NBA liga

Vodstvo NBA lige objavilo kako će izgledati iduća sezona, ima jedan velika novost

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

To je faza kvalifikacijskog doigravanja za završnicu što se organiziralo ovo ljeto u "balonu" u Disney World s tri kluba, a sljedeću će sezonu obuhvatiti četiri kluba



NEW YORK Vodstvo NBA otkrilo je pojedinosti plana za nadolazeću sezonu 2020/21, koja započinje 22. prosinca i u kojoj će momčadi u regularnom dijelu odigrati 72 utakmice umjesto uobičajenih 82.


Ova prilagodba nastala je zbog ljetnog rasporeda i želje da se doigravanje ne poklapa s Olimpijskim igrama u Tokiju (23. srpnja-8.kolovoza).


Veliku novost predstavlja “play-in turnir”. To je faza kvalifikacijskog doigravanja za završnicu što se organiziralo ovo ljeto u “balonu” u Disney World s tri kluba, a sljedeću će sezonu obuhvatiti četiri kluba. i to one koji završe između sedmog i desetog mjesta u svakoj konferenciji na kraju regularnog dijela sezone.




Sedmoplasirana momčad će kod kuće igrati protiv osmoplasirane i i pobjednik tog dvoboja  bit će kvalificiran kao sedmi nositelj. Poraženi iz tog susreta igrat će s pobjednikom susreta između devetoplasirane i desetoplasirane momčadi, a poražena momčad će biti eliminirana. Pobjednik tog dvoboja ide u play-off kao osmi nositelj.


Liga je pronašla i način kako smanjiti broj putovanja u vrijeme pandemije. Naime, svaka momčad će igrati tri puta protiv momčadi iz svoje konferencije što su  42 utakmice (14×3). Svaka će momčad također odigrati i dvije utakmice protiv momčadi iz druge konferencije što je 30 utakmica (15×2).  To je ukupno 72 utakmice.


Točan raspored sezone bit će otkriven postupno u NBA ligi. Za početak će se izraditi detaljan program utakmica u prvoj polovici sezone, ali to će se znati tek kad momčadi budu imali trening kampove prije početka nove sezone.


Doigravanja će započeti 22. svibnja a prvak bi trebao biti poznat najkasnije 22. srpnja. Pauza za All-Star utakmicu bila je planirana između 5. i 10. ožujka, no NBA nije otkrila hoće li stvarno organizirati održavanje All Star utakmice koja se inicijalno trebala igrati u Indianapolisu.