Roko Prkačin

Najmlađi igrač košarkaške reprezentacije: “Nadam se da će navijači napuniti zametsku dvoranu”

Katarina Blažević

Roko Prkačin/Foto M. LEVAK

Roko Prkačin/Foto M. LEVAK

Na Zametu imamo odličnu dvoranu i jako je lijep osjećaj igrati tamo te se radujem utakmici s Finskom. Nadam se samo da će se dvorana napuniti pa da s navijačima krenemo u borbu za drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - kazao je Prkačin



RIJEKA Roko Prkačin, najmlađi član hrvatske košarkaške reprezentacije, koja se trenutno u Opatiji priprema za kvalifikacijske susrete za SP protiv Slovenije i Finske, dobio je pohvale od izbornika Mulaomerovića nakon pripremne utakmice s Poljacima na Zametu, u kojoj je igrao na poziciji centra i upisao 13 poena, sedam skokova i četiri asistencije. Još od osvajanja MVP titule na kadetskom Europskom prvenstvu, gdje je Hrvatsku odveo do zlata, Roko Prkačin slovi kao jedan od najvećih talenata hrvatske košarke, a njemu i ostatku mlađega dijela ekipe u ovom ciklusu puno znači trenirati s euroligaškim i NBA igračima.


Minutaža


– Zadnje dvije godine držim tu kategoriju najmlađeg u ekipi i sigurno da je razlika kad imaš jednog tako iskusnog igrača na treningu, kao što je Bojan Bogdanović. Nama mlađima dobro dođe netko da ti da ruku i pomogne oko nečega. Tako da je sigurno lakše sada uz Bogdanovića, ali i Zupca, Hezonju te Žižića, iako je, naravno, teže trenirati s njima zbog njihove kvalitete. I sada na utakmicama sa Slovenijom te Finskom bit će sigurno puno veća razlika kada na terenu budu euroligaški i NBA igrači, nego kada smo igrali s tim ekipama prošle godine – kaže 19-godišnji Roko Prkačin, koji je u prošlom kvalifikacijskom susretu sa Slovenijom odigrao dobru partiju, iako tada pomlađena hrvatska vrsta nije uspjela ostvariti pobjedu (74:76). Jednako kao niti protiv Finske nekoliko dana kasnije (71:77).


– Slovenci će biti pojačani Dončićem i Dragićem, tako da moramo biti oprezni. Sigurno je najveća opasnost Dončić, ali općenito su kao ekipa vrlo kvalitetni i mi moramo biti pametni. Vjerujem da ih možemo pobijediti samo ako uđemo u susret s pravim pristupom. Finska? Kada čujemo ime te države, definitivno ne pomislimo prvo na košarku. Ali, Finci su kvalitetni i mi smo ih podcijenili prvi put te smo zato i slabo odigrali s njima. Ovoga puta moramo pametnije, igramo na domaćem terenu u Rijeci i tu možemo ostvariti pobjedu.




Što se tiče ozljede, noga je sada odlično, operacija i rehabilitacija su prošle super i mislim da je noga sada kao nova, ako ne i bolja nego što je prije bila


Prkačin je protekle sezone pauzirao tri mjeseca zbog ozljede tetive, zbog koje je izostao i u veljači u dvama susretima protiv Švedske kada je dotad pomoćni trener Damir Mulaomerović imao premijeru na hrvatskoj klupi u ulozi izbornika.


Mulaomerovića znam jako dugo, još otkad sam bio učenik prvog razreda osnovne škole. Mene su uvijek slali da gnjavim Mulu kad sam bio dijete, ha, ha. Jako mi je drago što je izbornik, mislim da je jako dobar trener i da s njime možemo napraviti puno toga. Što se tiče ozljede, noga je sada odlično, operacija i rehabilitacija su prošle super i mislim da je noga sada kao nova, ako ne i bolja nego što je prije bila.


Za seniorsku je reprezentaciju debitirao s već 18 godina i jednim danom, ali gotovo dvije godine kasnije još uvijek je najmlađi u ekipi. Jednako tako, u Ciboni je ponio titulu najmlađeg kapetana kada je sa 17 godina i devet mjeseci preuzeo važnu ulogu u momčadi.


Mislim da sam generalno to sve zasad super odradio i dobro se osjećam u ovom ozračju, s ovom ekipom u Opatiji


– Na početku mi je bilo malo neobično tako mlad igrati za seniore. Onda niti ne znaš hoćeš li ući u prvih 12, koliko ćeš igrati… Ali dajem sve od sebe na treningu i moram samo pametno iskoristiti minute koje mi se pružaju. Mislim da sam generalno to sve zasad super odradio i dobro se osjećam u ovom ozračju, s ovom ekipom u Opatiji.


Treća sreća


Roko Prkačin je s Cibonom protekle sezone osvojio dvostruku krunu, Kup u Centru Zamet i titulu državnoga prvaka, ali odmah nakon slavlja uslijedila je kaotična situacija koju trenutno pokušava spasiti legendarni igrač i trener kluba, Aleksandar Petrović. Klub je akumulirao dugove od oko 40 milijuna kuna, Petrović ima cilj prikupiti minimalno dva milijuna eura, dok je nakon nekoliko dana crowfunding kampanje na račun sjelo gotovo tri milijuna kuna. Sljedeća informacija o sakupljenom iznosu znat će se 1. srpnja.


– Ostvarili smo sve ciljeve i osvojili duplu krunu, a sada je klub došao u fazu koja nije na nama igračima. Ali vjerujem da će sve biti kako treba i imam jako pozitivan stav što se tiče svega toga. Moja budućnost? Iskreno, još uvijek ne znam ništa i imam jako malo informacija oko toga gdje bih trebao biti sljedeće sezone. Što se Cibone tiče, mislim da će se sve vratiti kako je bilo, ili ako bude sreće, da se klub bolje stabilizira pa da možda čak i krenemo ići lagano prema gore.


Nakon dva odustajanja od NBA drafta, možda je iduće godine vrijeme za treću sreću.


– Definitivno je plan sljedeće sezone boriti se za NBA draft, ali vidjet ćemo što nosi iduća sezona jer je to i ove godine bio plan, pa se dogodila ozljeda. Kada prođe neko vrijeme, bit ću pametniji.


U veljači ove godine u Centru Zamet podigao je trofej Kupa Krešimira Ćosića, iako je polufinale i finale zbog ozljede gledao kao navijač.


– Na Zametu imamo odličnu dvoranu i jako je lijep osjećaj igrati tamo te se radujem utakmici s Finskom. Nadam se samo da će se dvorana napuniti pa da s navijačima krenemo u borbu za drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo – zaključuje Roko Prkačin.


Očevim stopama

Roko je o košarci od malih nogu mogao učiti, i još uvijek zasigurno uči, od nekadašnjeg lidera hrvatske reprezentacije te člana Splita, Cibone, Efesa, Panathinaikosa, Dinama iz Moskve… Svojeg oca Nikše.


– Tata je sigurno i dalje najbolji i najveći savjetnik, on nema dlake na jeziku. Zbog toga je malo drugačije kad pričam s njim, nego s nekim iskusnijim igračima u klubu ili reprezentaciji. Mislim da jedino još ne mogu reći da sam bolji od tate, ali nadam se da ću jednoga dana to moći reći, eto barem zbog prestiža u obitelji, ha, ha.