WRC CROATIA RALLY

Kreće veličanstvena jurnjava hrvatskim asfaltom, u četvrtak ceremonijalni početak utrke

Miroslav Krpan

Francuzi Pierre Ragues i Julien Pesenti/Foto: PIXSELL

Francuzi Pierre Ragues i Julien Pesenti/Foto: PIXSELL

Finac Kalle Rovanperä došao je kao vodeći. U poretku vozača ima četiri boda prednosti ispred Belgijanca Thierryja Neuvillea. Slijede Francuz Sebastien Ogier i Britanac Elfyn Evans (Toyota) s 31 bodomRIJEKA Zagreb već živi ovogodišnji sportski događaj broj »1« u Hrvatskoj. Naime, kao središte zbivanja, uključujući i dislocirane destinacije na širem području Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, na kojima se izvode brzinski ispiti, gotovo se na svakom metru može osjetiti nešto »divlje« u zraku.


Mirisom benzina i adrenalinskim nabojem opčinit će kompletno okruženje prestižna automobilistička manifestacija FIA Svjetskog prvenstva »Croatia rally«, poznatiji kao WRC, kojoj je Hrvatska prvi put domaćin.


No vrijedi zapaziti kako je uz naš »prvi« ugledni događaj, na koji smo ponosni, vezano puno puta riječ – prvi. Tako je Croatia Rally prvi nakon španjolskog Rallya Catalunya 2019. godine, s više od 300 kilometara brzinskih ispita, prvi nakon završnice Svjetskog prvenstva 2019. godine (Njemačka), koji se u kompletnom dijelu vozi na asfaltnoj podlozi (asfalt prekriven snijegom i ledom na siječanjskom Monte Carlu nije usporediv s ovim našim proljetnim).


Pet kategorija
Prvi je ovo rally na koji kao vodeći prvenstva, poslije dvaju održanih relija Monte Carlo i Arctic u Finskoj, stiže najmlađi lider WRC-a 20-godišnji Finac Kalle Rovanperä (Toyota). U poretku vozača ima 39 bodova, četiri više od Belgijanca Thierryja Neuvillea (Hyundai), koji je na obama ovogodišnjim nastupima završio na trećem mjestu. Slijede Francuz Sebastien Ogier i Britanac Elfyn Evans (Toyota) s 31 bodom.


I još jedan »1« vezuje se za prvi bodovni rally ovogodišnje Junior WRC sezone za vozače do 30 godina, kojim će početi jubilarna 20. sezona. U ovogodišnjem kalendaru pet je relija u bodovnom sustavu Junior WRC, a sve posade nastupaju s istovjetnim Ford Fiesta R2 automobilima koje priprema M-Sport. Prošlogodišnji juniorski prvak Šveđanin Tom Kristensson, uz suvozača Davida Arhusiandera, »preselio« se u kategoriju WRC 2 i nastupa u Ford Fiesti MkII, dok se favoritima za ovogodišnji naslov smatraju Latvijac Martins Sesks (suvozač Renas Francis) i Finac Sami Pajari (suvozač Marko Salminen), prošle godine drugi i treći.


Croatia Rally na listi prijava ima 68 posada, koji su osnovom svojih vozila i sustava bodovanja podijeljeni u pet različitih kategorija: prestižna WRC RC1, WRC Rally 2, WRC 3, Junior WRC i Rally 4. U prvim je dvjema 10 prestižnih timskih automobila te 31 Rally 2, u kojem su i donedavno najjači R5 automobili.


Uštimavanje


U konkurenciji WRC 2 vodeći je Norvežanin Andreas Mikkelsen (suvozač Ola Floene) s automobilom Škoda Fabia R5 Evo, dok su u skupini WRC 3 bodovno izjednačeni Francuz Yohan Rossel (suvozač Alexandre Coria) u Citroenu C3 Rally 2 i Finac Teemu Asunmaa u Škoda Fabia R5 Evo.


U Hrvatskoj slijedi i nastavak timskog natjecanja. Hyundai kao branitelj prošlogodišnjeg naslova razočaravajuće je startao sezonu u Monte Carlu, kada su prva dva mjesta pripala Toyoti. Razlika je trenutačno 11 bodova u korist Toyote, dok treći M-Sport (Ford) zaostaje 53 boda za vodećim. Za vjerovati je da su upravo višednevna testiranja na dionicama prometnica Gorskog kotara i Zagorja u proteklih mjesec dana doprinijela uštimavanju svih detalja za što bolji plasman u hrvatskom premijernom nastupu.


Do sutra i ceremonijalnog starta u 19 sati, bolje kazano predstavljanja svih sudjelujućih posada pored Nacionalne sveučilišne knjižnice, puno je posla administrativne i tehničke prirode za vozače i tehničke timove, a najveći se dio odvija na prostorima u Zagrebačkom velesajmu i uz njega. Prva su popisivanja dionica obavljena prema posebnom rasporedu tijekom utorka u dvjema grupama, a nastavljaju se cjelodnevno u srijedu. Svojim trkaćim »bolidima« na teren će moći izići tek u četvrtak od 9 do 15 sati, kroz tri grupe, na posebno pripremljenoj dionici na Medvegradu.