Izbornik vrste

Opatijac Siniša Kuharić uoči početka EP-a košarkaša u kolicima: “Mi smo autsajderi koji mogu iznenaditi sve”

Katarina Blažević

DOBRO RASPOLOŽENJE - Izbornik Siniša Kuharić s igračima/Foto PIXSELL

DOBRO RASPOLOŽENJE - Izbornik Siniša Kuharić s igračima/Foto PIXSELL

Breme favorita u našoj skupini nosi domaćin BiH. Ići ćemo utakmicu po utakmicu i pokušati se dizati, a ja vjerujem da ako budemo igrali kao što smo trenirali, možemo jako puno napraviti - kaže Kuharić



RIJEKA Hrvatski reprezentativci košarke u kolicima jučer su stigli u Sarajevo, a danas imaju prvi trening uoči početka Europskog prvenstva B i C divizije. Momčad izbornika Siniše Kuharića, Opatijca koji je i trener te predsjednik košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Kostrena, želja je doći do finala jer prve dvije pozicije vode reprezentaciju u onu najvišu, A diviziju.


Prva utakmica Hrvatske na rasporedu je u srijedu, kada će snage odmjeriti s Mađarskom. Dan kasnije igraju protiv Bugarske, a 17. lipnja protiv domaćina Bosne i Hercegovine.


– Na samom kraju priprema smo pobijedili Sloveniju u jednoj prijateljskoj utakmici te mogu biti stvarno zadovoljan pripremama jer ono što je najvažnije, sve što smo zacrtali i planirali smo i realizirali. Dečki su stvarno motivirani i odradili su najbolje pripreme do sada po pitanju predanosti i pristupa. Pomalo smo i pomladili ekipu tako da smo i mlađi te brži. Kako se ono kaže, »ako se po jutru dan poznaje…«, eto daj Bože da se i nama to sad ostvari u Sarajevu – kaže Siniša Kuharić, izbornik hrvatskih reprezentativaca košarke u kolicima.


Gosti




Njegovi su igrači nekoliko dana uoči polaska u Sarajevo imali i posebne goste. Prvo ih je posjetio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a potom i legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa.


– Bili su malo iznenađeni i možda nisu svi niti vjerovali kada smo rekli da će doći. Velika je to stvar za njih kao sportaše, ali i za sam sport koji je pomalo marginaliziran, kao i većina sportova osoba s invaliditetom. Promocija nam izuzetno puno znači, a to je i jedan podstrek svakom igraču pojedinačno, kada ti dođe član košarkaške Kuće slavnih i iskreno se raspituje što smo radili i kako smo radili te poželi sreću. Isto tako i predsjednik Milanović, koji nije bio baš upoznat s košarkom u kolicima i sada je vidio da je to stvarno ozbiljan sport.


Dino Rađa i reprezentativci


Turska favorit


Hrvatska će se ovih dana boriti s 13 ekipa za što bolji plasman, a samim time i mogućnost promocije u viši rang. Među 12 reprezentativaca Hrvatske svoje je mjesto pronašao i već standardni član Dejan Nišandžić, igrač Kostrene, koji inače dolazi iz istarskog Čepić Polja.


– Više ekipa na prvenstvu cilja na najviše pozicije. Igrom slučaja je ove godine na prvenstvu i Turska, inače standardni član A divizije i vrlo jaka momčad te prvi favorit za plasman u finale. Teško da će im netko moći parirati te onda ostaje još jedno mjesto za koje se bori ostalih 13 momčadi. Bit će pravi »fajt«. Naše šanse? Breme favorita u našoj skupini nosi domaćin BiH, znam da su ozbiljno radili u pripremnom razdoblju i imaju velike ambicije.


Mislim da smo mi autsajderi koji mogu izenanaditi sve, a na krilima odličnog plasmana prošle godine kada smo bili četvrti i izvukli pouke. Tu je još i Mađarska, koja je možda manje kvalitetna, ali se ne smije podcijeniti te Bugarska koja igra dosta agresivnu košarku. Ići ćemo utakmicu po utakmicu i pokušati se dizati, a ja vjerujem da, ako budemo igrali kao što smo trenirali, možemo jako puno napraviti – zaključuje Siniša Kuharić.