NBA liga

Philadelphia otpustila trenera Bretta Browna

Hina

Reuters

Reuters



Dan nakon što su Boston Celticsi u četiri utakmice izbacili Philadelphiju u 1. kolu NBA doigravanja, vodstvo 76ersa odlučilo je otpustiti glavnog trenera Bretta Browna, koji je sedam godina vodio momčad od dna NBA lige do sedme utakmice konferencijskog polufinala u prošloj sezoni, u kojem su poraženi od kasnijeg prvaka Toronta.


“Imam iznimnu dozu poštovanja prema Brettu na osobnoj i profesionalnoj razini i cijenim sve što je učinio za 76erse i grad Philadelhiju. Napravio je mnogo toga pozitivnoga tijekom vremena provedenog ovdje, razvijajući mlade talente i istovremeno vodeći momčad do tri uzastopna nastupa u doigravanju”, izjavio je u službenom priopćenju glavni menadžer Philadelphije Elton Brand.


“Nažalost, nismo ostvarili naš ovogodišnji cilj i vjerujem da je najbolje krenuti novim smjerom. Ovo će biti važno razdoblje za nas, jer se želimo vratiti na put prema našem cilju, a to je borba za naslov NBA prvaka”, dodao je Brand.




U sedam sezona na klupi Sixersa Brown je imao učinak 221-344 u osnovnom dijelu sezone i 12-14 u doigravanju.


Brownu su ostale još dvije godine ugovora, ukupne vrijednosti 10 milijuna američkih dolara.


“Doveden sam 2013. kako bih vodio jedan od najdramatičnijih preobrazbi u povijesti profesionalnog sporta. U posljednjih sedam godina naši su igrači i treneri rasli i evoluirali te osjećam duboko poštovanje prema 102 igrača koje sam trenirao”, izjavio je u priopćenju Brett Brown.


Američki ESPN kao glavnog kandidata za Brettova nasljednika navodi Tya Luea, sadašnjeg pomoćnog trenera u Los Angeles Clippersima, a nekadašnjeg glavnog trenera Clevelanda, pod čijom su dirigentskom palicom Cavaliersi, na parketu predvođeni LeBronom Jamesom i Kyriejem Irvingom, 2016. ostvarili povijesni finalni preokret protiv Golden State Warriorsa i od zaostatka 1-3 stigli do naslova NBA prvaka.
Isti izvor navodi da je drugi ozbiljan kandidat Jay Wright, sadašnji glavni trener momčadi sveučilišta Villanova, koju je vodio do naslova NCAA prvaka 2016. i 2018.