Milan Radović

Legendarni golgeter Bijelih nakon Jadranskog derbija: “Rijeka ima ekipu za naslov prvaka”

Igor Duvnjak

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Super je ovo što se dogodilo u nedjelju, ali i prije derbija sam govorio da je ovo nama najlakša utakmica. Zašto? Pa zato što je bio veliki pritisak na igračima Hajduka - objašnjava Radović



RIJEKA »Riječki mitraljezac Radović«, grmio je glas legendarnog radijskog komentatora Ive Tomića dok je opisivao jedan od tolikih pogodaka slavnog golgetera Rijeke Milana Radovića, između ostaloga i najboljeg strijelca ondašnjeg prvoligaškog jugoslavenskog prvenstva, sve u konkurenciji klasnih napadača.


Slavni Krlja je bio među brojnima u gradu pod Učkom kojima su Bijeli zašećerili nedjeljnu večer trijumfom na Poljudu u Jadranskom derbiju s Hajdukom. Vječiti optimist ili ne, ali on je i prije utakmice puno očekivao od Rijeke pod Marjanom, ispada da ga Rijeka i nije previše iznenadila zvučnim punim pogotkom u Splitu.


– Super je ovo što se dogodilo u nedjelju, ali ja sam i prije derbija govorio da je ovo nama najlakša utakmica – kaže Radović objašnjavajući svoj optimizam uoči velikog obračuna hrvatskog nogometa. Itekako je, naime, uzimao u obzir jako važan element psihološkog pritiska, koji je bio težak uteg na plećima Hajdukovaca.


Optimizam




– Velik je bio pritisak na igračima Hajduka. Znali su da će napuniti stadion, a da pritom oni moraju pobijediti, a mi ne moramo. Rijeka bi, naime, ostala pri vrhu čak i da je kojim slučajem bila poražena. Tako sam govorio u krugu svojih prijatelja, oni su se malo začudili zbog čega sam takav optimist. Da je bilo obrnuto, da je ovakav priortisak bio na Rijeci, onda bismo mi bili malo u stisci.


Rasplet je obilato nagradio Rijeku za sve ono što je pružila u derbiju, osim ta tri važna boda, nije mogla dobiti jači psihološki poticaj nego što je saznanje da je Hajduka skinula s liderske pozicije i zauzela njegovo mjesto. Činjenica što Bijeli pritom negativan rezultat znaju pretvoriti u konačni pun pogodak, važan je dodatni plus.


– Naravno da je Rijeka puno dobila ovom pobjedom, dobili smo mi mnogo toga. Recimo, ono što je meni drago je činjenica što se pokazalo, pogotovo u ove dvije posljednje utakmice, što je momčad i kod negativnog rezultata ostala ista. Ma ne ista, nego smo se čak puno podizali i na koncu dobili oba ova susreta. To je pogotovo izraženo u Splitu. Ali, pritom je za mene teža bila ona utakmica s Goricom jer zbog zaleđenog terena nismo mogli igrati, za razliku od Poljuda. Kod Gorice se morala preskakati igra, iako, ruku na srce, ovo u Splitu je puno važnija pobjeda.


Dinamo vreba


Ugodna su saznanja i samoj momčadi, kao i njezinim navijačima da je velikom pobjedom potvrđena visoka razina kvalitete ove Rijeke.


– Svakako da Rijeka ima kvalitetu, iako smo se tek počeli uštimavati. Moramo biti realni i reći da Hajduk i nema neku igru. Na kraju krajeva, mi smo i nadigrali tog Hajduka, iako se govori o Hajdukovu učinku u prvom poluvremenu. Činjenice su da su oni u tom dijelu pucali dva puta na gol i dali su jedan gol. Mi smo pak isto dva puta pucali na gol. Stoga ja ne bih toliko dizao prašinu da je Hajduk toliko dominirao kao što neki tvrde. Svi smo gledali utakmicu.


Rijeka je usred zime velikom pobjedom zagrijala srca navijača, ali tek smo pri kraju siječnja, duga je još zima. Još ćemo se načekati proljeća, od kojega navijači sada očekuju jako puno.


– Moramo biti svjesni da smo sada na vrhu ljestvice i da će svi gristi protiv nas. Znači, imaš jedno dodatno opterećenje, ali opet s druge strane, kada si prvi, konkurenti imaju i malo straha. Ne smiju baš olako ulaziti u utakmice. U ovoj priči nemojmo otpisati Dinamo jer je on uvijek tu, vreba. Normalno, tu je i Hajduk, iako mu slijedi teža utakmica s Osijekom jer neće imati trojicu bitnih igrača. Vidjet ćemo što će biti, ali se nadam da u konačnici možemo biti prvi. Imamo ekipu za naslov prvaka – zaključio je Milan Radović u optimističnom tonu.