PRIPREME ZA KVALIFIKACIJE

Luka Šamanić večeras na Zametu debitira za seniorsku reprezentaciju: “Želim pomoći Hrvatskoj da se kvalificira na OI”

Luka Medak

Luka Šamanić/Foto: V. KARUZA

Luka Šamanić/Foto: V. KARUZA

U ponedjeljak sam odradio prvi trening u reprezentaciji i super sam se osjećao. Na ovim sam prostorima svako ljeto pa mi je drago što ću ovdje imati premijeru – kaže Šamanić, koji je nedavno zaliječio ozljedu lijeve ruke



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija večeras će od 19 sati u Centru Zamet protiv Slovenije odigrati prvu pripremnu utakmicu uoči kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, a uzvrat je zakazan dva dana kasnije u Ljubljani. Bit će to utakmica bez nekog posebnog natjecateljskog naboja jer su obje momčadi u početnoj fazi priprema, a Hrvatskoj su se posljednji igrači pridružili tek u ponedjeljak. Među njima je i 21-godišnji Luka Šamanić, igrač San Antonio Spursa, koji se reprezentaciji priključio dosta neočekivano s obzirom na to da je tek nedavno zaliječio ozljedu lijeve ruke zbog koje je prvotno bio prekrižen s popisa.


– Ozljeda se dogodila u svibnju na utakmici protiv Brooklyna. Nakon što sam obavio snimanje ruke, rekli su mi da ću morati pauzirati šest do osam tjedana. Bilo je prošlo tek nekoliko tjedana i ja sam počeo šutirati, primijetio sam da me manje boli ruka, što mi je bilo čudno. Vidio sam kakva je situacija s reprezentacijom i zamolio sam Spurse da mi još jednom snime ruku i da vide ima li kakvog napretka. Na snimci se još uvijek vidio prijelom, ali prošlo je dovoljno vremena i dobar je dio već zacijelio. U ponedjeljak ujutro odradio sam prvi individualni trening u reprezentaciji, a poslijepodne zajedno s cijelom momčadi i nisam imao problema, osjećao sam se super – rekao je Luka Šamanić, koji će ovom prilikom konačno debitirati u seniorskoj nacionalnoj vrsti.


Na poznatom terenu


Šamaniću ovo nije prvi put da dolazi na Kvarner, štoviše, ljetuje u Novom Vinodolskom, a njegov otac Marko punih je deset godina bio sportski direktor Kvarnera 2010 tako da se Luka već navikao na ovo podneblje.




– Na ovim sam prostorima svako ljeto. U posljednje vrijeme nisam dugo bio u Hrvatskoj, samo u Barceloni i Sloveniji, gdje sam se vidio s roditeljima jer mi je to puno značilo sada za vrijeme pandemije COVID-19. Drago mi je što sam sada u reprezentaciji i što ću ovdje imati premijeru – rekao je Luka.


Budući da je zbog ozljede ranije otpao Dragan Bender, a zbog plasmana Phoenix Sunsa u finale konferencije neće biti ni Darija Šarića, Hrvatskoj su bila nužna pojačanja na visokim pozicijama, pogotovo jer je još uvijek upitan i Ivica Zubac, čiji se Clippersi bore protiv Bogdanovićevih Jazzera.


– Na neki mi se način otvorila veća prilika zbog toga, ali to nije razlog zašto sam došao. Bitno mi je da igram, da se natječem i da probam pomoći reprezentaciji da se kvalificira na Olimpijske igre. Uostalom, sada igraju međusobno Zubac i Bogdanović tako da će netko od njih sigurno doći. Volio bih da obojica odu što dalje u NBA-u i osvoje naslov, ali netko će morati izgubiti – komentirao je igrač San Antonio Spursa.


Luka protiv Luke


No jedan se NBA igrač već vratio u reprezentaciju, ali u onu koja će biti na suprotnoj strani. Naime, Luka Dončić, jedna od najvećih NBA senzacija, također dolazi u Rijeku i postoji mogućnost da će već danas izaći na teren.


– Nisam još imao priliku igrati protiv Dončića u NBA-u. U utakmicama u kojima je on igrao, ja nisam tako da će mi sada možda biti prva prilika da stvarno odigramo jedan protiv drugoga. Inače se znamo otprije; kada sam došao u NBA čestitao mi je na uspjehu, a nekoliko smo puta i razgovarali nakon utakmica – komentirao je Luka odnos sa svojim imenjakom te se osvrnuo i na proteklu NBA sezonu sa Spursima.


– Cilj nam je bio izboriti doigravanje, ali, nažalost, nismo uspjeli. Dali smo sve od sebe, ali sezona je bila luda. Puno utakmica, malo odmora i malo vremena… Ispalo je kako je ispalo. Sada se samo nadam da će netko od naših igrača osvojiti NBA ligu iako se, objektivno gledajući, Brooklyn Netsi nameću kao favoriti. No vidjet ćemo – zaključio je Šamanić.


Cvijeće za prijatelja Matiju Katalinića

Luka Šamanić je iskoristio boravak u Rijeci da svrati i do Kastva, gdje je položio cvijeće na grob Matiji Kataliniću, mladom košarkašu koji je prije tri godine izgubio borbu s teškom bolešću.


– Matija i ja smo igrali jedan protiv drugoga u mlađim kategorijama, on je igrao s Kastvom, a ja sa Zagrebom i Cedevitom, odnosno Olimpijom. Često smo se susretali u poluzavršnici i završnici prvenstva Hrvatske, tako smo se upoznali. U međuvremenu smo se čuli, povremeno razgovarali, a u kontaktu smo bili i preko društvenih mreža – kaže Luka Šamanić, koji je posjet iskoristio i za susret s trenerom Kastva Eugenom Tončinićem, kojem je uručio svoj potpisani dres Spursa.