Riječanin u Ciboni

FRAN PILEPIĆ: Cedevita je kvalitetna momčad i sve je na nama

Kristian Sirotich

Fran Pilepić/Foto PIXSELL

Fran Pilepić/Foto PIXSELL

Ne želim nas ureknuti. Idemo utakmicu po utakmicu. Treba biti skroman. I u NBA ligi se događa da se utakmice okreću, u nekoliko dana serija sa 2-0 ode na 2-3. Cedevita je kvalitetna momčad i sve je na nama. Ne smijemo se opuštati, ne smijemo im pružiti niti najmanju prigodu jer oni će je znati iskoristiti - kaže Pilepić



RIJEKA Košarkaši Cibone poveli su 2-0 u finalnoj seriji doigravanja za prvaka Hrvatske nakon što su u petak u drugoj utakmici u svojoj dvorani nadigrali Cedevitu 90:82. Pomalo neočekivanom otvaranju finalne serije uvelike je kumovao i Riječanin u dresu »vukova«, Fran Pilepić bio je jedan od najboljih igrača pobjedničke momčadi na parketu KC-a »Dražen Petrović«. Sin jednog od ponajboljih riječkih košarkaša Borisa Pagija Pilepića ubacio je protiv Cedevite 17 poena za nešto manje od 19 minuta provedenih na parketu, uz dva skoka i dvije asistencije. Pilepić je odigrao sjajno prvo poluvrijeme, u drugom je pogađao onda kada se lomio rezultat. Činjenica da je promašio samo dvije lopte iz osam pokušaja (75 posto realizacije) ukazuje koliko je kvalitetnu rolu odradio za svoju momčad.


– U prvoj utakmici smo osjetili da možemo igrati protiv Cedevite i odlučili smo što je moguće kvalitetnije nastaviti – započet će Fran Pilepić, jedan od junaka druge Cibonine pobjede. – Dobro, i Cedevita nam je dala prostora za kvalitetnu izvedbu, ali vjerovali smo da možemo ostvariti i drugu pobjedu i to smo na kraju ostvarili. Zaista smo zadovoljni s ovom prvom fazom, odradili smo je bez greške.


Voda na mlin


Malo tko je očekivao da bi finalna serija mogla započeti dvjema vezanim pobjedama Cibone.




– Razumijem i zbog čega. Doduše, Cibona je u prvom dijelu ABA lige, prije nego sam došao, ostvarila jednu pobjedu, u ostalim utakmicama Cedevita nas je dosta lagano pobjeđivala. Mogu shvatiti da su ljudi malo sumnjali u naše kvalitete, ali Cedevita je i protiv Zadra imala problema, to njihovo polufinale se razvuklo na pet utakmica, nisu baš imali vremena za odmoriti se. Jednostavno, imali smo malo veću pauzu od njih, imali smo se vremena odmoriti i kvalitetno pripremiti, a imali smo i prednost domaćeg terena. Voda je malo došla na naš mlin i ono što nam je bilo ponuđeno, to smo i iskoristili.


Utakmica protiv Cedevite bila je najbolja Franova partija u Ciboni ove sezone i kada je riječ o prvenstvu i kada je riječ o doigravanju.


– Slažem se. Situacija u klubu je takva da igramo s čitavim rosterom, svi dečki sudjeluju u igri i trener Velić jednostavno traži onoga tko je najraspoloženiji. Svjestan sam da mi je ova sezona moguće čak i najgora u karijeri, ali ima još sasvim dovoljno vremena da se taj dojam popravi. No, najbitnije mi je ono što je sada, odnosno ovaj finale, želim pružiti maksimum i pomoći momčadi koliko god to bude moguće. Bitno je da sada budem onaj pravi.


Kemija


Finalna serija igra se na četiri pobjede. Cibona je dva koraka od titule protiv momčadi koju i dalje svi smatraju izrazitim favoritom. Iz suparničkog tabora dolaze izjave tipa: »budemo li gubili 3-0 i dalje ćemo biti favoriti«. Koliko je Cibona blizu ili daleko od titule na neki će se način vidjeti već 28. svibnja, kada je na rasporedu treća utakmica finalne serije.


– Ovih 2-0 zvuči jako lijepo, dobro se osjećamo, optimistični smo, a prvenstveno zbog toga što smo pružali kvalitetne partije ove dvije utakmice. No, također smo svjesni da nas sad očekuje jedna druga priča, selimo se na njihov teren, u Dom sportova i očekujemo njihovu reakciju, očekujemo agresivniju Cedevitu. Sigurno će biti teže i kompliciranije nego u ove prve dvije utakmice, ali do sada smo izgledali odlično i još uvijek je sve na nama. Do sada smo izgledali odlično, budemo li ostali na sadašnjoj razini imat ćemo velike šanse.Gledajući obje utakmice i način na koji su se rezultatski razvijale dojam je da je kemija unutar Cibonine momčadi odlična, što se za Cedevitu ne bi moglo reći. Možda je to samo plod rezultatskog raspleta, ali nepobitna je činjenica da kod branitelja naslova mnogo toga nije štimalo.

– Ne bih ulazio u njihovu stranu priče, ali apsolutno mogu potvrditi da je pravi užitak biti dijelom Cibone ove sezone. Bez imalo pretjerivanja, ovo je sigurno jedna od boljih atmosfera unutar momčadi u kojima sam ja igrao tijekom svoje karijere. Užitak je doći u svlačionicu, a osjeti se to i na terenu.


Iskustva


Fran Pilepić iz Rijeke je otišao u turbulentnim godinama propasti onog starog, pravog Kvarnera. Prvo u Slavonski Brod, pa Široki, Bilbao, dvije sezone odradio je potom u Cedeviti, jednu u Cantuu. Jednu je godinu proveo u Turskoj (Selçuklu Belediyesi), jedno kratko vrijeme bio je u Litvi (Lietkabelis) prije nego se sada skrasio u Ciboni.


– Kakva su iskustva, iskustva su onakva kakva ti je sezona. Uvijek sam se trudio biti maksimalno spreman i maksimalno pomoći momčadi za koju igram. Moram reći da sam zadovoljan svojom karijerom, a predamnom je još pet, šest godina nadam se kvalitetne košarke i potrudit ću se da to iskoristim najbolje što mogu – dodat će 30-godišnji branič, koji zna kakav je osjećaj osvajati titule. Dva puta je bio prvak s Širokim, dva puta s Cedevitom. Je li došlo vrijeme i za naslov s Cibonom?


– Nadam se. Ne želim nas ureknuti. Idemo utakmicu po utakmicu. Treba biti skroman. I u NBA ligi se događa da se utakmice okreću, u nekoliko dana serija sa 2-0 ode na 2-3 i bila bi velika greška da sada poletimo. Cedevita je kvalitetna momčad i sve je na nama. Ne smijemo se opuštati, ne smijemo im pružiti niti najmanju prigodu jer oni će je znati iskoristiti. Utakmica po utakmicu, biti na zemlji i nastaviti igrati kvalitetnu košarku – zaključuje Pilepić.