Loš učinak

Liga nacija izvukla na površinu slabosti favorita SP-a, svjetski prvaci ipak i dalje optimistični uoči Katara

Davor Petrović

BIT ĆE BOLJE NA MUNDIJALU - Antoine Griezmann i Kylian Mbappe/Foto REUTERS

BIT ĆE BOLJE NA MUNDIJALU - Antoine Griezmann i Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Nema razloga za zabrinutost, jer imamo izbornika i skupinu igrača koji ciljaju vrlo visoko. Na nama je da sve posložimo i budemo spremni za Katar – poručuje Antoine Griezmann



ZAGREB Sedam i pol tjedana prije početka Svjetskog prvenstva u Katru Hrvatska je jedini polufinalist iz Rusije koji ima razloga za zadovoljstvo. Naime, brzopotezno odigrana Liga nacija izvukla je na površinu dosta slabosti u redovima Francuske, Belgije i Engleske.


Doduše, bez obzira na tanak učinak u skupini A1, svjetski prvaci i dalje emitiraju optimizam. Galski pijetlovi natjecanje su zaključili s dvije pobjede, jednim remijem i tri poraza, uz ukupnu gol-razliku 5:7, ali kritike na račun Didiera Deschampsa nisu pretjerano glasne, a istaknuti reprezentativci tvrde da će Francuska u Katru biti na potrebnoj razini.


– Izbornik želi vidjeti igrače, a mi na terenu pokušavamo pronaći rješenja. Ne možemo reći da su za rezultate krive promjene u momčadi. Nema razloga za zabrinutost, jer imamo izbornika i skupinu igrača koji ciljaju vrlo visoko. Na nama je da sve posložimo i budemo spremni za Katar – poručuje Antoine Griezmann.


Previše pitanja




Belgija je u skupini A4 osvojila drugo mjesto, uknjiživši tri pobjede, jedan remi i dva poraza od Nizozemske (1:4, 0:1), s time da su tamošnji mediji gotovo jednoglasno istaknuli da je posljednje druženje uoči odlaska u Katar donijelo više pitanja nego odgovora. Prema njihovom pisanju, suparnik Hrvatske u skupini F na Svjetskom prvenstvu u rujnu je protiv Walesa odigrao uvjerljivo prvo i traljavo drugo poluvrijeme, a zatim je protiv Nizozemske imao sterilnu dominaciju.


Opet, Belgijanci trenutačno sasvim sigurno imaju osjetno bolje ozračje od Engleza, koji su u skupini A3 Lige nacija postavili vlastiti negativni rekord od šest utakmica bez pobjede i ispali u niži rang tog natjecanja. Gordi Albion je, štoviše, uspio uknjižiti dva poraza od Mađarske, s time da je onaj drugi, sredinom lipnja u Wolverhamptonu, bio posebno bolan (0:4).


Prošli ponedjeljak Englezima je donio priliku da barem malo poprave dojam u srazu s Njemačkom, koja na Otoku ima status vječitog rivala. Međutim, taj sraz na Wembleyu je okončan remijem (3:3). Njemačka je imala 2:0, Engleska je okrenula na 3:2 od 71. do 83. minute, a Kai Havert je u završnici postavio konačni rezultat.


Tvrdoglavost


Engleska javnost to bi čak i uspješno probavila da Harry Maguire na toj utakmici nije napravio tko zna koje kikseve u ovoj sezoni. Zapravo, tamo se svi pitaju zbog čega Gareth Southgate tvrdoglavo forsira čovjeka, koji je izgubio mjesto u udarnih jedanaest i kapetansku traku u Manchester Unitedu.


Navijači na Wembleyu izviždali su Maguirea kada je njegovo ime pročitano na razglasu prije početka utakmice, a on je kasnije skrivio prva dva gola Njemačke. Kod jednog je pogrešno dodao blizu svog šesnaesterca i napravio jedanaesterac, pokušavajući ispraviti grešku, a kod drugog je izgubio loptu, omogućivši suparniku brzi udar.


Njegovu igru protiv Njemačke otočni mediji opisuju izrazom »slapstick«, a rječnik kaže da taj termin podrazumijeva »stil humora koji uključuje pretjeranu fizičku aktivnost koja nadilazi granice normalne fizičke komedije«. Jednostavno, Englezima trenutačno diže želudac od same pomisli da je Maguire član udarne postave njihove reprezentacije.