Novi početak

Košarkašice FSV-a na Zametu počele pripreme za premijerligašku sezonu, stigle tri nove igračice

Katarina Blažević

Košarkašice FSV-a s predsjednikom Goranom Lončarom i trenerom Igorom Prtorićem/S. DRECHSLER

Košarkašice FSV-a s predsjednikom Goranom Lončarom i trenerom Igorom Prtorićem/S. DRECHSLER

Zasad još uvijek tražimo i gledamo hoćemo li dovesti još koje pojačanje do početka sezone. Naravno, želimo biti konkurentni, ali problem nam je što na našem tržištu niti nema puno igračica - kaže predsjednik FSV-a Goran Lončar



RIJEKA  Košarkašice FSV-a započele su jučer u sparnim uvjetima Centra Zamet, gdje klima još uvijek nije popravljena, niti će očito u skorije vrijeme biti, pripreme za svoju novu premijerligašku sezonu. Doduše, trener Igor Prtorić na prvom treningu nije mogao računati na kompletnu ekipu. Mlade hrvatske reprezentativke Karolina Škare i Dorotea Brandić dobile su poštedu te će se pridružiti ekipi krajem kolovoza, kao i Ivana Soldo te Magdalena Jurčić.


Što se pojačanja tiče, u klub je iz Trešnjevke 2009 stigla Doroteja Laljek koja će se priključiti 17. kolovoza, dok se Slovenka Nina Škerlep već jučer upoznala s novim suigračicama.


Zasad su se u FSV-u pojačali s dvije djevojke, koje su u Rijeku stigle i studirati, dok su izgubili tri važne karike. Dosadašnja kapetanica Anja Perko odlazi u Englesku raditi u struci nakon završenog Građevinskog fakulteta, dok će Ivana Krajina i Elena Peričić put SAD-a, na tamošnjim fakultetima obje su dobile sportsku stipendiju te će nastaviti igrati košarku.


Zlatna sredina




– Zasad još uvijek tražimo i gledamo hoćemo li dovesti još koje pojačanje do početka sezone. Naravno, želimo biti konkurentni, ali problem nam je što na našem tržištu niti nema puno igračica. Ove godine ne želimo ulaziti u priču s inozemnim igračicama, do nove godine ćemo nastaviti ovako, a onda ćemo vidjeti hoćemo li nešto mijenjati – govori predsjednik FSV-a Goran Lončar.


Od sezone 2019./2020., kada je FSV prvi put u povijesti zaigrao u elitnom rangu hrvatske ženske košarke, u ekipi je uvijek bila barem jedna inozemna igračica, sve do prošle zime kada je riječka ekipa ostala na mladim domaćim snagama. Djevojke su do kraja sezone uspjele doći do sredine ljestvice, a slične ciljeve u klubu imaju i za narednu koja starta 1. listopada.


– Nadamo se opet toj nekoj sredini ljestvici, ako ne i boljem plasmanu. Naravno, želimo napraviti iskorak od prošle sezone, ali s obzirom na situaciju s rosterom, vidjet ćemo… Trener i ja se slažemo kako možemo dobar rezultat napraviti i s domaćim igračicama. Treba dati šansu našim djevojkama, a to prepoznaju i cure iz ostatka Hrvatske, koje nam dolaze jer vide da uglavnom »guramo« domaće igračice – kaže Lončar.


Nešto boljim rezultatima od prošle sezone nada se i trener Igor Prtorić, koji objašnjava kako će ekipa do početka sezone u jutarnjem terminu trenirati u Centru Zamet, dok će u popodnevnom odrađivati trening na vojnom igralištu na Vojaku. A gdje će se igrati utakmice, to je još uvijek nepoznanica. Djevojke su krajem prošle sezone morale iz dvorane Dinko Lukarić prijeći u Centar Zamet zbog pokvarenog semafora, koji je sada popravljen, ali na se Kozali spremaju radovi na parketu tijekom listopada. Riječanke će uoči sezone odigrati i nekoliko pripremnih utakmica.


Mlada ekipa


– Svaku utakmicu idemo po pobjedu, a gdje će nas to dovesti, vidjet ćemo. Bez obzira što smo oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu, ciljamo na najviše. Mlada ekipa? Zato smo i počeli ranije trenirati pa da se bolje spremimo i da izgledamo dobro na terenu. U planu je utakmica kod Udina 7. rujna, zatim dvije utakmice protiv Domžala, turnir u Puli… Realno, ne možemo biti na vrhu, ali pokušat ćemo napraviti što bolji rezultat. Još uvijek ne poznajemo druge ekipe, ne znamo koliko su se pojačale. Pokušat ćemo, sve je u našoj moći, imat ćemo dosta pripremnih utakmica da vidimo gdje smo – kaže trener košarkašica FSV-a Igor Prtorić.


Odlaskom Anje Perko kapetansku je ulogu dobila još jedna razigravačica, 21-godišnja Ivona Kajfeš, koja je u klubu od samog početka, odnosno još dok je ekipa igrala pod KK Viškovo.


– Čast mi je voditi i bodriti ekipu, ipak je to nešto posebno. Imat ćemo jednu mladu ekipu ove sezone, očekujemo još i nove djevojke, ali perspektivna je i talentirana ekipa. Imamo nešto više ciljeve nego prošle sezone, mislim da sredinu ljestvice možemo osigurati, ali i ići prema gornjem dijelu ljestvice. Borit ćemo se svaku utakmicu i dati sve od sebe. Imamo dva mjeseca priprema, bit će pakleno, ali vjerujem da će se na kraju isplatiti taj trud i da ćemo, što je najbitnije, uživati – kaže kapetanica Ivona Kajfeš.