Finale Kupa

Zadarski košarkaši priželjkuju Krešin kup nakon 13 godina…

Zadarski list

Danijel Jusup, trener Zadrana/Foto Arhiva NL

Danijel Jusup, trener Zadrana/Foto Arhiva NL

Moramo biti uvjerljivi u obrani i u skok igri ako mislimo stići do trofeja - kaže trener Zadrana Danijel Jusup



ZADAR Iako je vrijeme maškara i karnevalskih događanja košarkaši Zadra imaju dužnost večeras u, moglo bi se slobodno reći, jednoj povijesnoj utakmici konačno skinuti svoje maske. Prilika koja im se pruža u nadamo se krcatom i raspjevanom Krešinom domu protiv vječnog rivala Cibone je zapravo prilika mnogih generacija koje prije njih nisu uspjele podignuti trofej na kojeg se čeka već predugih 13 godina. Krešin kup u klupskim vitrinama nije boravio od davne 2007. godine, a posljednji trofej koji je stigao do Krševanovog grada je onaj iz 2008. kad su Zadrani posljednji put bili prvaci Hrvatske. Je li konačno došao kraj svim tim zadarskim mukama po osvajanju trofeja pitanje je na koje odgovor može ponuditi samo 12 ratnika Danijela Jusupa, a sigurno će se nešto pitati i protivnike iz metropole koji ove sezone, a i kroz povijest, itekako znaju preživjeti neprijateljsko okruženje plavo-bijelog Višnjika. Zadar i Cibona zanimljivo u ovakvoj situaciji, u finalnoj utakmici, nisu se imali prilike naći, ne bi vjerovali, čak 15 godina i po prvi put će se finale između ovih protivnika uopće odigrati na Višnjiku. Posljednji međusobni finale kupa igrali su 2005. godine u legendarnim Jazinama kada su igrači Rudolfa Juga uspjeli slomiti tada Anzulovićeve vukove s 94:89, a ukupni dosadašnji omjer u finalima s Cibonom je 3-2 za Zadar.


– Zadovoljstvo je igrati kada te publika nosi. Za finale će nam njihova pomoć biti potrebna. Sastaju se dvije momčadi koja su prva i druga na tablici i Cibona je došla osvojiti trofej. Cibona je Cibona. To je momčad koja igra koliko treba – kaže trener Zadrana Danijel Jusup.


Dvije trenutno najjače hrvatske momčadi odlučit će o prvom trofeju, a unatoč negativnom omjeru ove sezone (1-3) strateg Zadra ne može pobjeći od uloge favorita koja dolazi prvenstveno s činjenicom da će na njegovoj strani biti tisuće navijača. U jednu ruku velika prednost, no u drugu i veliko breme.


– Cibona je momčad koja zna igrati. Moramo prije svega biti uvjerljivi u obrani i u skok igri ako mislimo stići do trofeja. Glavni cilj je spriječiti njihovu tranziciju u čemu su izuzetno kvalitetni posebno preko Rebeca i Ramljaka koji jako dobro i brzo prenose loptu. Moramo dobro trčati naprijed i nazad. Kada bismo ispunili taj cilj, onda bi sigurno mogli biti zadovoljni – kazao je Jusup.Ove sezone je 2-1 za Ivana Velića, no ova bi pobjeda sigurno vrijedila i za deset njih u ABA i HT Premijer ligi. Toga je svjestan i trener Cibone ne skrivajući zadovoljstvo što će večeras njegova momčad trofej tražiti u pravom neprijateljskom grotlu Krešinog doma.

– Nadam se da će biti velika utakmica i prava atmosfera. To je svima nama koji se bavimo košarkom veliki gušt, jer nemamo prilike baš svaki dan igrati pred osam, devet tisuća ljudi bez obzira bili ti navijači za nas ili protiv nas. Mislim da moji igrači mogu pronaći tu inspiraciju za pružiti jednu dobru igru. U finalima se pobjeđuje glavom, a ne samo s fizikom tako da ćemo vidjeti tko će biti jači u jednom i drugom segmentu – zaključio je Velić najavu finalne utakmice koje počinje u 17.30 sati.