Dario Šarić

Igrač Sunsa vratio se u dres reprezentacije nakon ozljede: “Trebaju igrati oni koji zasluže, a ja ću dati sve od sebe”

Katarina Blažević

Dario Šarić/M. GRACIN

Dario Šarić/M. GRACIN

Teško je sada, nakon nekakve situacije koja nas muči zadnjih godina, očekivati velike rezultate. Imamo 12 momaka koji moraju biti spremni žrtvovati i boriti se. Idemo utakmicu po utakmicu - kaže Šarić



OPATIJA Prije 13 mjeseci šepajući je napustio parket nakon samo dvije i pol minute druge utakmice NBA finala, a pretrage su potom potvrdile da se radi o jednoj od najtežih sportskih ozljeda. Dario Šarić zbog rupture prednjeg križnog ligamenta koljena propustio je cijelu prošlu sezonu, trenirati je počeo u svibnju ove godine, a sada se s hrvatskom reprezentacijom u Opatiji priprema za nadolazeći EuroBasket. Iako je izbornik Mulaomerović naglasio kako na njega i Simona mora paziti zbog ozljeda, Šarić trenutno trenira s momčadi po normalnom programu te će danas krenuti put Češke, gdje njega i ostatak reprezentacije čeka pripremni turnir.


– Osjećam se dobro, od polovine svibnja pa sve do 23. srpnja sam normalno trenirao u SAD-u. Pripremao sam se da dođem što spremniji i bolji, da zacijelim ozljedu koju sam vukao kroz cijelu sezonu. Lijepo je uvijek biti ovdje s ekipom, moram priznati da mi je nedostajala reprezentacija. Uvijek mi je čast i ponos igrati za Hrvatsku. Mogu li do rujna biti na sto posto? Mislim da mogu, u razgovoru s trenerom i stručnim stožerom ćemo polako dizati intenzitet minuta i utakmica. Ali sve ovisi kakav ću biti na terenu. U ovom trenutku trebaju igrati oni koji zasluže i koji igraju najbolje, a ja ću dati sve od sebe kao i uvijek. Malo po malo ćemo se dizati da ne bi došlo do neke neplanirane ozljede – oprezan je Dario Šarić, koji je posljednje susrete Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo gledao preko TV-a.


Smith


Nakon raspada sistema protiv Slovenije i Finske, Šarić je svejedno optimističan. Manjak euforije u javnosti vidi kao – plus.




– Malo je nezahvalna situacija zbog FIBA-inog rasporeda, teško je to sve postaviti jer NBA igrači ne mogu dugo biti s ekipom. Svejedno mislim da ima tu i puno pozitivnih stvari. Tu su mladi momci koji dolaze, skupit će se 12 najboljih i dobro je što nema euforije iza nas, nego onih 12 koji budu na turniru će pokušati odraditi najbolje što mogu. Ja sam pozitivan, ovi dečki zaslužuju priliku i mislim da, ako se sve posloži, ovaj ciklus može proći dobro. Jaleen Smith? Savez se odlučio za Amerikanca, radi se o vrhunskom igraču i momku. Teško je previše reći jer smo skupa tek dva, tri dana te je nešto više očekivati sada teško. Ali kako budemo prolazili kroz treninge i pripremne utakmice, bit će i njemu lakše, kao i nama svima da se priviknemo na njega – kaže Šarić.


Phoenix


Šarić je trenutno jedna od triju opcija izbornika Mulaomerovića na poziciji centra, uz Zupca i Matkovića, a o očekivanjima na EuroBasketu nije htio previše govoriti.


– Teško je sada, nakon nekakve situacije koja nas muči zadnjih godina, očekivati velike rezultate. Imamo 12 momaka koji moraju biti spremni žrtvovati i boriti se. To u ovoj grupi postoji, idemo utakmicu po utakmicu i pokušati se »bildati« do prvenstva pa da ondje budemo u najboljem sjaju. To sigurno možemo, ali o očekivanjima je teško govoriti. Povratak u Phoenix? Zasad je to plan, razgovaram s trenerom i sve je u redu, ali u NBA svijetu se to praktički do kraja ne zna, osim ako si možda neka zvijezda. Na meni je da se vratim od ozljede i da budem na sto posto, a sada sam fokusiran na reprezentaciju pa ću se onda lako prilagoditi kada dođem u SAD – zaključuje Dario Šarić.