Zagreb

Održana promocija slikovnice Legenda o Kreši: ‘Snaga vrhunskih sportaša leži u njihovom srcu’

Foto Filip Popović

Foto Filip Popović

Autor i urednik slikovnice Vitomir Spasović posebno je istaknuo značaj sporta za najmlađe generacije te je otkrio da mu je upravo pozitivan utjecaj na djecu bio glavna motivacija za sudjelovanje u projektu



U subotu je u Kaptol centru u Zagrebu povodom 75. obljetnice rođenja jednog od najtrofejnijih hrvatskih košarkaša i velikana zadarskog i svjetskog sporta Krešimira Ćosića održana promocija slikovnice “Legenda o Kreši”. U opuštenoj i obiteljskoj atmosferi prisutnima su se obratili Josip Pavić, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta, Ana Ćosić Pajurin, Krešina kći i predsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića te urednik i tekstopisac slikovnice Vitomir Spasović, javlja Zadarski list.


 


– Drago mi je da smo se okupiti povodom 75. rođendana moga oca i sretna sam da ga obilježavamo slikovnicom o njegovim skromnim počecima i djetinjstvu, ali i o uspjesima koje je, uz neupitni sportski talent, postigao srcem i ustrajnošću. U slikovnici možemo vidjeti kako se nekada skromnije živjelo te kako su igrači dobivali neudobne, često broj premale platnene tenisice koje su značile više od igračkog ugovora, jer su one bile priznanje da dobro treniraš, ali i poticaj da budeš još bolji. Nadam se da će djeca kroz slikovnicu shvatiti da ne trebaš imati najskuplje tenisice da bi bio prihvaćen u društvu i da bi nešto postigao te da prava snaga vrhunskih sportaša leži u njihovom srcu. Kroz rad Udruge pokušavamo prenijeti tu poruku najmlađima koristeći tatu kao uzor koji personificira upravo ta načela – kazala je Ana Ćosić Pajurin, zahvalivši Hrvatskom olimpijskom odboru na inicijativi i financiranju projekta.




 


Državni tajnik Josip Pavić, i sam nekada vrhunski sportaš prisnažio je priču o tenisicama, istaknuvši da je i on svojedobno bio u sličnoj situaciji.


“Želja nam je animirati najmlađe…”


 


 


– Nama je to bila najveća nagrada. Nije bilo sve dostupno kao danas. Iščekivali smo nove dresove koji su predstavljali tu konačnu potvrdu našeg truda i vrijednosti – izjavio je Pavić.


 


Autor i urednik slikovnice Vitomir Spasović posebno je istaknuo značaj sporta za najmlađe generacije te je otkrio da mu je upravo pozitivan utjecaj na djecu bio glavna motivacija za sudjelovanje u projektu.


 


– Kroz rad Udruge Pokret izdajemo razne knjige i slikovnice s temom sporta za djecu. Želja nam je animirati najmlađe da se više bave sportom, pogotovo u svjetlu sve češće pretilosti kod djece i mladih. Kada sam dobio poziv iz Hrvatskog olimpijskog odbora da izradimo ovu prvu slikovnicu o nekom košarkašu, bio sam oduševljen. Kao i cijela moja generacija, znao sam tko je Krešimir Ćosić, ali mladi ne znaju te sam kroz priču htio prenijeti njegove početke, iako je bilo iznimno teško iz brojnih Krešinih zapisa sabranih u autobiografiji “Igraj, vjeruj, živi!” odabrati priču koja će u tako malo stranica moć pretočiti veličinu njegova života. Da bih u tome uspio, trebao bih napisati barem 30 slikovnica – poručio je Spasović okupljenima, među kojima su se našle i brojne poznate ličnosti iz svijeta sporta i javnog života poput Stojka Vrankovića, Krunoslava Simona, Marka Tomasa, Dubravka Šimenca, Danka Cvjetičanina i mnogih drugih.