Kvalifikacije za OI

Hrvatski košarkaši protiv Brazila kreću po olimpijsku vizu: “Imamo kvalitetu za dobar rezultat”

Luka Medak

Izbornik Veljko Mršić i igrači tijekom opatijskog okupljanja/Foto Arhiva NL

Izbornik Veljko Mršić i igrači tijekom opatijskog okupljanja/Foto Arhiva NL

Na nama je da izgledamo kao prava ekipa, možemo biti sretni što na kraju imamo dosta kvalitetnih igrača. Imamo iskustva i na nama je da nađemo recept za pobjedu - kaže Roko Leni Ukić



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija večeras od 20 sati protiv Brazila igra prvu utakmicu na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Splitu. Nakon što će od 16.30 sati snage odmjeriti Meksiko i Rusija, Hrvatska će u Spaladium Areni igrati protiv reprezentacije koju vodi hrvatski stručnjak Aleksandar Petrović, dobar poznanik izbornika Veljka Mršića.


– To je utakmica kao i sve druge, nema tu nikakve razlike, neovisno o tome tko sjedi na drugoj klupi. U karijeri sam se već puno puta susreo s trenerima koji su me trenirali i s kojima sam u jako dobrim odnosima. Acu sam vidio u hotelu, dugo ga poznajem, međutim, on je trener protivničke momčadi i kad počne utakmica, fokus je samo na igri, kao što i od igrača tražim fokus na svaki posjed. Nema tu posebnog opterećenja za mene, niti za igrače, znamo što je naš posao – komentirao je Mršić. Izbornik će na raspolaganju imati dvanaestoricu igrača, među kojima će biti tek jedan NBA igrač.


– Skupljali smo se gotovo tri tjedna i svaki je tjedan upadao neki novi igrač. Čekali smo što će se dogoditi u NBA doigravanju i koje ćemo igrače dobiti, ali ispostavilo se da je došao samo Bojan Bogdanović – komentirao je izbornik. Osim Bogdanovića, glavni nositelji igre Hrvatske bit će Mario Hezonja, Ante Toni Žižić i kapetan Roko Leni Ukić.




– Situacija je specifična s obzirom na to da su pripreme bile kratke i da im se dosta igrača nije moglo odazvati od prvoga dana, ali sam uvjeren da su i druge reprezentacije imale sličnih problema. Stoga ne trebamo razmišljati o tim otežavajućim okolnostima, nego možemo biti sretni što na kraju ipak imamo dosta kvalitetnih igrača. Sigurno posjedujemo kvalitetu za rezultat koji želimo, a na nama je da izgledamo kao prava ekipa, koliko je to moguće s obzirom na kratki period priprema. Bogdanović nam je sigurno veliko pojačanje, ali svjedoci smo nekih ranijih utakmica u kojima smo imali više NBA igrača koji su igrali u sjajnom ritmu, a opet nismo dobro prolazili protiv momčadi koje nisu imale niti jednog, tako da imamo sva moguća pozitivna i negativna iskustva i na nama je da sada nađemo recept za pobjedu – objasnio je Ukić.


Hrvatska će dan nakon Brazila, također u 20 sati, igrati protiv Tunisa. U petak je slobodan dan, dok su u subotu na rasporedu polufinala, a u nedjelju veliki finale koji će odlučiti o putniku na Olimpijske igre u Tokio.