolisti u proteklih petnaestak godina pomalo razmazili navijače, osvajajući odličja visokog sjaja na velikim natjecanjima. Bolje rečeno, neki porazi u polufinalima i četvrtfinalima tretirani su kao podbačaji, iako se radilo o lijepim dosezima.


– Ovim putem bih ukazao na to da treba imati strpljenja i pružiti podršku ovim mladim momcima jer većini je ovo prvo veliko natjecanje u karijeri. Mi ne bježimo od toga da posjedujemo kvalitetu i sigurno ćemo u svakoj utakmici ići na pobjedu. Međutim, svi skupa moramo biti svjesni da je ovo nova momčad – tumači Bijač.


Grčka


Prema njegovim riječima, igrači su spremni i motivirani za veliku scenu.


– Skupinu otvaramo utakmicom protiv Grčke u utorak i sigurno ćemo dati sve od sebe za pobjedu. Moramo biti spremni na eventualne oscilacije u igri jer takve stvari su dio odrastanja ovako mladih momčadi. Nadam se da će toga biti što manje i molim navijače za razumijevanje – kaže Bijač, podsjećajući da kraj kolovoza i početak rujna donose Europsko prvenstvo u Splitu.


No, o tome se sada ne razmišlja.


– Na ovom Svjetskom prvenstvu idemo pružiti svoj maksimum. Nema govora o tome da se sada pripremamo za Split. Motivirani smo i u Mađarskoj želimo ostvariti najviše što možemo. Smatram da je to jedini ispravan put, nakon kojeg ćemo točno znati koliko vrijedimo. Nakon Svjetskog prvenstva imat ćemo dovoljno vremena za temeljitu analizu i traženje načina da budemo još bolji u Splitu – zaključuje Bijač.