SINOĆ JE ZAVRŠIO LIBURNIA KUP

Liburnia kup u Opatiji pratila su brojna poznata lica, Veljko Mršić: “Najbolji turnir ovoga ljeta u cijeloj regiji”

Zlatko Horvat

Miroslav Ćiro Blažević, Nikolina Brnjac i Andrej Plenković/Foto: M. LEVAK

Miroslav Ćiro Blažević, Nikolina Brnjac i Andrej Plenković/Foto: M. LEVAK

Organizacija je super, kao što je bila kada smo tu bili s reprezentacijom. Dovedene su odlične momčadi, vrlo kvalitetne. Ovo je zasigurno najbolji turnir ovoga ljeta u cijeloj regiji. Sve pohvale Robertu Jurkoviću i njegovoj ekipi - kaže Veljko Mršić



RIJEKA Slavljem Cibone u finalu završen je prvi Liburnia kup, a uz teren su u košarci uživala brojna poznata lica. Uz premijera Andreja Plenkovića i ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac, finale su pohodili brojni uglednici iz političkog, privrednog i sportskog života.


U prvi red, uz predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Stojka Vrankovića sjeo je legendarni Ćiro Blažević. Nazočni su bili župan Zlatko Komadina i opatijski gradonačenik Fernando Kirigin. Od košarkaša, koji su prije trideset i više godina osvajali Euroligu, uz parket su bili Danko Cvjetičanin i Ivo Nakić, Riječanin koji je dvaput osvojio Euroligu s Cibonom, jednom s Partizanom.


Finale je gledao i izbornik Veljko Mršić, koji je nedavno pripreme za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju počeo upravo u Opatiji, svratio je na završnicu Liburnia kupa.




– Organizacija je super, kao što je bila kada smo tu bili s reprezentacijom. Dovedene su odlične momčadi, vrlo kvalitetne. Ovo je zasigurno najbolji turnir ovoga ljeta u cijeloj regiji. Sve pohvale Robertu Jurkoviću i njegovoj ekipi – kaže Veljko Mršić, koji više nije trener u Zadru. No, posla je dovoljno.


– Malo će mi nedostajati onaj svakodnevni rad, ali sada ima dosta stvari za odraditi, mogu raditi u miru do prvih “prozora”. Imamo dosta problema. Naime, osam igrača iz NBA i Eurolige neće moći igrati, šest igrača koji su nastupili u prošlim kvalifikacijama i ovoga ljeta, nema ugovor. Morat ćemo napraviti dobru strategiju za ove kvalifikacije – kaže Mršić.


Prvi dan turnira i trenerski seminar popratio je i bivši izbornik Neven Spahija, koji je također pun pohvala za organizaciju turnira, koju potpisuju Robert Jurković i udruga Marinovi prijatelji.


– Nisam mogao ostati na završnici, ali meni je najvažnije da sam vidio prvi dan i predavanja. Završni dan pogledao sam na televiziji, u miru. Dok sam bio u Opatiji, više sam bio s prijateljima. Što se tiče turnira, više sam nego oduševljen organizacijom i na koji je to način Bobo Jurković sa svojom vojskom ljudi napravio. Čestitam im, to je jedan visoka razina organizacije. Od toga više ne može.


Spahija je ipak izdvojio jedan susret.


– Presretan sam što sam vidio i popričao s Petrom Skansijem. Vidio sam i Željka Jerkova, jako puno ljudi, puno prijatelja trenera. Žalosti me jedino činjenica da nijedan trener iz Premijer lige nije bio na seminaru, kao niti jedan trener nacionalnih selekcija. Ne mogu shvatiti da se na predavanjima Obradovića i Petrovića te dvaju mladih talentiranih trenera ne pojave oni koji imaju bitne uloge u hrvatskoj košarci. To je jedino bacilo sjenu, ali presretan sam zbog turnira i nadam se da ću biti jednom biti sudionik svega toga. Zaželio sam se košarke, tu sam već dugo poslije povratka iz Kine. Jedva čekam start košarkaške sezone.


Spahija je poslije epizoda u NBA ligi završio u Kini, ali izašao je iz priče u Šangaju.


– Posla uvijek ima, pitanje je na kojoj razini. Pričekat ću. Trenerski posao je težak, idete tamo gdje vas žele…


Foto galerija: Liburnia kup u Opatiji Foto: Mateo Levak


Riječi hvale imao je i premijer Andrej Plenković.


– Mi smo kao Vlada i kao Ministarstvo turizma podržali ovaj turnir. Prije svega dobro je da uoči sezone Cibona, Cedevita Olimpija, Partizan i Pesaro pokažu u kakvoj su formi. To su sve mlade momčadi. Moramo i dalje raditi na popularizaciji košarke, to je jedan od naših kolektivnih sportova i jednom se mora otvoriti, kad god to bilo – kaže Andrej Plenković, hrvatski premijer, koji i sam ljeti zna odigrati “hakl” dvaput tjedno u opatijskoj dvorani za vrijeme odmora.


Plenkovića je Cibona oduševila.


– Cibona je impresivna. Oduševljen sam načinom na koji igraju, brzi su i visoki, a centar Branković je bio fenomenalan. Nije promašio niti jedan šut, ima osjećaj gdje je u reketu, što je za centra najvažnije. I čestitam Bobi Jurkoviću i cijeloj ekipi na organizaciji turnira, mislim da je bilo sjajno – rekao je Andrej Plenković.


Lavovski posao na štakama

Robert Jurković i njegova ekipa napravili su sjajan posao. Cijela priča zapravo je počela 2017. godine, uoči Europskoga prvenstva u košarci.


– Godine 2017. organizirali smo turnir na kojem su nastupile reprezentacije Hrvatske s Bojanom Bogdanovićem i Darijom Šarićem, Slovenije s Lukom Dončićem i Goranom Dragićem te Ukrajine. Slovenci su iz Opatije dohvatili europski tron… Tada smo shvatili da možemo organizirati ovakve turnire, potrebna je samo energija, kao i za svaki posao – kaže Robert Jurković, inače košarkaški trener, koji radi u omladinskom pogonu Kvarnera 2010. Odradio je lavovski posao iako je na štakama. Na veteranskoj košarci pukla je Ahilova tetiva i iza njega je operativni zahvat…


– Željeli smo 2019. godine organizirati turnir ovog tipa, ali stigla je pandemija koronavirusa. Priprema ovoga turnira trajala je dva mjeseca.


Još treba probuditi opatijsku košarku. Prije 17 godina Opatija je, vjerovali ili ne, igrala kvalifikacije za Prvu ligu, novo buđenje krenulo je s otvaranjem dvorane Marino Cvetković i Odisejem Kurelićem kao trenerom. No, treba opet krenuti ispočetka, od nule… Kada je u pitanju organizacija turnira, Jurković i njegova ekipa mogu krenuti i na veće stvari. Za početak žele da ovaj turnir postane tradicionalan, možda i sa šest sudionika.