Hrvoje Radanović

Mladi riječki trener naslijedio Naglića na klupi viceprvaka Austrije: “Površnost me ne zanima, želim borbu za vrh”

Katarina Blažević

NE SKRIVA AMBICIJE - Hrvoje Radanović/Foto A. KRIŽANEC

NE SKRIVA AMBICIJE - Hrvoje Radanović/Foto A. KRIŽANEC

Nećemo pričati o ciljevima, već o zadacima, a ako budemo pošteni prema radu, naravno da uspjeh neće izostati. Osobno me zanima borba za vrh, a površnost me ne zanima jer vodi u prosječnost, što nije prihvatljivo - kaže Radanović



RIJEKA Košarkaški viceprvak Austrije prošlog je mjeseca jednog Riječanina na svojoj klupi zamijenio drugim stanovnikom grada na Rječini. Iskusni Aramis Naglić nakon dvije i pol sezone nije produžio ugovor s GGMT Viennom te su u bečkom klubu odlučili da će novi glavni trener biti njegov dotadašnji pomoćnik Hrvoje Radanović.


Mladi riječki trener još je uvijek na početku karijere, u 32. godini života prvi je put dobio priliku kao prvi čovjek struke voditi jednu seniorsku momčad. Osim u Vienni, ranije je kao pomoćnik radio i u seniorskim ekipama Kvarnera 2010 te Splita, odnosno oblikovao se kao trener kroz poziciju asistenta Vladimiru Anzuloviću, Anti Grgureviću te na kraju Nagliću.


– Izuzetno sam sretan što sam u ovim godinama dobio priliku prvi put u karijeri voditi jedan inozemni klub koji je na vrhunskoj razini. To je velika odgovornost i izazov. Samo se mogu zahvaliti obitelji Stazić koja je povukla hrabar potez, kao i Aramisu Nagliću, koji me prije tri godine prepoznao kao mladog trenera te mi je dao šansu da radim s njime. Ukazao mi je veliko povjerenje i otvorio mi veliki prostor u radu – kaže Hrvoje Radanović, koji je u svojoj karijeri vodio i mlađe uzraste Kvarnera 2010 i Splita, pa tako i generaciju kadeta Žutih u kojoj je bio i bivši NBA igrač, a danas član Anadolu Efesa Ante Žižić.


Rezultati




Vienna je prošle sezone stigla do finala austrijske Superlige izgubivši u borbi za titulu prvaka od Swans Gmundena, dok je u Alpe Adria Kupu od Bečana u finalu bolja bila Dabrowa Gornicza. S obzirom na to da je riječki dvojac sezonu ranije osvojio dvostruku krunu u Austriji, određena očekivanja ipak nisu ispunjena.


– Ove godine smo na kraju sezone imali određene probleme s ozljedama koje nam nisu išle u korist, ali Gmunden je dokazao na terenu da je bolji. Rad u profesionalnom sportu je rad u industriji rezultata i, naravno, kada rezultata nema, ne možeš biti zadovoljan. Ono na što ipak možemo biti ponosni je da smo radili vrhunski i da smo kao stožer stvarno dali sve od sebe. Ove godine se rezultat nije dogodio i svi iz te sezone moramo nešto naučiti i analizirati zašto su se neke stvari dogodile. Ipak, u tri sezone osvojili smo i prvenstvo i Kup, ušli smo u finale Alpe Adria Kupa, što je za košarku u Beču i Austriji izvanredno.


Iako je Radanović tek na početku karijere, sada je postao još jedan od hrvatskih trenera koji je svoju prvu pravu šansu dobio izvan svoje države.


– Ne planiram svoje iduće korake u karijeri jer je to nemoguće, ali ono što svakako želim jest da gdje god radim i u kojoj ulozi budem maksimalno iskren i pošten prema ljudima koji me angažiraju. Jedina misao i u Kvarneru 2010 i u Splitu bila mi je raditi najbolje što mogu u tom trenutku. Što se tiče Beča, ja sam samo imao na pameti opravdati povjerenje i priliku koja mi je dana. Drago mi je da su ljudi u Beču vidjeli u meni profil osobe kakvu žele za prvog trenera i ja ću raditi maksimalno kao i u svim sredinama u kojima sam bio.


Slaganje momčadi


Istoga trenutka kada je pao potpis dvogodišnjeg ugovora, Radanović je s Upravom krenuo i slagati momčad.


– S braćom Stazić želim sastaviti momčad kojoj će težak rad i trening biti osnovni smjer u kojem ćemo ići. Želimo igrače koji će biti maksimalno motivirani, puni strasti za napredak i gladni za uspjehom. Nećemo pričati o ciljevima, već o zadacima, a ako budemo pošteni prema radu, naravno da uspjeh neće izostati. Osobno me zanima borba za vrh, a površnost me ne zanima jer vodi u prosječnost, što nije prihvatljivo.


Igrači iz Hrvatske? Aktivni smo na tržištu i želimo dovesti igrače koji će se uklopiti u našu priču. Ivan Siriščević je u Beču tri sezone i jedan je od igrača kojemu vjerujem i on vjeruje meni te se nadam da ćemo i dalje imati sjajnu suradnju i rezultate. O ostalim imenima još ne mogu govoriti, ali sigurno je da Beč kao klub ima odličan imidž i jako velik dio igrača iz Austrije i inozemstva želi biti dio te priče – zaključio je Hrvoje Radanović.