EuroBasket

Hrvatske košarkaša u slučaju pobjede nad Finskom u četvrtfinalu EuroBasketa čekaju aktualni svjetski prvaci

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Španjolci su u osmini finala svladali Litvu



BERLIN Španjolska muška košarkaška reprezentacija plasirala se u četvrtfinale EuroBasketa nakon što je u osmini finala u Berlinu svladala Litvu sa 102-94 (19-20, 21-25, 23-23, 20-15; 19-11).


Litva je vodila gotovo čitavim tijekom susreta, sredinom treće četvrtine imala i najvećih 11 razlike (58-47), a četiri i pol minute prije kraja njezina je prednost bila 75-68. No, tada su Litvanci stali u napadu, a Španjolce je u igru s nekoliko ubačaja vratio Lorenzo Brown. U posljednju minutu četvrte četvrtine ušlo se s prednosti Španjolske 80-78 da bi Brazdeikis tricom 37 sekundi prije isteka vremena donio prednost Litvi od 81-80. No, Garuba je u sljedećem španjolskom napadu poentirao nakon skoka u napadu za 82-81, no Litva je imala 16 sekundi za posljendji napad. Tada je Sabonis nepravilnim blokom napravio prekršaj u napadu i posjed je otišao na stranu Španjolske. Willy Hernangomez je pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 83-81. U posljednjem napadu Litve Jokubaitis je pokušao tricom donijeti pobjedu svojoj momčadi, nije bio precizan, ali njegov promašaj popravio je Brazdeikis za produžetak.


U dodatnih pet minuta Španjolska je krenula serijom 5-0, a zatim i povećala vodstvo na 95-88. No, Lekavičius i Brazdeikis su vezanim tricama smanjili na 95-94 1:12 minuta prije kraja, a kod tog rezultata Liva je imala i napad. Pola minute prije kraja Brazdeikis je izgubio loptu, a onda napravio i nesportski prekršaj na Brownu što je Španjolska iskorsitila da pogocima iz slobodnih bacanja i košem iz igre pobjegne na nedostižnih 99-94 19 sekundi prije kraja.




Lorenzo Brown sa 28 i Willy Hernanfomez sa 21 košem predvodili su Španjolsku koja je po rekordni 21. put zaredom stigla među najboljih osam na EuroBasketu, dok su Mindaugas Kuzminskas sa 18 i Ignas Brazdeikis sa 17 poena bili najefikasniji kod Litve.


Španjolska će u četvrfinalu u utorak igrati protiv pobjednika utakmice Hrvatska – Finska koji se igra u nedjelju u 14.45 sati.


Ranije u subotu u četvrfinale su se plasirale Njemačka, koja je sa 85-79 nadigrala Crnu Goru, Slovenija koja je sa 88-72 bila bolja od Belgije te Francuska koja je sa 87-86 svladala Tursku nakon produžetka. Njemačka će u četvrfinalu igrati protiv pobjednika susreta Grčka – Češka, Francuska protiv boljeg iz susreta Srbija – Italija, a Slovenija protiv pobjednika utakmice Ukrajina – Poljska.