NEPOTREBNE UVREDE

Livaju bi pjesma o “šibenskim pi…” mogla jako skupo koštati: Nije mu to prvi put i kazna mora biti teža

P. N.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Livaja je prije godinu i pol dana nakon jedne pobjede Hajduka nad Dinamom u Zagrebu pjevao: "Mrzim Dinamo, srpsko ime to"



Nogometna Hrvatska bruji o sinoćnjem incidentu s Markom Livajom u glavnoj ulozi. Hajduk je, podsjetimo, osvojio Kup Hrvatske pobjedom nad Šibenikom (2:0) na Rujevici. Livaja je zabio gol za konačan rezultat iz kaznenog udarca u petoj minuti sudačke nadoknade pa provocirao šibenske navijače na sjevernoj tribini pokazujući dva prsta. Simboliziralo je to ispadanje Narančastih u drugu ligu, pišu SN.


Nije to bilo sve, jer Livaja je nakon dodjele pehara i medalja s megafonom u ruci pred navijačima pjevao pogrdnu pjesmu za Šibenik. O frezama, traktorima, seoskim putevima i šibenskim p**kama već su napisani brojni članci, a sada se pažnja seli prema odluci disciplinskog suca HNS-a, Alana Klakočera. Kazna, budući da se radi o ponovljenom slučaju, neće biti blaga.


Livaja je prije godinu i pol dana nakon jedne pobjede Hajduka nad Dinamom u Zagrebu pjevao: “Mrzim Dinamo, srpsko ime to”. Za taj je incident bio kažnjen s 35 tisuća kuna, i to prema članku 84. Disciplinskog pravilnika HNS-a. Isti takav članak za recidivizam ima i žešću propisanu kaznu.




Članak 84. izgleda ovako:


1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:


– igrač – novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica


djelatnik – novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci


2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:


– igrač – zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,


– djelatnik – novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci.


Prevedeno, s obzirom na to da je Livaja već napravio jedan takav incident, na njega se odnosi broj 2), a on ne podrazumijeva novčanu kaznu, već samo suspenziju od tri do dvanaest utakmica. Hajduk bi bez njega mogao biti sve do jeseni…