POI TOKIO

Kraljevički paraolimpijac i prvi hrvatski paratriatlonac Antonio Franko: “U Tokiju želim odraditi najbolju utrku”

Valentina Prokić

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, Antonio Franko i predsjednica Gradskog vijeća Paula Vučković/Foto: M. GRACIN

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, Antonio Franko i predsjednica Gradskog vijeća Paula Vučković/Foto: M. GRACIN

Ciljam na osvajanje medalje jer na zadnjih nekoliko natjecanja sam uvijek bio u krugu osvajača ili blizu postolja - kaže kraljevički paratriatlonac Antonio Franko



KRALJEVICA – Antonio Franko, prvi hrvatski paratriatlonac koji će imati priliku nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, što počinju 24. kolovoza, u završnoj je fazi priprema. Franko će zajedno sa svojim trenerom Hrvojem Vlahovićem za Japan otputovati 21. kolovoza, a sama utrka održat će se sedam dana kasnije.


– Ideja je bila da na ovaj javni način zaželimo Franku sretan put u Tokio i ostvarenje dobrog rezultata. Svi ćemo biti s njim na dan utrke i pratiti njegov put od starta. Srećem Antonija svaki dan i ne želim mu stvarati dodatno opterećenje jer već sam plasman na POI je veliki uspjeh ako se pogleda lista zemalja iz kojih dolaze njegovi konkurenti. Brazilu, Kini, Francuskoj, Rusiji, SAD-u, Japanu i Velikoj Britaniji uz bok se svrstala mala Hrvatska. On već sada ima sav naš respekt jer je među deset najboljih na svijetu. Ponosni smo na Franka i njegov uspjeh i pratit ćemo ga u svim njegovim aktivnostima i nakon nastupa u Tokiju – rekao je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.


Odlučuju nijanse


Antonija Franka očekuje 20 kilometara vožnje biciklom, pet kilometara trčanja sa sportskom protezom te 750 metara plivanja na stazi koja je već paraolimpijcima objavljena prije godinu dana.




– Spreman sam i da je utrka danas – mogu nastupiti. Treniram samo u vrijeme najvećih vrućina kod nas, između 14 i 15 sati poslijepodne jer takvi nas uvjeti očekuju u Tokiju. Temperatura mora bit će između 27 i 29 stupnjeva, vlažnost između 70 i 85 posto, a vanjska temperatura između 30 i 33 stupnja. Imam podršku prijatelja, saveza, Grada Kraljevice i svima sam zahvalan. Ova utrka će mi biti najležernija jer se puno teže bilo kvalificirati – rekao je Antonio Franko.


Franko je kroz natjecanja u razdoblju od dvije godine skupljao bodove svojim rezultatima jer je prvih devet s rang-liste u kategoriji PTS4 steklo pravo nastupa na POI-u.


– Sitnice će odlučivati, nijanse, tko se bolje prilagodi ili tko ima bolji dan. Vozimo bicikl kroz grad, trčimo također po ravnome, dok ćemo plivati u moru. Vrućina i vlaga će biti najveći problem. No, to je jedna utrka i u sat vremena se svašta može dogoditi. Francuz Alexis Hanquinquant je favorit jer je u proteklom razdoblju imao najviše pobjeda na natjecanjima. No, tempiram formu za ovu utrku i želim biti u najboljem izdanju. Ciljam na osvajanje medalje jer na zadnjih nekoliko natjecanja sam uvijek bio u krugu osvajača ili blizu postolja. Važno je da odradim svoju najbolju utrku – poručio je odlučno Antonio Franko.


Najbolje želje


Kao i gradonačelnik Čandrlić, i predsjednica Gradskog vijeća Paula Vučković bivša je sportašica, koja zna koliko je truda i rada uloženo u Frankove rezultate.


– Želim Antoniju svu sreću svijeta jer on je najbolji dokaz da su granice samo u glavama. Uz rad, trud i odricanje može se jako puno postići, a Franku je samo nebo granica. Vjerujem da će se boriti, ostvariti uspjeh i ponosno predstavljati domovinu na POI – dodala je Vučković.


Antonio Franko u sportu je od malih nogu, s pet godina se počeo baviti plivanjem, s 12 je započeo s boksom i do svoje 19 godine natjecao se s osobama koje nemaju invaliditet. S 19 godina je počeo s parasportom, a veliku ulogu u tome je odigrala najtrofejnija parolimpijka Milka Milinović. S paratriatlonom Franko se počeo baviti prije sedam godina, a prvu medalju, brončanu osvojio je 2017. godine na Svjetskom kupu u Španjolskoj. Najveći uspjeh, prije plasmana na POI, brončana je medalja na Europskom prvenstvu 2019. u Valenciji.


Rekordan broj sportova

Hrvatski paraolimpijski odbor zaključio je listu putnika za 16. ljetne paraolimpijske igre u Tokiju.


Hrvatske boje branit će 22 parasportašice i parasportaša u čak rekordnih osam sportova, od kojih prvi put hrvatski sportaši nastupaju u parataekwondu, paraboćanju i paratrijatlonu.


U paraatletici nastupaju Mikela Ristoski, Ivan Katanušić, Miljenko Vučić, Zoran Talić, Deni Černi, Velimir Šandor, Marijan Presečan, Matija Sloup, Ana Gradečak i Vladimir Gašpar. U paraplivanju nastupaju Dino Sinovčić, Kristijan Vincetić, Tomi Brajša i najmlađa članica reprezentacije 17-godišnja Paula Novina. U para stolnom tenisu prekaljene Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić te Pavao Jozić.


U parastreljaštvu po četvrti put hrvatske boje predstavlja Damir Bošnjak, dok Lucija Brešković drugi put nastupa u parajudu. U parataekwondu Hrvatsku će predstavljati Ivan Mikulić, u paraboćanju Davor Komar i u paratriatlonu Antonio Franko.