Košarka

Drugi dio kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska traži ključnu pobjedu protiv Turske

Luka Medak

Roko Leni Ukić/Foto PIXSELL

Roko Leni Ukić/Foto PIXSELL

Turci su »papirnati« favoriti u ovom trenutku, ali mi imamo svoje ambicije i ne samo da se nećemo predavati, nego ćemo iskoristiti svaku šansu da dođemo do pobjede - kaže Roko Ukić



RIJEKA Večeras u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu košarkaška reprezentacija Hrvatske igrat će kvalifikacijsku utakmicu za Eurobasket protiv Turske. To je prva utakmica još od veljače, kada su izabranici Veljka Mršića pobijedili Švedsku i Nizozemsku te se popeli na prvo mjesto skupine D.


Ipak, u ovih devet mjeseci promijenila se situacija u brojnim reprezentacijama pa tako i u našoj, što znači da prijašnji rezultati ne mogu biti mjerilo u ovom »balonu« u Istanbulu.


Za početak je dobro što su svi igrači i članovi stožera bili negativni na testovima za koronavirus te su mogli bez poteškoća odraditi treninge. Izborniku Veljku Mršiću na raspolaganju su svi osim Krune Simona, koji je sinoć u Beogradu s Efesom igrao protiv Crvene zvede te je odlučio propustiti ovaj susret kako bi mu se tijelo stiglo oporaviti za predstojeću utakmicu sa Švedskom.




Simon ima 35 godina i razumljivo je da se želi sačuvati od preintenzivnog napora, pogotovo zato što ove sezone igra najbolju košarku karijere i šteta bi bila da ga uspori neka ozljeda. No, za razliku od Simona, njegov suigrač iz Efesa Shane Larkin nastupit će za Tursku, a osnovni razlog je činjenica da su Turci u veljači upisali dva poraza te im očajnički trebaju bodovi.


Naime, tada su igrali bez Amerikanca u momčadi, kao i bez ostalih euroligaških igrača, a zbog loših su rezultata u međuvremenu promijenili i izbornika. Sada su u puno opasnijem sastavu i traže »novi početak«.


– Turci su »papirnati« favoriti u ovom trenutku, s obzirom na to da će igrati Larkin, koji je među najboljim igračima u Europi, te još nekoliko prvotimaca Efesa i Fenera. No, tim više možemo igrati bez nekog mača nad glavom. Mi sigurno imamo svoje ambicije i ne samo da se nećemo predavati, nego ćemo iskoristiti svaku šansu da dođemo do pobjede – rekao je naš kapetan Roko Ukić.


Hrvatskoj je dovoljna samo jedna pobjeda u ove dvije utakmice, što znači da će nam, u slučaju poraza od Turske, itekako dobro doći Simon u nedjelju protiv Švedske.


– Sastav Hrvatske također je nešto drugačiji naspram veljače, ali odlikuje ga dobar spoj mladosti i iskustva, koji se u prvom prozoru pokazao kao dobar recept za pobjede. – Mislim da mi na tragu onoga što smo napravili u prvom prozoru trebamo nastaviti i u ovom. Zajedništvo i dobra kolektivna igra u obrani su nešto što nas je krasilo i tako trebamo i nastaviti – zaključio je Filip Krušlin.