NBA liga

Samo su četiri hrvatska košarkaša prije Darija Šarića uspjela stići do finala doigravanja NBA lige

Hina

Dario Šarić i Devin Booker/Foto REUTERS

Dario Šarić i Devin Booker/Foto REUTERS

Prvi hrvatski košarkaš koji je stigao do finala NBA lige bio je Dražen Petrović 1990.LOS ANGELES Dario Šarić je postao tek pet peti hrvatski košarkaš u finalu NBA lige. Prije njega to je uspjelo Draženu Petroviću, Toniju Kukoču, Žanu Tabaku i Anti Žižiću.


Šarić je do finala stigao u dresu Phoenix Sunsa koji su u finalu Zapadne konferencije NBA lige pobijedili Los Angleles Clipperse sa 4-2 u pobjedama.


Sunsima će to biti treće finale, a prethodna dva su izgubili. Posljednji put su igrali u finalu 1993. godine, kada ih je vodio Charles Barkley, no izgubili su od Michaela Jordana i Chicago Bullsa u šest utakmica.
Prije toga izgubili su i finale od Boston Celticsa 1976. godine, također u šest susreta.


Prvi hrvatski košarkaš koji je stigao do finala NBA lige bio je Dražen Petrović 1990. s Portland Trail Blazersima. Petrović se kraj bekovskog para Terry Porter i Clyde Drexler nije naigrao, a Portland je u finalu izgubio od Detroit Pistonsa sa 1-4 u pobjedama.


Nakon Dražena do finala je 1995. stigao i Žan Tabak u dresu Houstona i osvojio ga. Tabak nije imao veliku minutažu, s obzirom na to da je bio zamjena Hakeemu Olajuwonu. Houston je u finalu pobijedio Orlando sa 4-0.


Zanimljivo, Tabak je drugi europski košarkaš ikada koji je osvojio NBA prsten. Samo sezonu prije njega naslovom se, također u dresu Houstona, okitio Slovak Richard Petruška. Tabak se probio do finala i u dresu Indiana Pacersa 2000. godine gdje su poraženi od LA Lakersa.


Toni Kukoč je imao važnu ulogu u Chicago Bullsima s kojima je osvojio tri uzastopna naslova prvaka s Chicago Bullsima (1996-1998). U prvom finalu Bullsi su dobili Seattle, a iduće dvije sezone Utah.


Finale NBA lige je osjetio i Ante Žižić s Clevelandom 2018. godine, no Golden State Warriorsi su pobijedili sa 4-0.