Mirko Novosel

Legenda već godinama upozorava na alarmantno stanje u košarci: “NBA liga uništava hrvatsku košarku”

Davor Petrović

Mirko Novosel//Foto D. KOVAČEVIĆ

Mirko Novosel//Foto D. KOVAČEVIĆ

Sve je neregularno i to je suština cijele priče. NBA liga određuje uvjete i diktira kada se neki igrač smije priključiti svojoj reprezentaciji. Za nas je to ravno katastrofi - tvrdi Novosel



ZAGREB  Poražavajući ishod kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nije predstavljao nikakvo iznenađenje za Mirka Novosela, koji već godinama upozorava na alarmantno stanje u hrvatskoj košarci. Doduše, teorija vezana uz današnje utakmice zadnjeg kola


skupine C još uvijek nudi određene izglede, ali to, u konačnici, djeluje vrlo tanko jer plasman u drugu rundu kvalifikacija znači i prenošenje bodova iz prvog kruga.


Preciznije, u slučaju da Hrvatska pobijedi Finsku u Rijeci, a Slovenija Švedsku u Stockholmu, nastavak kvalifikacija donio bi spajanje s tri prvoplasirane reprezentacije skupine D, odnosno Njemačkom te ili Poljskom, ili Izraelom, ili Estonijom. Za proboj na Svjetsko prvenstvo, Hrvatska bi morala ostvariti barem pet pobjeda u preostalih šest utakmica.




– Nisam sumnjao u pobjedu Slovenije, koja je protiv nas dokazala koliko je kvalitetna kada ima sve igrače na okupu. Na žalost, to ne mogu reći za našu utakmicu. Fincima je tu Lauri Markkanen, koji je svoje igračke kvalitete potvrdio kroz NBA. Osim toga, imaju odličnu reprezentaciju koja je već neko vrijeme na okupu. Finci su stvarno jako dobri – tumači Novosel.


Za njega teški debakl na gostovanju u Ljubljani (69:97) također ne predstavlja iznenađenje. Zapravo, tu spada konačni ishod, dok bi se o koš-razlici dalo pričati.


Apsurd


– Mi moramo znati da reprezentacija Slovenije nije samo Luka Dončić. On je vrhunski igrač i svjetski priznata klasa, ali tu ima dosta kvalitete. Slovenija je bolja i jača od nas, i to je realnost. Još ako tome pridodamo prvu četvrtinu, koju smo odigrali jako loše. Primili smo 33 poena, a postigli ih osam u tom razdoblju. Takav ishod je katastrofalan za svaku reprezentaciju koja želi biti ozbiljna – dodaje Novosel, koji je prošlog četvrtka, na dan spomenute utakmice Slovenije i Hrvatske proslavio 84. rođendan.


Prema njegovim riječima, ove kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, baš kao i one premijerne, koje su održane u razdoblju 2017. do 2019. godine, pate zbog pravila koja određuje NBA liga.


– Sve je neregularno, i to je suština cijele priče. NBA liga određuje uvjete i diktira kada se neki igrač smije priključiti svojoj reprezentaciji. Za nas je to ravno katastrofi. Imali smo minimalni broj dana za pripreme s našim NBA igračima upravo iz tog razloga. Na žalost, NBA liga uništava našu košarku. Njih ne zanima ništa drugo osim njihovog interesa – rezonira Novosel.


Svoje tvrdnje dočarat će slikovitom usporedbom.


– Kada sam s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio prvu medalju, iza nas je bilo 135 dana priprema. Damir Mulaomerović je odličan dečko i odličan trener, ali što je on mogao napraviti i pripremiti kroz ta tri dana, koliko je imao kompletnu momčad na raspolaganju? U tom vremenu ne može se spremiti ništa – objašnjava trofejni trener.


Iz kojeg god kuta se pogleda, sve se svodi na NBA.


– Neki naši reprezentativci koji tamo igraju završili su sezonu puno ranije, a nisu smjeli biti Mulaomeroviću na raspolaganju. Za mene je to apsurd. Mi smo igrali s već formiranim reprezentacijama, koje su već godinama zajedno, a nismo imali vremena za najosnovniju pripremu. NBA je veliko zlo za hrvatsku košarku. Mi smo uvijek ostvarivali rezultate zahvaljujući temeljitim pripremama – kaže Novosel.


Problem playmakera


Dodatni problem, prema njegovom sudu, predstavlja činjenica da se hrvatska reprezentacija već godinama muči s proizvodnjom kvalitetnih playmakera koji bi razigrali ostatak ekipe. Štoviše, Novosel je tu spreman na »prijelazna rješenja«.


– U principu sam protiv angažiranja stranaca u reprezentaciji, ali možda bismo u ovom slučaju to ipak trebali napraviti. Razlika između playmakera je prevelika. Na primjeru Slovenaca se vidi da se na taj način mogu pokrpati pozicije tamo gdje je momčad najtanja. Oni su na Eurobasketu 2017 odlično pogodili s Anthonyjem Randolphom, a sada imaju Mikea Tobeya pod košem – govori legendarni stručnjak.


No, i tu treba biti pažljiv.


– Nekada smo imali rezultate samo zato što smo kod sebe doma pretvarali talente u zvijezde. Stvaranje playmakera je dug i mukotrpan rad, koji zahtijeva određena ulaganja. U ovoj situaciji bi nam dobro možda došao stranac na toj poziciji, ali tu treba uvijek biti oprezan, da ne bi dobli »mačka u vreći«. Dovoljno se sjetiti kako smo svojedobno imali Olivera Lafayettea, koji nije bio blizu kvalitete za našu reprezentaciju. Stranac nam je možda i potreban u ovoj situaciji, ali takvu grešku ne smijemo dozvoliti – tumači Novosel, uz napomenu da će reprezentacija početi rasti onda kada Hrvatska opet počne stvarati domaće igrače.


Pogoduje se slabijima, pate oni jači

Uz to, u prvome planu ipak mora biti, kako Novosel tvrdi, (ne)regularnost kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo.


– Ovako se pogoduje, uvjetno rečeno, slabijim reprezentacijama, a zbog toga trpe jači. Na primjer, Srbija bi mogla ostati bez Svjetskog prvenstva jer je gubila od Latvije i Belgije. Mi smo bili u jednoj od najjačih, ako ne najj