Liburnia Kupa

Završnica Liburnia Kupa: Aco Petrović protiv prošlosti, testira Ciboninu mladost

Zlatko Horvat

Nathan Donald Reuvers, 22-godišnji Amerikanac Cibone/Foto REUTERS

Nathan Donald Reuvers, 22-godišnji Amerikanac Cibone/Foto REUTERS

Imamo mladu momčad, koja mora igrati s dosta trčanja i biti agresivna. Tako i moramo igrati želimo li napraviti nešto ove sezone - kaže Vladimir Jovanović, trener Cibone, koja će za veliki trofej igrati protiv Petrovićeva Carpegna Prosciutto Pesara



OPATIJA  »Golemac me zeznuo, sad ću morati igrati protiv Partizana«, rekao je Aleksandar Petrović poslije dramatične pobjede njegove momčadi Carpegna Prosciutto Pesaro nad Cedevita Olimpijom u produžetku prvoga dana međunarodnog košarkaškog turnira Liburnia kup, što se igra u Opatiji. No, nije računao da će mlada i poletna momčad Cibone srušiti Partizan, koji je ovoga ljeta doveo Željka Obradovića kako bi, uz veliki budžet, prekinuo dominaciju najvećeg suparnika Crvene zvezde, napravio nešto veliko u regiji i izborio Euroligu. Petrović je tako dobio prigodu zaigrati protiv kluba u kojem je ostavio dubok trag. Kao igrač dvaput je između ostalog s Cibonom osvojio Euroligu, dok je kao trener pet puta osvajao naslov prvaka Hrvatske. Cedevita Olimpija i Partizan igrat će danas (17 sati) za treće, a Carpegna Prosciutto Pesaro i Cibona za prvo mjesto na turniru koji bi trebao postati tradicionalan.


Sastav iz Pesara i Cibona pokazali su nijansu više od suparnika u polufinalu, ali tek je početak rujna, do početka sezone ostalo je gotovo mjesec dana. Rezultat je u ovom trenutku puno manje važan. Svjestan je toga i Vladimir Jovanović, trener Cibone.


Vladimir Jovanović

Vladimir Jovanović


– Lijepo je pobijediti na treningu i na svakoj utakmici, pa i na pripremnoj, iako to zaista nije bilo najvažnije – kaže Jovanović. – Nismo se puno osvrtali na rezultat, imali smo neke svoje ciljeve. Željeli smo odigrati dobro protiv jedne sjajne momčadi. Probali smo i neke taktičke varijante. Ima detalja s kojima možemo biti zadovoljni, ofenzivnih i defenzivnih, ima onih kojima nismo i morat ćemo to ispravljati. Bilo je dosta grešaka i propusta, što je normalno za ovo razdoblje. Zato i služe ovi pripremni turniri i utakmice, koji pokazuju što još moramo napraviti u ovom razdoblju. Ispred nas je još puno rada, za nešto manje od mjesec dana počinje ABA liga, nešto ranije hrvatsko prvenstvo.


Vjetar u leđa




Partizan je u Opatiju došao bez Amerikanca Kevina Puntera, koji ima problema s ramenom, kao i bez Alana Smajlagića. Punter je bivši igrač Crvene zvezde, koji se nakon sezone u Milanu vratio u Beograd. Obradović je ostao bez jednog napadačkog rješenja, što je Cibona iskoristila.


Jednostavno, Zagrepčani su bili brži i više su željeli uspjeh. Poslije ovakve pobjede Jovanoviću će biti lakše raditi.


– Dečki su vidjeli da imaju kvalitetu, da mogu igrati s najboljim momčadima, s igračima koji su zaista sjajni individualci i imaju neko ime. To bi mojim igračima trebao biti vjetar u leđa, motiv da još jače rade. No, ako pomislimo da smo previše dobri… Stariji treneri se uglavnom najviše boje prvaka u pripremnom razdoblju. Ne želimo biti prvaci pripremnog razdoblja, želimo igrati dobro kada sve krene, ali drago nam je da što imamo momčad koja se može suprotstaviti Partizanu.
Prošle sezone Cibone nije bilo i u finalu doigravanja prvenstva Hrvatske, što se dogodilo prvi put u posljednjih deset sezona. U Ciboni su sada složili mladu i potentnu momčad, koja može zagorčati život Zadru i Splitu u domaćim okvirima, ali postati i konkurentnija u ABA ligi, gdje hrvatske momčadi sve teže drže korak s vrhom.


– Imamo mladu momčad, koja mora igrati s dosta trčanja i biti agresivna. Igramo dobro obranu i ne odustajemo, što je dosta važno. Tako i moramo igrati želimo li napraviti nešto ove sezone. Možemo li zaprijetiti Zadru? To će pokazati vrijeme.


Pohvale


Jovanović je ostao čvrsto na zemlji, iako je dobio Obradovića, devetorostrukog prvaka Europe, prvi put s Partizanom 1992. godine.


– Vjerujte, nitko se nije bavio razmišljanjem tko će u finale. Svatko od nas je imao svoje ciljeve i zadatke, željeli smo vidjeti kako to funkcionira. Navijači su predviđali neki drugi ishod, ali mi kao ljudi iz struke se nismo time bavili. Željko Obradović je najbolji trener ikad u Euroligi, čovjek koji vrlo dobro zna što je pripremno razdoblje i kako tempirati formu. Znam da će biti pravi kada bude trebalo. Veliko mi je zadovoljstvo što sam uopće bio s druge strane. Vidjet ćemo kako će to biti kada krenu utakmice za bodove.


Robert Jurković i njegova ekipa »Marinovih prijatelja« odradila je odličan organizacijski posao. Danas bi trebale i tribine biti punije.


– Imamo odlične uvjete, hotel je dobar, kao i dvorana i organizacija. Iskreno, nadam se da će turnir postati tradicionalan, da će momčadi dolaziti iz godine i godinu, te da će moja ekipa redovno sudjelovati – poručio je Vladimir Jovanović.