Kvalifikacije za OI

Hrvatski košarkaši nemaju pravo na krivi korak protiv Njemačke ako žele vidjeti Olimpijske igre u Tokiju

Luka Medak

Roko Leni Ukić, Pavle Marčinković i Bojan Bogdanović/Foto PIXSELL

Roko Leni Ukić, Pavle Marčinković i Bojan Bogdanović/Foto PIXSELL

Kada izađem na parket, dajem sve od sebe. Siguran sam i da svi dečki oko mene isto tako razmišljaju. Ako ćemo mi to htjeti, mi ćemo to i ostvariti. Kvalitetu imamo - kaže Pavle Marčinković



RIJEKA  Nakon teškog poraza od Brazila i neuvjerljive pobjede protiv Tunisa, Hrvatska je završila druga u skupini B3 i danas će u 16 sati igrati polufinale protiv Njemačke, pobjednika skupine A3. U finalu je sigurno predstavnik američkog kontinenta jer su se u drugo polufinale plasirali Meksiko i Brazil, dok su Tunis i Rusija kao trećeplasirani u svojim skupinama već otišli kući.


– Sada smo u situaciji u kojoj jesmo i moramo iz nje izvući maksimum. Siguran sam da će važnost utakmice i podrška popunjenijih tribina izvlačiti iz nas dodatne atome snage i da ćemo izgledati puno bolje. Njemačka je, baš kao i mi, bez nekih važnih igrača, ali dobra su reprezentacija s puno igrača u Euroligi, dva su igrača u NBA ligi. Dobili su dvije utakmice, mučili se jesu, ali su izašli kao pobjednici. Imaju fizički potentne igrače i morat ćemo biti puno bolji nego protiv Tunisa, gdje smo iskoristili fizičku dominaciju na nekim pozicijama. Protiv Njemačke to će biti teže, ali ostvarivo. Dižemo se, nije onako kao bih ja želio i kako bi momčad željela, ali očekujem našu dobru utakmicu, dobru igru i na kraju i dobar rezultat – rekao je izbornik Veljko Mršić uoči okršaja s Nijemcima.


Junak


Pavle Marčinković, koji je tricom, dvjema osvojenim loptama i trima napadačkim skokovima u trenucima kada se lomila utakmica, bio junak pobjede Hrvatske nad Tunisom, smatra kako momčadi treba više zajedništva za bolji rezultat, odnosno za slavlje nad Njemačkom.




– Žao mi je što sami sebe dovodimo u ovakve situacije, i to zbog stvari koje stvarno možemo sami kontrolirati. Ne trebam ni govoriti kakva je Njemačka momčad i što nas očekuje. Trebamo krenuti od sebe i podići taj obavezni dio na višu razinu. Ako to uspijemo, i rezultat će biti povoljan. Jedino ako smo svi zajedno, možemo postići naš cilj. Moramo gledati u tom smjeru jer nas samo neki detalji dijele od toga hoće li neki od nas prvi put postati olimpijci. Naježim se kada mi je ta misao u glavi i kada izađem na parket dajem sve od sebe. Siguran sam i da svi dečki oko mene isto tako razmišljaju. Ako ćemo mi to htjeti, mi ćemo to i ostvariti. Tu je kraj priče jer mi kvalitetu imamo. Budimo optimistični – izjavio je Marčinković.


Blokada


Osim zajedništva, Hrvatskoj će za plasman na Igre prije svega trebati i raspoloženi Bojan Bogdanović i Mario Hezonja. U prvoj utakmici nisu odigrali na zadovoljavajućoj razini, u drugoj se probudio Hezonja s 27 poena, ali još uvijek se čeka najbolje izdanje jedinog NBA igrača u hrvatskim redovima.


– Dobro ćemo se pripremiti i nadam se da će svi gledati kvalitetniju Hrvatsku protiv Njemačke. Osobno, pokušavam igrati što bolje, ali možda je neka blokada u glavi. Ja sam prvi koji treba poboljšati svoju igru i podići ekipu. Ne idem dovoljno unutra, ne iznuđujem prekršaje, ali ne brinem se za sebe i svoju formu. Bit će to bolje – komentirao je Bogdanović, koji još uvijek traži svoj ritam u reprezentaciji nakon naporne sezone s Utah Jazzom.


Hrvatska, dakle, više nema mjesta za pogrešku, a danas će imati priliku pokazati jesu li išta naučili iz prvih dvaju susreta i pretvoriti svoje riječi u djela.