Pripreme reprezentacije

Košarkaši odradili prvi dio priprema u Opatiji: Najteže će biti odlučiti tko će otpasti

Katarina Blažević

Izbornik Damir Mulaomerović/M. GRACIN

Izbornik Damir Mulaomerović/M. GRACIN

Mogu samo biti zadovoljan s prvih tjedan dana priprema. Moram naglasiti da su svi igrači na užem popisu opravdali svoj poziv i očekivanja te su ovdje svi koji su i zaslužili biti - kaže Damir Mulaomerović



OPATIJA Hrvatski košarkaški reprezentativci stigli su do polovice priprema, za sedam dana gostuju kod Slovenije u pretposljednjoj utakmici drugoga kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, dok će 3. srpnja u Centru Zamet ugostiti Finsku. Osim što je sedam dana ostalo do važnog gostovanja, jednako toliko dana je prošlo i otkad se hrvatska vrsta okupila u Zagrebu, a potom isti dan otišla u Opatiju gdje trenira dva puta dnevno. Izbornik Damir Mulaomerović pohvalio je uvjete i ambijent u Opatiji, igrači se tijekom dana mogu rashladiti od vrućina na jednoj od opatijskih plaža, dok do dvorane Marino Cvetković pojedini idu i pješice. Danas će reprezentativci prvi put tijekom ovih priprema otići i do Centra Zamet, gdje će odigrati pripremnu utakmicu s Poljskom, ali zatvorenu za javnost.


Rezultat ipak neće biti toliko važan, već je izborniku Mulaomeroviću ključno vidjeti tko je od 14 igrača, koliko ih se trenutno nalazi u Opatiji, u najboljoj formi. I to bez važnih karika, Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca.


– Siguran sam da će današnja pripremna utakmica s Poljskom biti dobra uvertira u dvoboje sa Slovenijom i Finskom. Očekujemo dobru utakmicu sedam dana uoči gostovanja u Ljubljani. Priprema će nam dobro doći da vidimo gdje smo točno bez Bogdanovića i Zupca, tako da ćemo isprobati razne kombinacije i vidjet ćemo, na kraju krajeva, što smo u ovih sedam dana napravili i što treba popraviti. Nije tu samo upitna pozicija razigravača, već ćemo vidjeti i neke ostale stvari, primjerice, tko je optimalno u najboljoj formi pa da onda odlučimo i koga ćemo morati otpisati, što će biti najteže – kaže izbornik hrvatske košarkaške vrste Damir Mulaomerović.


Benderov povratak




Tjedan dana prošlo je otkako je Mulaomerović odradio prvi trening s momčadi, Ante Žižić se reprezentaciji priključio tek ovoga ponedjeljka, dok 27. lipnja dolaze Bogdanović i Zubac.


– Mogu samo biti zadovoljan s prvih tjedan dana priprema u Opatiji. Najvažnije je da nema nikakvih ozljeda, momci su motivirani i dobro rade. Istina, neki su imali manje odmora od drugih, ali svi daju sve od sebe te nam puno znači i Žižićev dolazak. Situacija s Benderom nakon duge ozljede? Nije igrao utakmice zadnjih godinu dana, ali je u dobrom stanju te trenira već duže vrijeme. Moram naglasiti da su svi igrači na užem popisu opravdali svoj poziv i očekivanja te su ovdje u Opatiji svi koji su i zaslužili biti – kaže Mulaomerović.


Dragan Bender je prije točno godinu dana zadobio tešku ozljedu ligamenata u susretu svog Maccabi Tel Aviva, a izbornik je još na početku priprema naglasio da ga je ugodno iznenadio jer je htio trenirati s momčadi bez obaveze da bude u prvih 12 reprezentacije.


– Super se osjećam, godinu dana nisam igrao zbog ozljede i polako se vraćam u formu. Zasad je sve odlično, nemam nikakvih problema niti nuspojava, tako da mogu biti itekako zadovoljan. Normalno treniram, jedino se sada treba vratiti u igračku formu. Mislim da je to najvažnije i zato i jesam ovdje. Ja sam već ranije počeo raditi s kontaktom, a ovo je prvi put da sam na treningu s ekipom pet na pet. Sada mi je nakon duge ozljede najvažniji taj proces vraćanja u košarkašku formu. Nadam li se mjestu u prvih 12? Vidjet ćemo, dosta je tu momaka koji se bore za mjesto pa ćemo vidjeti što će biti – kaže Dragan Bender, koji uglavnom igra na poziciji krilnog centra.


Odlična atmosfera


U Opatiji mu se sada pridružio i donedavni klupski suigrač, Ante Žižić, koji je upravo jučer i službeno predstavljen kao novi član europskog prvaka Anadolu Efesa.


– Atmosfera u ekipi je odlična, znam sve ove momke dosta dugo, a s nekima sam igrao u klubovima, kao na primjer sa Žižićem. Zapravo sam s dosta njih i odrastao, tako da je super biti ovdje. Ostajem li u Maccabiju? Vidjet ćemo, Maccabi sada mijenja momčad, doveli su i novog trenera, Izraelca Odeda Kattasha, tako da tek moram vidjeti što će biti.


Bender zbog ozljede nije mogao igrati u prve dvije utakmice kvalifikacija sa Slovenijom i Finskom, zadnji je put za reprezentaciju igrao još 2017. godine.


– Utakmice sa Slovenijom i Finskom bit će jako teške. Obje ekipe će doći jako motivirane, ali jednako tako ćemo doći i mi. Stoga očekujem zanimljive i uzbudljive susrete. Podrška navijača? Definitivno očekujem dobru podršku, nisam igrao prije godinu dana u Centru Zamet, ali sjećam se prijateljskog turnira u Opatiji 2017. godine, kada je bila puna dvorana, te sada u Rijeci ponovo očekujem dobru atmosferu – zaključio je Bender.


Vrijedni savjeti tate Smajlagića

Među 14 igrača koji se pripremaju u Opatiji nalazi se i bek šuter Sven Smajlagić, inače sin proslavljenog hrvatskog rukometaša Irfana. Sven je proteklu sezonu proveo u litvanskom Nevezisu.


– Naravno, tatini savjeti u sportu puno su mi pomogli. Pogotovo kada sam bio još mlađi i kada nisam znao kome se obratiti, on je uvijek imao neki pametan savjet. Najčešći savjet je bio taj da, što god se dogodilo, nikad ne odustanem i uvijek težim tome da završim nešto što sam zacrtao. Prati li tata moje utakmice? Uvijek je pratio gdje igram, tako da svaki put kada razgovaramo preko telefona znam što će mi reći, gdje sam pogriješio i što sam trebao bolje napraviti – kaže Sven Smajlagić.