Alvaro Načinović

Legendarni kapetan hrvatske reprezentacije: “Crnogorci su se bolje taktički pripremili, ali način na koji se ovo igra mi nije regularno”

Igor Duvnjak

Alvaro Načinović/Foto NL Arhiva

Alvaro Načinović/Foto NL Arhiva

Našu utakmicu s Dancima ne mogu prognozirati, to jednostavno nije za prognozu zbog samih uvjeta i načina na koji se igra ovo prvenstvo. Već sam govorio da mi ovo nije regularno, ali ako smo izašli na teren, onda je to drugačije - smatra Alvaro Načinović



RIJEKA Alvaro Načinović je itekakav autoritet u rukometnim krugovima, doajen osvajača sjajnih odličja na najvećim natjecanjima se nakon titule svjetskog juniorskog prvaka mogao dičiti dugogodišnjim nizom seniorskih medalja itekakvog sjaja, počevši od olimpijske bronce na Igrama u Seoulu 1988. godine.


Legendarni kapetan hrvatske reprezentacije sudionik je nezaboravnog hrvatskog niza iz »devedesetih«, tada jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu osvajač je europske bronce 1994. godine u Portugalu, svjetskog srebra godinu dana kasnije na Islandu te olimpijskog zlata u Atlanti 1996. godine. Između ostalog je sa Zagrebom 1992. godine bio i prvak Europe.


Načinović je svjedočio uvjerljivoj crnogorskoj pobjedi, uspjehu suparnika kojem se nema što prigovoriti, sve uz iskazane hrvatske slabosti u obrani i napadu od samih početaka ove važne utakmice.




– Crnogorci su se puno bolje taktički pripremili za nas i to su pokazali u prvom poluvremenu – smatra Alvaro Načinović čiji je sin Veron stigao u Budimpeštu iz Montpelliera dva dana prije utakmice s Crnom Gorom i jučer zaigrao u hrvatskoj momčadi. – Uz ovako fantastičnog vratara Crne Gore teško je bilo očekivati neki bolji rezultat. Ovo je zaslužena pobjeda Crnogoraca i ovaj me rezultat ne iznenađuje. Nismo se snašli, nismo bili dobri ni u napadu, ni u obrani.


Alvara Načinovića nije iznenadio suparnički uspjeh zbog kvalitete suparnike.


– Ovo me ne iznenađuje zato što Crnogorci imaju kvalitetu, a mi toliko toga rotiramo da više ne znamo što točno želimo. Nekako smo, pritom, možda olako shvatili prvo poluvrijeme i početak utakmice, mislili smo da ćemo lakše s njima i onda smo im dali potrebnu sigurnost. Oni su samo odradili do kraja utakmicu kako treba. Teško je uz ovakvog Simića, koji je bio na razini najboljih Omeyerovih predstava, očekivati neki kvalitetniji rezultat. Oni su pak bezobrazni, čvrsti imaju taj njihov gard i ponos. Zaslužena pobjeda i zasluženo im stižu čestitke.


Crnogorski vratar Nebojša Simić je itekako zaslužio pohvale za jučerašnje obrane u utakmici protiv Hrvatske, ostaje pritom pitanje kolika je u svemu tome i zasluga hrvatskih pucača.


– Takvo pitanje je uvijek uobičajeno, ali ovoga puta je pobijedio u odnosu na nas. Jednom drugom prilikom će možda biti drugačije, ali ovoga puta je tako, kako je. Inače, s ovom našom obranom i našim napadom nismo imali šanse.


Hrvatska je pala na visokoj crnogorskoj prepreci, a sutra je pred njom još viša, čeka je utakmica s danskim favoritima.


– Ništa ne mogu reći o toj utakmici, s obzirom na sve što se događa pitanje je tko će igrati, već sam i ranije rekao da je teško nešto određeno tvrditi. Primjerice, u ovom posljednjem slučaju Crna Gora na kladionicama nije bila favorit što mi je bez veze, ne igraju, naime, reprezentacije nego igraju igrači. Tamo ima toliko dobrih, iskusnih igrača i napravili su posao, tu su Ševaljević, Branko i Miloš Vujović, pivot i obrana, a pogotovo Simić. Pogledajmo samo u kojim klubovima igraju pa će nam biti sve jasnije.


Ako nisu imali velikih promjena unutar ekipe, normalno je da su bili motivirani, kvalitetniji i to su pokazali na terenu. Našu utakmicu s Dancima ne mogu prognozirati, to jednostavno nije za prognozu zbog samih uvjeta i načina na koji se igra ovo prvenstvo. Već sam govorio da mi ovo nije regularno, ali ako smo izašli na teren, onda je to drugačije. Da se vratimo ovoj utakmici, nisam baš siguran da smo prvo poluvrijeme taktički odigrali kako je trebalo – poručio je Alvaro Načinović.