KOMENTAR TRENERSKE LEGENDE

Mirko Novosel upozorava na alarmantno stanje hrvatske košarke: “Nemamo sustav za stvaranje igrača”

Davor Petrović

Mirko Novosel/Foto: PIXSELL

Mirko Novosel/Foto: PIXSELL

Pod utjecajem menadžera dečki rano odlaze u inozemstvo, gdje sjede na klupi i gube vrijeme. Bez kvalitetnih domaćih igrača teško ćemo nešto napraviti na razini reprezentacije - kaže Novosel



ZAGREB Poražavajući ishod kvalifikacija za Olimpijske igre nije predstavljao nikakvo iznenađenje za Mirka Novosela, koji već godinama upozorava na alarmantno stanje hrvatske košarke.


– Očekivao sam ovakav rezultat jer su Brazil i Njemačka bolje momčadi od naše. Oni imaju kolektivnu igru, a nama je to veliki nedostatak. S minimalnim brojem dana za pripreme i nedostatkom nekoliko bitnih igrača nisam se ni nadao nečemu drugačijem. Nažalost, NBA liga uništava našu košarku – kaže legendarni trener.


Prema njegovim riječima, u ovakvoj situaciji je teško napraviti nešto više.




– Bojan Bogdanović se u zadnji tren priključio momčadi, i to iz druge vremenske zone. U normalnim okolnostima bi mu trebala barem dva tjedna za aklimatizaciju i zato je logično da je tek u zadnjoj utakmici pokazao dio svoje kvalitete. Međutim, jedan individualac nije dovoljan za uspjeh. Problem je igra naših »playmakera«. Roko Ukić je dobro odigrao doigravanje našega prvenstva, ali ovdje je bio ispuhani balon i nije došao ni blizu onoga što je pokazivao u završnici sezone. Što se tiče Roka Rogića i Antonija Jordana, oni nemaju potrebnu kvalitetu. Bez pravog »playmakera« teško je nešto postići – rezonira Novosel, koji također smatra da je kratko vrijeme za pripreme jedan od uzroka neuspjeha.
Naime, kako kaže, ključni igrači se u tim okolnostima kasno priključuju reprezentaciji, a oni iz domaćeg natjecanja imaju problem.


Nedovoljno vremena


– Hrvatska liga se praktički igra bez obrane, a bez tog segmenta se ne može napraviti vrhunski rezultat. Jasno je da to na ovakvim utakmicama predstavlja veliki hendikep. Žao mi je Veljka Mršića jer nije imao dovoljno vremena za spremanje momčadi koja bi mogla ravnopravno igrati barem s Brazilom i Njemačkom. I oni su bili u istoj situaciji, ali to su reprezentacije koje su već dugo zajedno. Njemačkoj je nedostajao Dennis Schröder, ali tu je bio Maodo Lo, koji je odličan igrač, što je i pokazao. Taj nam je u prvom poluvremenu zabio četiri trice, a mi jednostavno nismo imali igrača koji bi ga držao u presingu i onemogućio u šutu – tumači Novosel, dodajući da je posebna priča igra hrvatskih centara. Po njegovom sudu, Ante Toni Žižić bi trebao pokazivati puno više.


Izostanci


– Međutim, njegova karijera je išla u pogrešnom smjeru. Žižić je prerano otišao u Ameriku, gdje nije previše igrao. Sada je u Maccabiju, ali na daje dovoljno za centra koji bi trebao biti naša udarna snaga. Jako nam je nedostajao Ivica Zubac, koji nije mogao doći zbog NBA lige. Za mene je veliko pitanje jesmo li se trebali upuštati u organizaciju ovog turnira, a unaprijed smo znali da zbog sukoba na relaciji FIBA – NBA nećemo imati najbolje igrače na raspolaganju. Mi nismo Amerika da možemo nadoknaditi takve izostanke – objašnjava proslavljeni stručnjak.


Zapravo, dojam je da se Novosel pomirio s padom hrvatske košarke.


– Na našu žalost, sada smo u takvoj situaciji. Mi nemamo određeni status klubova koji bi stvorio sustav za stvaranje igrača. Pod utjecajem menadžera ti dečki rano odlaze u inozemstvo, gdje sjede na klupi i gube vrijeme u najvažnijem razdoblju svog košarkaškog razvoja. Nekada smo imali rezultate samo zato što smo kod sebe doma pretvarali talente u zvijezde. Danas su naši klubovi puni stranaca koji su svugdje nositelji igre, a to je veliki hendikep za naše dečke. Bez kvalitetnih domaćih igrača teško ćemo nešto napraviti na razini reprezentacije.