LA VUELTA

Kronometrom u Burgosu danas počinje 76. izdanje španjolske Vuelte: Roglič, Carapaz, Bernal i Landa favoriti

Valentina Prokić

Primož Roglič/Foto: REUTERS

Primož Roglič/Foto: REUTERS

Ineos ima jaku ekipu za Grand Toureve, ali pokazali su istu slabost kao i Jumbo Visma, ako ih se izbaci iz šablone, tromi su u promjeni taktike - kaže tehnički direktor momčadi Bahrain Victorious Vladimir Miholjević



RIJEKA Treća Grand Tour utrka biciklističke sezone, španjolska Vuelta, počinje danas u Burgosu kronometrom dugačkim 7,1 kilometar. Prvi favorit za naslov je dvostruki pobjednik Slovenac Primož Roglič (Jumbo Visma), koji nakon pada na Tour de Franceu i odustajanja uoči devete etape ima i motiv više za osvajanje trećeg uzastopnog naslova pobjednika u Španjolskoj. Tri naslova zaredom u povijesti Vuelte uspjelo je osvojiti samo Španjolcu Robertu Herasu (2003. – 2005.) i Švicarcu Tonyju Romingeru (1992. – 1994.).


– Roglič može do treće uzastopne titule jer je sigurno u penjačkom dijelu na razini najboljih, a u kronometru je olimpijski prvak. Treba vidjeti koliko je penjački dio bio zapostavljen u odnosu na kronometar tijekom priprema, ali poznavajući Rogliča – nije. Nakon Toura je izašao s nekom gorčinom što je možda dodatni motiv, kao što će biti i Mikelu Landi – mišljenja je Vladimir Miholjević, bivši profesionalni biciklist, danas tehnički direktor momčadi Bahrain Victorious, koja slovi za jednog od favorita na Vuelti. Momčadski naslov osvojili su i na Tour de Franceu. Bahrainova prva uzdanica Mikel Landa imao je težak pad na Giru d’Italia te se sve vrijeme nakon oporavka spremao upravo za Vueltu.


Slomljena rebra


– Landa je, nakon slomljenih pet rebara i ključne kosti na pet dijelova u svibnju, opet u jako dobroj formi, pokazao je to objedom na etapnoj utrci Vuelta a Burgos prije tjedan dana. Na papiru Bahrain Victorious ima zaista izvanrednu ekipu. Vraća se Jack Haig, koji se polomio na Touru, prva utrka će mu biti prva etapa Vuelte i parametri koje mjerimo pokazuju da je gotovo na istoj razini snage kao što je bio prije Toura. Nadamo se da će uhvatiti ritam utrke i da će u trećem tjednu biti glavni pomagač Landi. Mi opet idemo s taktikom van šablone jer moramo iznenaditi najveće favorite na papiru, poput Jumbo Visme i Rogliča te Ineosa. Nama je momčadska pobjeda bonus, koju ne planiraš kao primarni cilj, ali onda kad si u tom ritmu i u toj poziciji bez da kompromitiraš individualni plasman i pobjedu u etapama, onda obratiš malo pažnje i na to. Ona više dođe nama kao posljedica borbe za individualnu pobjedu, nego neki primarni motiv ili cilj – dodaje Miholjević.




Momčad Ineos Grenadiers ima dva jaka aduta u borbi za naslov, olimpijskog pobjednika i trećeplasiranog s ovogodišnjeg Toura Ekvadorca Richarda Carapaza, koji je lani na Vuelti bio drugi te pobjednika Giro d’Italia 2021. i prošlogodišnjeg Tour de Francea Kolumbijca Egana Bernala.


Bočni vjetar


– Nisam ni znao da će Carapaz voziti Vueltu nakon Igara. No, ako moram birati između njih, izabrao bih Rogliča. Moram reći da su i iznenađenja uvijek moguća, uvijek dođe neki novi klinac. Ako se vratimo na Giro, da je sve išlo glatko za nas s obzirom na vremenske prilike i konfiguraciju terena, u Milano bismo došli na kronometar s minutom prednosti ispred Bernala i onda nismo sigurni da li bismo obranili pobjedu. Bernal je došao u dobroj formi, ali je bilo vidljivo da ide dole. Na Burgosu, utrci prije Vuelte, nije pokazao briljantnost, ali moguće je da će sada ići uzlazno. Ineos ima jaku ekipu za Grand Toureve, ali pokazali su istu slabost kao i Jumbo Visma, ako ih se izbaci iz šablone, tromi su u promjeni taktike. Imaju taj britanski stil, protokolarno određeno što će se događati od starta do cilj i bilo koja promjena ruši taktiku. Nisu skloni inovativnosti ili nepredvidivosti u taktici. Kod nas to mora biti obrnuto jer na papiru nismo najjači. Najvažnije nam je da se obranimo od bočnog vjetra, kojeg ima dosta na samom početku, da tu ne izgubimo vrijeme – zaključio je Miholjević.


Treba spomenuti da će se na startu naći i 41-godišnji Španjolac Alejandro Valverde (Movistar), koji je pobijedio na Vuelti 2009. godine i još sedam puta bio među prvom trojicom u konačnom plasmanu. Ove godine bit će 19 godina od njegove prve etapne pobjede. Na startu će se naći pobjednik Vuelte iz 2015. godine Talijan Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), koji je bio drugi na prošlotjednoj Vuelti a Burgos, a dvostruki pobjednik Tour de Francea Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) odlučio je preskočiti utrku kroz Španjolsku.


Kronometar za početak i kraj

Na 76. izdanju tradicionalne utrke kroz Španjolsku biciklisti iz 23 momčadi vozit će 21 etapu, odnosno 3.417 kilometara sa završnim kronometrom dugačkim 33,8 km čiji je cilj u Santiago de Composteli. U 21 etapi biciklisti će odraditi sedam planinskih etapa, četiri brdske, osam ravničarskih od kojih dvije imaju visinski cilj te dva kronometra.