Premijer liga košarkaša

Košarkaši AO Škrljeva poraženi u Krešinom domu, Zadrani stisnuli gas u zadnjoj četvrtini

Zadarski list

Danijel Zovko i Carter Thompson/V. SITNICA

Danijel Zovko i Carter Thompson/V. SITNICA

Zaostajali su Zadrani u prvom poluvremenu osam koševa, u trećoj četvrtini imali i 11 minusa, ali su sve uspjeli do ulaska u samu završnicu nadoknaditi i zaključiti dvoboj s varljivih 14 razlike



ZADAR  Nakon velike pobjede u Ljubljani momčad Vladimira Anzulovića imala je zadatak potvrditi taj uspjeh kontra Adria Oil Škrljeva u 13. kolu HT Premijer lige. Zadatak protiv momčadi koju Zadrani nisu zapamtili po dobrom iz prvog dijela prvenstva odrađen je na kraju s dva nova boda, no put do desete pobjede bio im je doslovno posut trnjem po kojem su se nabadali duge 32 minute. Zaostajali su Zadrani u prvom poluvremenu osam koševa, u trećoj četvrtini imali i 11 minusa, ali su sve uspjeli do ulaska u samu završnicu nadoknaditi i zaključiti dvoboj s varljivih 14 razlike. Dojam se briše, pobjeda se briše, a već prekosutra Anzulovićeve igrače očekuje novo premijerligaško iskušenje u derbiju na terenu Cedevite Junior.


Očekivao se autoritaran ulaz košarkaša Zadra u dvoboj s dužnicima iz prvog kruga prvenstva, no gosti su potvrdili i na parketu Krešinog doma da su ove sezone posebno neugodan takmac branitelju naslova. Nisu se Zadrani ni pošteno zagrijali, a već ih je koševima zasuo tandem Slavica-Vrgoč, koji su u iznimno kratkom roku kombinirano ubacili 13 poena dok je domaći sastav nakon uvodnih pet minuta imao tek 10 poena na svom kontu.


Sjajni Slavica


Gostima je svakako u prilog išao i prerani ulazak u bonus Zadrana, ali je unatoč brojnim izlascima zelenih na crtu slobodnih bacanja, prednost pred drugi dio utakmice imala Anzulovićeva momčad, koja je preko Buljana ostvarila tri poena viška (25:22). Činilo se da je tu zadarskim mukama po Škrljevu došao kraj, jer je druga četvrtina otvorena s vanjskim ubačajem Jordana za 28:22, ali ponovno su paniku u zadarskoj obrani počeli sijati Barnjak i Slavica, a kao i u prvoj dionici, problem je Zadru predstavljao rano iskorišteni bonus te loše zagrađivanje obrambenog skoka. Gomila slobodnih bacanja goste je ubrzo dovelo do odlične situacije, Barnjak je povukao svoje do tri plusa (33:36), potom je njegovu ulogu preuzeo nadahnuti Slavica te se Anzulovićeva momčad pred sami smiraj prvog poluvremena našla u osam poena minusa (36:44).




Reagirali su zatim s nekoliko dobrih poteza Mavra i Junaković te smanjili na 42:45, no zadnji koš u prvom poluvremenu ipak je pripao gostima, preko Šajina (42:47), a igrači Damira Rajkovića su nastavili svoj pozitivan niz i početkom nastavka. Tek dvije minute bilo im je dovoljno da se dočepaju dvoznamenkastog vodstva (45:56).


Alarm


Slavica i Zovko ubacili su tricu, dok je Jelenković zabio koš i dodatno što je ozbiljno upalilo alarm na Višnjiku. Srećom po Anzulovića, uspio se njegov sastav jako brzo pribrati i do kraja treće četvrtine preokrenuti rezultat. Morali su povući Carter i Thompson, pridodali su se Marčinković i Vuković svaki s tricom te se 90 sekundi prije ulaska u završnu dionicu 11 minusa pretvorilo u tri plusa (64:61). Škrljevo, međutim, ni u tom trenutku nije planiralo položiti oružje, već je preko Barnjaka osiguralo minimalno vodstvo pred odlučujućih 10 minuta, ali se uspjelo održati u egalu tek dvije naredne minute do rezultata 72:70. Nakon toga je Zadar konačno ubacio u šestu brzinu i preko Cartera i Marčinkovića napravio 8:0 seriju s kojom je i prelomio ovaj dvoboj.


S 10 poena viška (82:72) bezbrižno se ušlo u zadnjih pet minuta iako su gosti imali priliku nakon nesportske Junakovića pa tehničke klupi Zadra, vratiti se u egal. No, Slavica nije iskazao preciznost s linije iako je bio najbolji igrač na parketu Krešinog doma s nestvarnim učinkom od 34 koša i 10 skokova. Kod domaće momčadi ponovno je prvo ime bio Carter, koji je zabio 17 poena i imao četiri skoka i šest asistencija, dok je odmah iza njega stajao mladi Buljan s učinkom od 13 poena i četiri skoka.


Zadar – Adria Oil Škrljevo 95:81

Susret 13. kola Premijer lige košarkaša: Zadar – Adria Oil Škrljevo 95:81 (25:22, 17:25, 22:18, 31:16). Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 200. Suci: Krunoslav Peić, Branimir Galić i Krešimir Anzulović.


ZADAR: Carter 17, Marčinković 8, Paponja, Jordano 3, Vuković 12, Brala 4, Bursać 5, Junaković 11, Buljan 13, Drežnjak 8, Mavra 5, Thompson 9.


AO ŠKRLJEVO: Jelenković 3, Stojanović, Hortman, Vucić, Bešić, Barnjak 21, Šajin 4, Vrgoč 12, Slavica 34, Ćošić, Zovko 7.