Pozitiva u Puli

Krilni napadač Istre 1961: “Ako dobro uđemo u utakmicu, možemo pobijediti u Rijeci”

Roberto Car

U OKRUŽENJU MODRIH - Emmanuel Ekong/Foto M. MIJOŠEK

U OKRUŽENJU MODRIH - Emmanuel Ekong/Foto M. MIJOŠEK

Rijeka? Nisam ih previše gledao, ali svakako zaslužuju komplimente. Imaju odličnu sezonu i zasluženo su vodeća momčad lige - kaže Ekong



BALE Nogometaši pulskog prvoligaša imali su jučer dvostruki program u Balama. Prvo su igrači, uglavnom oni koji su iznijeli teret susreta s Dinamom, odradili trening, a nakon toga je uslijedila prijateljska utakmica s Kolubarom. Emmanuel Ekong, krilni napadač Zeleno-žutih, protiv Dinama je odigrao najbolju utakmicu otkako je u rujnu stigao u Pulu. Švedski državljanin nigerijskih korijena, rođen u Italiji, koji je u pulske redove stigao na jednogodišnju posudbu iz Empolija, odigrao je u dresu Istre 1961 devet utakmica u HNL-u, ali je pritom samo dva puta bio u startnoj postavi.


– Stigao sam tek u rujnu, nakon što je sezona već počela te se nisam previše naigrao u proteklom razdoblju – prvi su dojmovi Ekonga o dosadašnjoj pulskoj epizodi. – Nadam se da ću u ovoj godini okrenuti novu stranicu i igrati više. Prvi dojmovi o klubu i Puli? Dojmovi su da klub ima dobre ambicije, dobri su suigrači, kvalitetan stručni stožer, a i okruženje je pozitivno. Liga je također kvalitetna i vjerujem da može biti još bolja u idućim godinama.


Ekong je predstavljen kao igrač koji prodorima po krilu i bijegovima može donijeti novu kvalitetu napadu Puljana. U prvom dijelu sezone to nije stigao pokazati, ali se zato tijekom Arena Cupa u Medulinu predstavio u novom svjetlu. Lakoćom je bježao suparničkim obranama upisavši golove i asistencije. Dojam je da se posve uklopio u momčad i da je trener Catala dobio igrača koji donosi dubinu u napadu. U Medulinu je pokazao brzinu i prodornost.




– To je jedna od mojih kvaliteta u igri, da pobjegnem suparničkoj obrani. Baš kao što se u dva navrata dogodilo u susretu protiv Dinama. U dvije prilike koje smo imali u završnici. Kod prve prilike sam dobio loptu od Maurića, okrenuo sam se i prošao jednog, dvojicu igrača i nakon toga sam pucao s unutrašnjom stranom te je lopta prošla pored suprotne vratnice. U drugom slučaju smo Vuk i ja bili u kontri, vidio sam igrača pred sobom i procijenio sam da bi mi bilo teže pucati nego dodati i stoga sam dodao loptu Vuku. Nažalost, nije postigao gol. Imali smo te dvije prilike u završnici susreta i šteta što nismo uspjeli izjednačiti.


Nogometašima Istre 1961 slijedi ono što navijači željno iščekuju, »derbi della Učka«. Nedjeljni susret na Rujevici s Rijekom koja je 2:1 pobjedom u derbiju protiv Hajduka na Poljudu izbila na vrh prvenstvene ljestvice.


– Nisam gledao cijelu utakmicu u Splitu, gledao sam samo sažetke. Nastojim ne razmišljati o tome protiv koga igramo. To je nogomet, svašta se može dogoditi. Ukoliko u ovu utakmicu uđemo s dobrim mentalitetom, možemo i do pobjede. Rijeka? Nisam ih previše gledao, ali svakako zaslužuju komplimente. Imaju odličnu sezonu i zasluženo su vodeća momčad lige – zaključio je Ekong.


Najbolji igrač je momčad

Ekong je u pulskom prvoligašu na posudbi do ljeta, pitanje je postoji li mogućnost da ostane u Istri 1961 i nakon toga.


– To je ipak pitanje za sportskog direktora Sašu Bjelanovića i klub. Fokusiran sam na ovo što radim sad, kako da pomognem momčadi, a što će se dogoditi, dogodit će se. Tko je naš najbolji igrač? Momčad. Cijela momčad je naš najbolji igrač – rekao je simpatični Ekong koji bi, nastavi li s izdanjima u Medulinu i protiv Dinama, mogao biti »kotačić više« u nastojanjima da pulski navijači ovoga proljeća uživaju u puno boljim predstavama svojih nogometaša.