Lara&Perez

Latinoamerička pojačanja u FSV-u: “Rijeka je drukčiji grad od ostalih, a još smo u potrazi za pravom meksičkom hranom”

Katarina Blažević

S FSV-om DO OSTANKA - Waleska Perez i Myriam Lara/Foto A. KRIŽANEC

S FSV-om DO OSTANKA - Waleska Perez i Myriam Lara/Foto A. KRIŽANEC

Jako mi se sviđa Rijeka, dosta je drukčiji grad od ostalih jer ovdje imate i more i planine i snijeg i dvorce, ha, ha. Ima po malo od svega - kaže Myriam Lara, koja igra na poziciji centra



RIJEKA Košarkašice FSV-a u drugi su dio sezone krenule na latinoamerički pogon. Myriam Lara i Waleska Perez do kraja će sezone pomoći mladoj riječkoj ekipi u grčevitoj bitki prema ostanku u premijerligaškom društvu, a nakon uspješnog debija kod Pule proteklog su vikenda debitirale i na kozalskom parketu.


Očito su inozemna pojačanja zainteresirala i publiku jer su se tribine solidno popunile, a grlato navijanje vodilo je domaće djevojke protiv KAŽL-a gotovo pa do senzacionalnog preokreta. Od »minus 17« u trećoj četvrtini do »minus jedan« na kraju susreta (68:69). Riječanke su ipak ostale za poen kratke…


– Očigledno ovo nije ono što smo željele. Uvijek kada igraš, želiš i pobijediti. Ali i ovakve utakmice se dogode, i mislim da nismo napravile ono što smo trebale da bismo pobijedile. Iskreno, ne mislim da smo dvoboj izgubile sada, već cijelog prethodnog tjedna – rekla je Meksikanka Myriam Lara.


Ponos




Nisu domaće igračice bile zadovoljne konačnim rezultatom, ali svjesne su na čemu moraju raditi kako bi se digle i već u sljedećem kolu, koji je na rasporedu za dva tjedna zbog prvenstva Hrvatske za juniorke i reprezentativne pauze, upisale pobjedu.


– Čvrsto vjerujem da kako treniraš, tako ćeš i igrati. Moramo na treninzima biti intenzivnije jer u prvom poluvremenu nismo bile spremne, nismo dobro odigrale, a onda smo u drugom odradile sjajan posao. Ponosna sam na tu borbu i trud, vratile smo se kao ratnice – dodala je Lara, inače reprezentativka Meksika.


S druge strane, Waleska Perez članica je nacionalne vrste Venezuele, a u tamošnjem je prvoligašu igrala do kraja prošle godine te je u FSV stigla u pauzi između dviju sezona.


– Menadžer mi je zapravo preporučio ovaj grad i klub. On je provjerio tu opciju, a meni se odmah svidjela ideja da igram u hrvatskoj ligi. Na kraju krajeva, volim košarku i jedino mi je bitno igrati – objašnjava Perez, koja igra na bekovskim pozicijama, dok je Lara u FSV-u pojačala poziciju centra.


Meksikanka je već iskusna u europskoj košarci, igrala je za njemački Saarlouis, a prošle sezone je bila i u Portugalu (Benfica) te Rumunjskoj (Alexandria). Perez je, s druge strane, imala tek jednu kraću epizodu u španjolskom drugoligašu, a ovo joj je ujedno prvi klub u kojem se ne govori španjolskim jezikom. Stoga joj je velika pomoć Myriam, koja ima ulogu i prevoditelja.


– Europska košarka jako je drukčija u odnosu na onu koju sam igrala u Južnoj Americi. Ponajviše zbog toga što se više pucaju trice, ali se i ovdje više pridržavaju određenog sistema. Dojmovi o gradu? Jako je hladno u odnosu na Venezuelu, ha, ha. Ali zasad što sam uspjela upoznati grad i ljude mi se jako sviđa. Iz Venezuele mi najviše nedostaje upravo toplije vrijeme, hrana, ali i moji bližnji – kaže Perez, dok Lara dodaje da je u Europi još uvijek u potrazi za mjestom gdje može probati pravu meksičku hranu.


– Jako mi se sviđa Rijeka, dosta je drukčiji grad od ostalih jer ovdje imate i more i planine i snijeg i dvorce, ha, ha. Ima po malo od svega, a meni osobno se jako sviđa što imate puno katoličkih crkvi. Volim otići na nedjeljnu misu, baš sam bila u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske, koja mi je na tri minute od kuće, što mi je odlično. Hrana? Uvijek mi nedostaje ljuta hrana i u Europi je pokušavam pronaći, ali teško mi ide.


Hrvatska veza


Lara je, za razliku od Perez, za Hrvatsku već ranije čula, i to preko reprezentativke Ane Petrak, s kojom je u prošloj polusezoni igrala za Saarlouis.


– Baš sam se prije nekoliko mjeseci, kada sam stigla u Njemačku, upoznala s Anom. Na kraju prvog dijela sezone sam joj rekla »tko zna, možda ćemo se vidjeti u Hrvatskoj«, ali tada nisam ni znala da ću doći u Rijeku. I evo me sada ovdje, nadam se da ću je uskoro ponovo vidjeti. Igrala sam već u više europskih država, ali zanimljivo je kako ima razlika u svakoj od liga. Mislim da je upravo u tome ljepota jer možeš dosta toga naučiti od svakog igrača, trenera, ma svega… I to mi se sviđa, ovaj sport je moja strast i dokle god se razvijam, sretna sam što se mogu baviti košarkom.


Venezuelanka ima jasne ciljeve s riječkim klubom.


– Jednostavno, želim pobijediti u što više utakmica i pomoći klubu za što bolju poziciju na ljestvici – zaključuje Waleska Perez.