Predviđeni scenarij

Cibona završila u stečaju, Uprava sada kreće u preoblikovanje u Športsko dioničko društvo

Katarina Blažević

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Sada je na snazi rok od 45 dana kada zagrebački velikan mora uvjeriti institucije da može odraditi preoblikovanje



RIJEKA Hrvatski košarkaši div i službeno je dotaknuo dno. Cibona je današnjim danom otišla u stečaj, nakon što je došao i taj 120. dan kako je njezin račun blokiran od strane FINA-e zbog dugova. Prvenstveno se ti dugovi odnose na bivše sportske direktore Marina Rozića te Andriju Žižića, ali i još poneke, dok je klub ujedno blokiran i pri Hrvatskom košarkaškom savezu zbog neisplaćenih igrača i trenera iz prošle sezone.


Zbog toga, pak, Cibona u novu sezonu Premijer lige ne može krenuti s novim igračima jer ih ne može registrirati, već tek s petoricom koji su igrali i prošle sezone (Aranitović, Vuković, Radovčić, Majcunić i Perasović) te juniorima.


Jedino bi u ABA ligi trebali smjeti igrati i oni koji su za Cibonu potpisali ovoga ljeta, ali i to je trenutno upitno jer je za one koji prošle sezone nisu igrali u Hrvatskoj (Stein, Proleta, Buljan) potrebno ishoditi izlazno pismo, a njega opet traži ured HKS-a.




Ipak, Uprava na čelu s Tomislavom Šerićem ima plan te je nedavno objavila kako klub kreće u preoblikovanje iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo, a i na postupak stečaja su bili spremni. Zbog toga su već zatražili da se proces stečaja produži do trenutka kada će klub i službeno početi preoblikovanje.


Sada je na snazi rok od 45 dana kada zagrebački velikan mora uvjeriti institucije da može odraditi preoblikovanje, za koje je ujedno potreban i Pravilnik o preoblikovanju koje Ministarstvo turizma i sporta RH još nije donijelo, i da njime može izvući klub iz velikih problema. Kako su u Ciboni naveli, dug trenutno iznosi pet milijuna eura te bi se preoblikovanjem, odnosno pretvorbom u dionice, smanjio za barem dva milijuna eura.