24 sata košarke

Zamećani ovoga vikenda organiziraju neuobičajen turnir: Mladi košarkaši i košarkašice neprekidno će igrati košarku kroz 24 sata

Katarina Blažević

VRATITI RIJEČKU KOŠARKU GDJE JE NEKAD BILA - Slaviša Bradić, Milan Vukajlović i Zdravko Ivanković

VRATITI RIJEČKU KOŠARKU GDJE JE NEKAD BILA - Slaviša Bradić, Milan Vukajlović i Zdravko Ivanković

U Gradu Rijeci je košarka pala na relativno niske grane, a mi želimo na ovakav način popularizirati košarku, kako našu na Zametu tako i šire, kroz grad i županiju - rekao je jedan od organizatora i tajnik Košarkaškog kluba Zamet Milan Vukajlović



RIJEKA Košarkaški klub Zamet ovoga vikenda organizira zanimljiv turnir koji se nije imao prilike vidjeti na ovim prostorima. Mladi košarkaši i košarkašice kroz 24 sata će neprekidno igrati na vanjskom igralištu zametskog kluba. Turnir naziva »24 sata košarke«, koji se održava u sklopu najave 5. Gospodarskih igara PGŽ-a, počet će u petak u 18 sati utakmicama najmlađih u mini basketu, dok će one najkritičnije, večernje i ranojutarnje sate pokriti studenti. U subotu ujutro igrat će dječaci, djevojčice, mlađi kadeti te kadeti, dok se turnir u subotu poslijepodne završava turnirom juniora.


– Ovo je jedan pilot-projekt, koji će se prvi put održati na našem igralištu. Kod organiziranja aktivnosti od 2018. godine baziramo se na tome da budemo neuobičajeni i malo drukčiji od drugih. Tako smo i Gospodarske igre PGŽ-a, koje ove godine u rujnu organiziramo peti put, upotpunili s »24 sata košarke«. U Gradu Rijeci je košarka pala na relativno niske grane, a mi želimo na ovakav način popularizirati košarku, kako našu na Zametu tako i šire, kroz grad i županiju – rekao je jedan od organizatora i tajnik Košarkaškog kluba Zamet Milan Vukajlović.


Podrška


Na turniru će nastupiti ukupno 23 ekipe, od kojih će njih šest biti studentske. Osim klubova iz Rijeke i okolice, na Zametu će zaigrati i gosti Kineziološkog fakulteta Zagreb, kao i Košarkaškog kluba Krk. Podršku turniru dali su Riječki sportski savez i Odjel za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.




– Ovo je jedna u nizu atraktivnih ideja koje organizatori postavljaju u Rijeci. Mi ove godine imamo titulu grada sporta i trebali bismo više biti i grad košarke te gledam na ovo kao jednu od akcija u nizu kojom ćemo doći i do povratka ovog sporta na poziciju premijerligaša. Ovo je jedan kotačić u tom nizu da se košarka vrati gdje je nekad bila u Rijeci – kaže Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.


Najmlađi


Glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić naglasio je kako je status košarke u Rijeci ipak skočio u posljednjih godinu dana.


– Zamet je prednjačio u različitim projektima, od gradnje igrališta pa nadalje, vezanim uz društvene i sportske vrijednosti, a košarka je u zadnjih godinu dana ipak dosta skočila te se počelo pričati o njoj. Došla je u Rijeku i završnica Kupa Krešimir Ćosić, sada dolazi i seniorska reprezentacija koja će na Zametu odigrati kvalifikacijsku utakmicu za SP. Bit će i dalje velikih događaja, ali sve to nema smisla ako se s bazom, onim najmlađima, ne radi dovoljno. Ovo je jedan od projekata koji radi upravo na tome – kaže Slaviša Bradić.