Povratnik na Gripe

Roko Leni Ukić se vratio kući: “Nije bila ideja da nekoga pomognem za deset minuta, sposoban sam biti nositelj”

P. N.

Roko Leni Ukić/Foto PIXSELL

Roko Leni Ukić/Foto PIXSELL

U krajnjoj liniji imam plan igrati za reprezentaciju iduće ljeto. To su mi ciljevi. Napravit ću sve da to bude tako - rekao je Ukić



SPLIT Roko Leni Ukić se vratio u Split. Sa ‘žutima’ je potpisao ugovor do ljeta, te će trener Ivica Skelin na raspolaganju imati veliko pojačanje na poziciji razigravača.


– Uvijek je super biti doma. Nakon 16 godina sam ponovno u žutom dresu. Na Gripama treniram svako ljeto. Ja sam inače čovjek koji prati sport, a pogotovo klub u kojem sam potekao – rekao je Ukić na predstavljanju, a zatim se dotakao epizode u Cedeviti Olimpiji gdje je igrao u prvom dijelu sezonu.


– Možda će zvučati kao kliše, ali imam samo riječi hvale za klub i sve ljude. Po mojoj procjeni nije to bio program koji je u ovoj fazi meni odgovarao. Sigurno je negativno utjecala situacija s virusom. Putovanja su jako dugo, doma sam bio rijetko, nisam puno igrao. Rezultati su bili dobri, bili su čak i zadovoljni mojom ulogom, ali osjećao sam da zamirem kao igrač. Nisam želio to sebi dopustiti. Donio sam odluku da mi je potrebna promjena.




Kakva će biti tvoja uloga u momčadi?


– Nije bila ideja da nekoga pomognem za deset minuta. Mislim da sam sposoban biti nositelj. To trebam dokazati sebi i drugima. Nije ideja da se dođem umiroviti. U krajnjoj liniji imam plan igrati za reprezentaciju iduće ljeto. To su mi ciljevi. Napravit ću sve da to bude tako. Dolaskom ovdje sam uzeo određeni rizik. Ovdje je uspjeh za uspjeh ogroman, ali isto tako i za neuspjeh. To je moj grad, mentalitet u kojem sam odrastao. Nemam problema s tim.


Jednom si rekao da ne razmišljaš o povratku dok Split igra ABA 2 ligu…


– ABA 2 iz moje perspektive gledanja je malo demotivirajuća za igrati. ABA liga je izuzetno jaka. Ove sezone je možda i najjača, dosta je izjednačena. Struktura lige se promijenila. Od lige koja je razvijala mlade sada je to liga stranaca. Split igra dosta dobrih utakmica, međutim nije mali korak za imati više pobjeda. To su ekipe koje je teško pobijediti. Neće biti lako izboriti opstanak.


Može li hrvatska reprezentacija napraviti veliki rezultat?


– Mi se svi nadamo. Za to i igramo. Jučer sam s Bojanom pričao na tu temu. Uvijek mislimo da ćemo biti dobri. Kao što Splitu nije lako dobiti u ABA ligi, tako se i mi suočavamo s istim problemima kada igramo sa Španjolskom, Srbijom, Francuskom…Kvalitet imamo, a vidjet ćemo kada ćemo dočekati ultimativni uspjeh.


Tužno je igrati bez publike…


– Svi smo se nažalost navikli na tu situaciju. Sada je neka nada da bi na proljeće i u playoffu moglo biti gledatelja.


Razmišljaš li o ostanku na Gripama i nakon igračke karijere?


– Moj dolazak ovdje nije vezan ničim drugim osim igranjem do kraja sezone. Nema nikakvih kombinacija. Hoću li biti na Gripama i nakon igračke karijere ne znam. U ovom trenutku nema naznaka za to. Košarku intenzivno igram i živim od 15. godine. Mislim kada završim s igranjem da ću određeni period malo stati. Bit će mi potrebno vrijeme za neki odmor.