Nakon duge bolesti

Preminuo legendarni košarkaš Bosne Žarko Varajić. Njegov rekord iz finala nikada nitko nije uspio oboriti

HinaJedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, sarajevske Bosne i reprezentativac SFRJ Žarko Varajić, preminuo je u 68. godini poslije duge bolesti, objavili su u nedjelju navečer beogradski mediji.


Varajić je pripadao čuvenoj generaciji »studenata« sarajevske Bosne, koja je 1979., predvođena trenerom Bodanom Tanjevićem, postala prvak Europe, a njegov rekord u Kupu europskih šampiona/Euroligi od 45 koševa, ubačenih u utakmici protiv talijanskog Emersona u finalu u Grenoblleu, još nije oboren.


Žarko Varajić tada je postao prvi kapetan jednog košarkaškog kluba s ovih prostora koji je podigao pehar klupskog šampiona Europe, a među brojnim priznanjima nositelj je »Super Oskara«, namjenjenog najboljem igraču Europe.
I dalje je aktualni rekorder po broju koševa u finalu Kupa šampiona, današnje Eurolige.


S reprezentacijom Jugoslavije u 126 nastupa osvojio je srebro na olimpijadi u Montrealu 1976, zlato na prvenstvu Europe 1977. u Belgiji te broncu na Eurobasketu 1979. u Italiji.


Rođen je u Nikšiću, a osim u KK Sutjeska i Bosni, igrao je i za Al Ain iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata.


Poslije raspada SFRJ radio je kao dužnosnik u Košarkaškom savezu Srbije, kao direktor reprezentacije koja je osvajala seniorsko europsko i svjetsko prvenstvo te direktor mlađih kategorija u Košarkaškom savezu čije su selekcije u jednoj godini izborile pet europskih titula.


Varajić je bio član Olimpijskog komiteta zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, predsjednik Stručnog vijeća Košarkaškog saveza Jugoslavije od 1987. do 1992. Godine, predsjednik Programskog povjerenstva jugoslavenskog Olimpijskog komiteta od 1996. do 2000. godine te sportski direktor Olimpijskog tima Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine.