HT Premijer liga

Košarkaši iz Mavrinaca slavili u derbiju začelja

Zlatko Horvat



Derbi začelja otišao je na stranu Adria Oil Škrljeva, koje je zbog ozljeda bilo lišeno pomoći dvojice stožernih igrača, Josipa Barnjaka i Domagoja Vrkića. Konačni rezultat sugerirat će da je to bila šetnja, no takav zaključak je miljama daleko od istine jer utakmica je prelomljena tek u završnih pet minuta, a do tada je vladala velika neizvjesnost.


– Ova pobjeda nam puno znači. Ušli smo u kontraritam nakon serije poraza i trebao nam je ovakav pozitivan rezultat. Pokazali smo sigurnost i odlučnost kod šuta i nismo izgubili puno lopti. Dečki su pokazali da mogu odigrati kvalitetno kada je najteže. Jasno je da pred nama nisu med i mlijeko, ali ova pobjeda donijela nam je dozu sigurnosti u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa – rekao je Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva.


Uvodne minute dale su prilično realnu sliku onoga što će dvjestotinjak gledatelja pratiti idućih sat i pol na parketu SD Dubrava. Na igri obje momčadi se osjetio grč koji sa sobom nosi imperativ rezultata, odnosno iznimno važna utakmica, čiji ishod bi mogao imati ključnu ulogu u borba za status u elitnom razredu hrvatske košarke.


Plus osam




Tijekom prve četvrtine Adria Oil Škrljevo je stalno držalo vodstvo, a u tri navrata imalo je i četiri poena prednosti. No, Dubrava je uvijek uspijevala vratiti rezultatsku ravnotežu. U tom je razdoblju u prvi plan izbio Arkim Martin Robertson s osam postignutih poena i četiri skoka.


Tamnoputi centar zadržao je istu razinu igre i na početku druge dionice, kada je Adria Oil Škrljevo uspjelo pobjeći na osam poena viška (30:22). Taj rezultat semafor je zabilježio u 13. minuti. No, to nije bila dovoljna zaliha za mirniju igru jer Dubrava je u idućih devedeset sekundi napravila seriju 8:0 i stigla je do izjednačenja. Do odlaska na odmor domaća momčad je stigla i do prvog vodstva (40:39).


Dvije kontre


Kontra koju je realizirao Mate Mandić i trica Jordana Riewera vratile su prednost gostima na početku treće četvrtine (44:40). Suvišno je isticati da je nakon toga uslijedilo razdoblje izjednačenosti, u kojem su se momčadi neprestano izmijenjivale u vodstvu. To je trajalo sve do zadnje minute treće dionice, kada su gosti pobjegli na pet poena viška (62:57).


Na otvaranju četvrte četvrtine Ivan Batur je pogodio tricu za dodatni plus na strani Adria Oil Škrljeva. No, u iduće dvije minute Dubrava je uhvatila priključak serijom 6:0. Gosti su odgovorili na isti način, s time da je Mate Mandić istrčao dvije odlične kontre.


Na pet minuta i jedanaest sekundi do kraja, Batur je s lijevog krila zavukao novu tricu, za velikih jedanaest razlike (74:63). Dubrava se odmah prebacila na zonsku obranu, ali to joj nije previše pomoglo jer je Luka Pandurić u 37. minuti realizirao tri slobodna bacanja za dvanaest poena viška (77:65). Četrdeset sekundi kasnije, Antonio Boban je pogodio tricu za petnaest razlike (80:65) i tu je priči bio kraj.