Određeni domaćini

Hrvatski košarkaši saznali gdje će igrati pretkvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Parizu

Hina

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Igara



ZAGREB Hrvatska košarkaška reprezentacija će na put prema plasmanu na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine krenuti s pretkvalifikacijskog turnira koji će biti održan u Istanbulu, objavio je Hrvatski košarkaški savez (HKS).


Na sjednici Središnjeg odbora FIBA-e potvrđeno je pet zemalja domaćina Olimpijskih pretkvalifikacijskih turnira.


Pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.




Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Igara.


Pet predolimpijskih kvalifikacija igrat će se od 12. do 20 kolovoza, pri čemu će se dva turnira održati u Europi. Jedan u Istanbulu, a drugi je podijeljen između Poljske i Estonije u grupnoj fazi, dok se završnica igra u poljskim Gliwicama.


Američki turnir će se odigrati u Argentini, afrički u Nigeriji, a domaćinstvo azijskog turnira će se naknadno utvrditi.


Ukupno će iz Europe sudjelovati 16 reprezentacija, a samo će dvije osvojiti mjesto u sljedećem vlaku za OI – olimpijskom kvalifikacijskom turniru.


Na oba pretkvalifikacijska turnira reprezentacije će biti podijeljene u dvije skupine po četiri ekipe. Po dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine igrat će u polufinalu, a najbolji iz tih mečeva finale. U kvalifikacije za OI plasirat će se samo pobjednici turnira.


Europske reprezentacije su raspoređene u osam jakosnih šešira na temelju FIBA svjetske rang liste. Ždrijebom će reprezentacije biti raspoređene u četiri skupine. Jakosne skupine 1, 4, 5 i 8 bit će izvučene u skupine A i B koje će se igrati u Poljskoj i Estoniji, a jakosne skupine 2, 3, 6 i 7 tvorit će skupine C i D u Turskoj.


Hrvatska je svrstana u drugu jakosnu skupinu što znači da će prvu stepenicu prema Olimpijskim igrama morati prijeći u Istanbulu.


Potencijalni protivnici naše reprezentacije su Ukrajina i Belgija (treća jakosna skupina), Nizozemska i Bugarska (šesta jakosna skupina), te Island i Švedska (sedma jakosna skupina).


Ždrijeb je 1. svibnja.


OLIMPIJSKE PREDKVALIFIKACIJE - EUROPA
JAKOSNE SKUPINE
Skupina 1: Češka, Poljska
Skupina 2: Turska. HRVATSKA
Skupina 3: Ukrajina, Belgija
Skupina 4: Izrael, BiH
Skupina 5: Mađarska, Estonija
Skupina 6: Nizozemska, Bugarska
Skupina 7: Island, Švedska
Skupina 8: S.Makedonija, Portugal