POI TOKIO

Kraljevički triatlonac Antonio Franko ima debi na Paraolimpijskim igrama u Tokiju: “Prvi dojmovi su super”

Hina

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, Antonio Franko i predsjednica Gradskog vijeća Paula Vučković/Foto: M. GRACIN

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, Antonio Franko i predsjednica Gradskog vijeća Paula Vučković/Foto: M. GRACIN

"Prvi dojmovi su super, od smještaja do sela. Što se tiče vremena, osjeti se vlaga i vrućina, ali nije to ništa strašno. Pripremao sam se za ovakve uvjete," kazao je 28-godišnji Franko, član riječkog trijatlon kluba Rival.



TOKIO Hrvatske boje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju branit će 22 sportaša u rekordnih osam sportova, a prvi put predstavnike ćemo imati u paratriatlonu, paratekvandou i paraboćanju.


Antonio Franko bit će prvi hrvatski triatlonac na POI, Ivan Mikulić nastupit će u tekvandou, a Davor Komar u boćanju.


Paratriatlon je prvi put postao jedan od sportova na Paraolimpijskim igrama u Rio de Jaineru 2016. godine, a natjecatelji nastupaju u tri discipline – 750 m plivanja, nakon čega slijedi 20 km biciklizma i 5 km trčanja.




“Prvi dojmovi su super, od smještaja do sela. Što se tiče vremena, osjeti se vlaga i vrućina, ali nije to ništa strašno. Pripremao sam se za ovakve uvjete,” kazao je 28-godišnji Franko, član riječkog trijatlon kluba Rival.


Franko je posljednja dva dana bio u neizvjesnosti jer je negdje zapeo transport njegovog bicikla, koji je sinoć napokon stigao u Tokio.


“To mi je malo poremetilo planove treninga, ali ništa strašno. Najvažnije je da je stigao,” dodao je.


Franko je rođen s aplazijom desne fibule i ligamenata desnog koljena, odnosno skraćenjem noge od 6 cm. Prvu medalju u paratriatlonu, i to brončanu, osvojio je 2017. godine na Svjetskom kupu u španjolskoj Altafulli, a najveći uspjeh je brončana medalja na Europskom prvenstvu 2019. u Valenciji.


Premijeru na paraolimpijskim igrama imat će i 26-godišnji tekvondaš Ivan Mikulić. Bit će to i premijera za ovaj sport koji prvi put ulazi u program POI.


Pravila su potpuno ista kao i za olimpijski tekvando, uz neke promjene zbog sigurnosti. Sportaši postižu bodove na temelju slijetanja udaraca nogom u tijelo s dovoljnom snagom i preciznošću, a za razliku od olimpijskog tekvandoa, udarci nogom u glavu su zabranjeni.


“Osjećam se super, u životnoj sam formi. Mislim da nikada nisam bio bolji i spremniji. Nadam se kako će se dan posložiti kako treba i ja pokazati ono što znam i mogu. Nervoze malo ima naravno, ali ništa strašno, mislim da je to čak pozitivna nervoza,” kazao je Mikulić, član splitskog Galeba.


Mikulić je bio prvi hrvatski sportaš koji je izborio plasman u Tokio 2019. godine. Iza njega je niz sjajnih rezultata. Na prvom EP-u u Moskvi 2011. je osvojio zlato, a bio je i svjetski prvak 2015. u turskom Samsunu. Ima još dva srebra sa svjetskih prvenstva, te srebro i broncu s europskih prvenstva.


“Naravno da i u Tokiju idem po medalju. Želim je osvojiti, ali to nitko ne može predvidit. Želim tamo otići i pružiti svoje najbolje borbe,” dodao je mladić koji je rođen bez lijeve podlaktice.


Paraboćanje je već punih 37 godina paraolimpijski sport, ali do sada niti jedan hrvatski boćar nije izborio nastup na POI. Prvi će biti Davor Komar (52).


Naime, Komar je svojim nastupima u protekle dvije godine ostvario plasman na rejting listi koji mu omogućava nastup u Tokiju. Trenutno se nalazi na 13. mjestu Svjetske boćarske liste pojedinačno u BC4 kategoriji, a do sada je u karije osvojio 64 medalje.


Najveći uspjeh ostvario je pobjedom na Svjetskom kupu u Portugalu 2018. godine, te treće mjesto u Hong Kongu 2019.


“Jedva čekam početak natjecanja. Nemam tremu, motiviran sam i spreman 100 %, ” poručio je 52-godišnji Puležan, član Istrijane.