Logičan slijed događaja

Nije teško pronaći razloge još jednog neuspjeha košarkaša, dovoljno je pogledati kakvo je stanje u klubovima…

Zlatko Horvat

Mario Hezonja, Krunoslav Simon i Bojan Bogdanović/Foto REUTERS

Mario Hezonja, Krunoslav Simon i Bojan Bogdanović/Foto REUTERS

Oni koji bi trebali lupiti šakom o stol igraju se skrivača, stručnost je u drugom planu, samo sitni interesi



RIJEKA Vaterpolisti su u Splitu okrunjeni kao europski vladari. Jedna nova reprezentacija u stvaranju popela se na Mont Blanc. Hrvatska košarkaška reprezentacija pripremala se za Europsko prvenstvo u Opatiji, ali nije uspjela stići ni do – Platka. Hrvatska je treći put EuroBasket zaključila u osmini finala, baš kao i u odlučujućoj utakmici za plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nedavno u Centru Zamet, uspješniji su bili Finci. Lauri Markkanen, novi suigrač Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu, koji je stigao iz Clevelanda u razmjeni za Donovana Mitchella, potopio je Hrvatsku s 43 koša uz devet skokova. Rijeka nije bila slučajnost, iako je tada momčad Damira Mulaomerovića imala osam koševa razlike minutu i 50 sekundi prije kraja. Uspjela je sve prokockati. Mulaomerović je tada u završnici na parketu imao neke krive igrače, sada nije uspio pronaći čuvara za Markkanena. Šarić je bio dvostruko sporiji od Finca i to je bila unaprijed izgubljena utakmica…


Godine 1995. na EuroBasketu u Ateni osvojeno je posljednje odličje na velikim natjecanjima. Uslijedile su nesretne europske stanice, mučni porazi koji su ostavljali dubok trag, poput onog u četvrtinalu od Turske 2001. u Istanbulu nakon plus 19 krajem treće dionice i poraza… Četvrto mjesto u Sloveniji 2013. godine, uz tri četvrtfinala na Olimpijskim igrama (1996., 2008. i 1016.), tek su svjećice u tunelu lutanja. No, polufinale i susret za treće mjesto u Sloveniji prije devet godina kombinirano su izgubljeni s 20 koševa razlike.


Danijel Jusup, trener Zadra, prije nekoliko je dana u razgovoru za naš list rekao da Finci imaju ono nešto, što ne vidi kod Hrvatske. Nije vidio momčad koja daje više od mogućnosti, Mulaomerovićev sastav uspio je svaki put dati samo – manje. Možda je Dino Rađa maknut iz HKS-a, kada je raspušten i ukinut Stručni savjet za mušku košarku, ali njegov izbor Damir Mulaomerović se, baš kao i neki prethodnici, pokazao kao promašaj. Prvak i pobjednik Kupa Kosova, te finale Kupa Krešimira Ćosića s Cedevitom Junior ipak su preslabe reference da bi se nekome dala reprezentacija u ruke. Ozbiljna reprezentacija jednostavno ne smije primiti koš kada suparnik ima loptu ispod koša desetinku do kraja četvrtine…




Nije pomogao ni Amerikanac Smith, nije pomogao ni iskusni Kruno Simon. Ova Hrvatska nije izgledala kao momčad s glavom i repom, već kao ekipa koja se slučajno našla zajedno.


Hrvatski post traje 27 godina. Trajat će i dalje. Oni koji bi trebali lupiti šakom o stol igraju se skrivača, stručnost je u drugom planu, samo sitni interesi. Klubovi životare i kvalitetom se ne mogu usporediti s onima iz regije. Preslika svega je tužna nedjelja Hrvatske košarke u Berlinu.