Košarkaške kvalifikacije

Počinje “operacija Eurobasket”, Šveđani u Draženovu domu…

Ivana Vaupotić

Veljko Mršić i Stojko Vranković/Foto PIXSELL

Veljko Mršić i Stojko Vranković/Foto PIXSELL



ZAGREB Sutrašnja utakmica sa Švedskom u Zagrebu označit će početak puta hrvatske košarkaške reprezentacije kroz kvalifikacije za Eurobasket, koji će biti održan iduće godine u Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Gruziji. Suvišno je podsjećati da ovaj ciklus predstavlja prioritet, nakon debakla u prošlom kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo.


Na popisu izbornika Veljka Mršića nalazi se šesnaest igrača, a među njima su i rutineri Roko-Leni Ukić i Kruno Simon, koji bi svojim iskustvom trebali predstavljati značajnu pomoć mladim snagama. Kao i u spomenutim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini, reprezentacija u ovom ciklusu neće moći računati na igrače iz NBA lige.


Uz Hrvatsku i Švedsku, u skupini D nalaze se Turska i Nizozemska. Kada se u obzir uzme košarkaška tradicija, Mršićeva vrsta trebala bi imati status favorita za osvajanje pozicija koje vode na Eurobasket. Međutim, ni slučajno ne treba zaboraviti na rasprodaju ugleda u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, gdje su, između ostalih, Hrvatsku pobijedile Nizozemska i Rumunjska.




– Postoji jako veliki interes za ovu utakmicu, i zato očekujemo punu dvoranu. Šveđani imaju petoricu igrača u španjolskoj ACB ligi i još dvojicu u drugoj španjolskoj ligi. To je dobra reprezentacija koju respektiramo. Međutim, mi smo domaćini i moramo se nametnuti. Vjerujemo da smo bolji, a sada to moramo dokazati na parketu – poručuje Mršić kojem će se od ove akcije u stručnom stožeru reprezentacije priključiti i Damir Mulaomerović.


Dodatnu težinu ovom ciklusu daje i predolimpijski turnir, koji će biti održan u 23. do 28. lipnja u Splitu. Tamo će se, uz Hrvatsku, naći Brazil, Tunis, Njemačka Rusija i Meksiko, s time da će samo pobjednik osvojiti vizu za Tokio. Iako će tada reprezentacija na raspolaganju imati i NBA igrače, jasno je da će rezultati kvalifikacija za Eurobasket diktirati raspoloženje za Split.