NBA doigravanje

Toronto Raptorsi prvi put u povijesti u velikom NBA finalu

Hina

Kawhi Leonardom (Toronto)/Foto REUTERS

Kawhi Leonardom (Toronto)/Foto REUTERS



TORONTO Toronto Raptors su se plasirali u veliko finale NBA prvi put u povijesti nakon što su sinoć sa 100-94 pobijedili kod kuće u šestoj utakmici završnice Istočne konferencije Milwaukee Bucks i tako slavili u seriji sa 4-2.


Iako su zaostajali 15 koševa nešto više od dvije minute prije kraja treće četvrtine, Raptorsi su zabili zadnjih deset koševa u tom dijelu utakmice. A onda su, s Kawhijem Leonardom na klupi u prvih tri i pol minute zadnje četvrtine, došli do prednosti od dva koša.


Kada se Leonard vratio na teren, Raptorsi su imali utakmicu u svojim rukama. On je utakmicu završio sa 27 koševa, od čega sedam u zadnjoj četvrtini, 17 skokova i sedam asista.




Raptors, koji su izgubili prve dvije utakmice konferencijske završnice prije nego su dobili četiri zaredom, otvaraju veliko NBA finale kod kuće u četvrtak protiv branitelja naslova Golden State Warriors.


»To se još uvijek čini nadrealnim«, izjavio je Leonard. »Ali to je nešto za što smo se borili cijelu sezonu. Još nije gotovo.«


Pascal Siakam je dodao 18 koševa, Kyle Lowry 17, a Fred VanVleet 14 za Raptorse.


Kod Milwaukee Bucksa, najbolje momčadi regularnog dijela sezone, Giannis Antetokounmpo je ubacio 21 koš uz 11 skokova, a Brook Lopez 18 uz deset skokova.


Zakucavanje Sergea Ibake izjednačilo je rezultat na 78-78 deset i pol minute prije kraja, a onda Siakamov šut i VanVleetova trica su zatvorili seriju od 10-0 kojom je Toronto došao u prednost od pet koševa. Ključno je bila Lowryjeva krađa lopte i dodavanje Leonardu koji je tu prednost povećao na osam koševa 6:46 minuta prije kraja.


Bucks se vraćaju u igru zahvaljujući seriji od 7-0 koja ih približava na koš zaostatka nakon Antetokounmpoovg polaganja nešto više od pet minuta prije kraja.


Nakon toga Marc Gasol pogađa tricu za četiri koša prednosti za Toronto , ali Lopez opet smanjuje na dva polaganjem tri i pol minute prije kraja. Raptorsi zatim odlaze na pet koševa nakon koša Siakama dvije minute prije kraja.


Lopez je smanjio zaostatak na tri koša Bucksa s dva slobodna bacanja 29.6 sekundi prije kraja, ali poslije toga Milwaukee nije došao u posjed lopte. Siakam i Leonard su zaključili utakmicu s tri slobodna bacanja.