Mate Vucić

Riječki centar sa slovenskom Krkom osvojio ABA 2 ligu: “Na kraju je s obzirom na sve ispalo – čudo!”

Katarina Blažević

Mate Vucić s nagradom za najkorisnijeg igrača/D. STJEPANOVIĆ/ABA LIGA

Mate Vucić s nagradom za najkorisnijeg igrača/D. STJEPANOVIĆ/ABA LIGA

U zadnjoj sekundi Stergar je blokirao polaganje Lukea taman toliko da lopta izađe iz obruča, cijela dvorana je utihnula i mi smo se samo razletjeli po terenu - rekao je Vucić



RIJEKA  Drama finala ABA 2 lige u Domžalama odlučena je u posljednjim sekundama produžetka. Riječki centar Mate Vucić ubacio je loptu u koš minutu i 40 sekundi prije kraja za vodstvo Krke 83:80, što će se pokazati da je bio koš vrijedan pobjede. Helios Sunsi imali su u zadnjim sekundama napad za pobjedu, ali Stergar je blokirao polaganje Lukea i Krka je s konačnih 83:82 osvojila titulu prvaka i direktan plasman u ABA ligu za sljedeću sezonu. A Riječanin Mate Vucić je uzeo i naslov MVP-a završnog turnira, nakon što je u tri utakmice prosječno upisivao 12.7 poena i 11.3 skoka.


Krku inače vodi Gašper Okorn koji je prošle sezone s Cibonom osvojio duplu krunu, dok je kapetan momčadi, kao i prvi strijelac finala ABA 2 lige, nekadašnji hrvatski reprezentativac Rok Stipčević.


– Utakmica je tako išla da je u jednom trenutku izgledalo kao da ćemo izgubiti. U zadnjoj sekundi Stergar je blokirao polaganje Lukea taman toliko da lopta izađe iz obruča, cijela dvorana je utihnula i mi smo se samo razletjeli po terenu. Mi smo veći dio utakmice bili bolja ekipa, vodili smo pa bi oni nekako stigli. Imamo i bolju ekipu na papiru, ali s obzirom na to kako smo imali problema s ozljedama, ovo je na kraju ispalo čudo. Ja sam bio jedini centar jer su nam druga dvojica, Jurković i Macura, ozlijeđeni, a i ja sam se vratio tek prije mjesec dana nakon ozljede lože – govori 25-godišnji Mate Vucić.


Ozljede




Od početka sezone riječki centar bio je jedan od ključnih igrača u Gašperovoj ekipi, ali zbog ozljede lože na parketu nije bio gotovo cijelu veljaču te pola ožujka.


– Nisam još nijednom propustio toliko utakmica i da sam toliko bio ozlijeđen. Imao sam ozljedu jedne lože, pa sam se vratio i ozlijedio drugu. Ali ovako općenito mislim da smo se kao ekipa kroz sezonu dosta tražili, promijenilo se pola ekipe u odnosu na prošlu sezonu. Dok smo se posložili i uigrali, taman smo uspjeli doći u pravu formu za ovaj završni turnir. MVP? Osjetio sam i u Domžalama da mi je još malo nedostajalo igračke forme, ali uspio sam na neku energiju to nadoknaditi i pokušao sam napraviti sve što sam mogao da osvojimo loptu pod košem. Ispalo je dobro.


Nije ovo bila prva drama koju je Krka imala s Heliosom. U veljači su Vucić i društvo od iste momčadi poraženi u četvrtfinalu slovenskog Kupa, i to također nakon produžetka u uzvratu, dok su na samom vrhu ljestvice u domaćem prvenstvu trenutno izjednačeni s omjerom 19-4. U doigravanju u borbu ulazi i Cedevita Olimpija.



Trener


– Ići ćemo na što bolji rezultat, ali mislim da je realno Cedevita najjača. Neću reći da nam je ovo bio zadnji vlak, ali imamo stvarno problema s ozljedama i neće do kraja sezone biti bolje. Tako da će jako teško biti u prvenstvu dalje, teško je pogotovo kada nam se zareda nekoliko utakmica u nekoliko dana.


Vucić je osim u matičnom Kvarneru 2010 igrao i za Bosco te Cibonu, s kojom je odličan posao prošle godine napravio Vucićev sadašnji trener. Potom se Riječanin preselio u rumunjsku Craiovu, da bi prošlu sezonu odradio u Širokom.


Gašperovi rezultati sigurno nisu slučajnost. Opušten je kao trener, malo mi je bilo i čudno kako pušta nama igračima da neke stvari odlučujemo, iako je naravno njegova zadnja. Ali ne stvara nam neki pritisak, jako je dobar taktički i dobro nas je u zadnjih mjesec dana pripremio kako fizički, tako i psihički. Sljedeća sezona? Rano je još govoriti, ali sigurno bih volio ponovo igrati ABA ligu. Nije mi sad to jedini cilj, ali je to jaka i cijenjena liga i znam da imam kvalitetu igrati u njoj – zaključuje Mate Vucić.


Ipak se kreće

Brat Luka nakon nekoliko sezona provedenih u Škrljevu vratio se u matični Kvarner 2010. Riječkom klubu cilj je u sljedećoj sezoni vratiti se u Premijer ligu.


– Pratim brata, Kvarner je ipak moj klub, tamo sam krenuo igrati košarku dok je to još bio »stari« Kvarner. Drago mi je da se nešto napokon pokrenulo. Ne mogu vjerovati da grad kao što je Rijeka nema prvoligaša. Ja sam prošao onaj najgori dio u klubu, kada nije bilo plaće, ničega, kada smo ispali iz lige… Nadam se da će se dogodine složiti prava ekipa i da će se ući u ligu više.