Davor Kus

Bivši riječki košarkaš s Cibonom je osvojio četiri Kupa Krešimir Ćosić: “To je specifično natjecanje, često favoriti ne pobjeđuju”

Katarina Blažević

EVOCIRANJE USPOMENA - Davor Kus/Foto PIXSELL

EVOCIRANJE USPOMENA - Davor Kus/Foto PIXSELL

Baš zato to natjecanje daje posebnu draž. Što se tiče trenutnog stanja, rekao bih da je Cibona u ovom trenutku lagani favorit prema onome što je prikazala u zadnjih petnaestak dana - kaže Kus



RIJEKA Riječanin Davor Kus svoju je profesionalnu košarkašku karijeru započeo 1996. godine u Kvarneru, zaključio ju je točno dvadeset godina kasnije u susjednom Škrljevu, ali najbolje je igračke dane proveo u zagrebačkom velikanu. Kus je s Cibonom osvojio čak osam naslova prvaka Hrvatske, dok je četiri puta podizao i trofej Kupa, koji će se ove subote u Centru Zamet dodijeliti 31. put u povijesti.


Igrao je Kus i u Grčkoj, Španjolskoj te Italiji, ali u tri navrata vraćao se u redove Vukova, s kojima je svoju zadnju titulu osvojio 2013. godine. Bila je to titula pobjednika Kupa Krešimir Ćosić, Cibona je tek nakon produžetka, u kojem je tricu zabio i riječki košarkaš, »slomila« Cedevitu.


– Ne mogu istaknuti nijedan od tih četiriju Kupova jer svaki trofej ima svoju vrijednost i svaki je zaseban. Često me pitaju koji mi je trofej najdraži od svih naslova prvaka Hrvatske, kao i Kupa, ali zaista je teško izdvojiti jedan jer svaki ima neki svoj put te, na kraju krajeva, sama ta konačna nagrada je posebna i lijepa. Pamtim finale 2013. godine, sjećam se da je bio produžetak i da je utakmica odigrana u sjajnoj atmosferi – govori 43-godišnji Davor Kus, nekadašnji član trofejne Cibone i hrvatski reprezentativac.


Moguća iznenađenja




Kusova Cibona nedavno je dobila novo ime na klupi nakon što je Vladimir Jovanović nanizao poraze u ABA ligi, uz nekoliko kikseva u domaćem natjecanju.


– Pod Jovanovićem to nije bilo dobro, ni rezultati ni igre definitivno nisu bili na očekivanoj razini. Generalno ne mogu reći da sam prezadovoljan Cibonom ove sezone, ali s novim trenerom Gašperom Okornom momčad sada izgleda puno bolje. Loše je što su se zadnja dva kola morali boriti za ostanak u ABA ligi, želja je da Cibona uvijek bude u borbi za sam vrh, gdje joj je i mjesto. Međutim, tu su uvijek i neke druge okolnosti. Moramo uzeti u obzir i općenitu situaciju u hrvatskoj košarci, ali s trenutnim napretkom Cibone ipak treba biti i više nego zadovoljan.


Kao blagog favorita na završnici Kupa Krešimir Ćosić u Rijeci, Kus ipak vidi svoju bivšu momčad. Iako…


– Kup je specifično natjecanje, često favoriti ne pobjeđuju i baš zato to natjecanje daje posebnu draž. Što se tiče trenutnog stanja, rekao bih da je Cibona u ovom trenutku lagani favorit prema onome što je kao ekipa prikazala u zadnjih petnaestak dana. S obzirom da su s novim trenerom odigrali nekoliko impresivnih utakmica, možda su malo ispred drugih ekipa. Zadar ima tu svoju kvalitetu, ali su isto tako imali problema s koronavirusom u posljednje vrijeme pa im nije idealna situacija. Ali u ovom natjecanju, na kraju krajeva, možemo očekivati iznenađenja i neočekivane rezultate.


Nakon igračke karijere Riječanin je ostao u košarci kroz menadžerski posao. Zajedno s bivšim suigračima Nikšom Prkačinom te Matejem Mamićem vodi agenciju Quorum Sports Agency.


Agencija


– Zadnjih nekoliko godina vodimo agenciju. Drugačiji je to posao u odnosu na igranje košarke, ali s druge strane, barem smo ostali u košarci. Spojili smo na neki način ugodno s korisnim. Posao je zanimljiv, normalno i zahtjevan, kao što je svaki posao na početku kada se tek uhodavaš, ali zadovoljni smo kako to funkcionira i na koji način radimo. Očekujemo da ćemo kao agencija biti sve bolji, ali i hrvatski igrači, pa da nam je lakše raditi, a njima da bude veće zadovoljstvo.


Davor Kus često u Dvoranu mladosti dođe pogledati i utakmice prvoligaša Kvarnera 2010, neizravnog nasljednika svog Kvarnera u kojem je upisao svoje prve profesionalne košarkaške minute.


– Nažalost, znamo kakva je situacija generalno u hrvatskoj košarci što se tiče financija, a samim tim uzročno posljedično i u Rijeci. Nova uprava Kvarnera 2010 se trudi i radi sve što može. Nadam se da će to biti bolje, ali nije lako bez podrške Grada i bez svih koji su na bilo koji način uključeni u sport i imaju koristi od sporta. Teško se bez svega toga može napraviti neki iskorak, ali očekujem bolje u budućnosti jer smatram da Rijeka kao grad zaslužuje imati premijerligaša i nadam se da ćemo opet u budućnosti na Trsatu gledati košarku najvišeg ranga kao što je nekada bila – zaključuje Davor Kus.